site.btaСтимулираме младите хора да остават в община Ружинци и да бъдат полезни за региона, заяви кметът Александър Александров

BOBSTH 06:45:01 24-08-2016
AM1547BO.005 06:45
община Ружинци - кмет - интервю

Стимулираме младите хора да остават
в община Ружинци и да бъдат полезни за региона,
заяви кметът Александър Александров


Видин, 24 август /Ирена Данаилова/
Целта ни е да стимулираме младите хора да остават в община Ружинци и да бъдат полезни за укрепването и икономическата стабилност на Видинския регион, заяви в интервю за БТА Александър Александров, кмет на община Ружинци.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Александров, разкажете какви социални проекти и инициативи се реализират в община Ружинци?
Отговор: Първостепенната ни задача е повишаването на социалния статус на гражданите на общината в две направления - борба с безработицата и облекчаване на живота на хората. Проблемът с безработицата е много сериозен - при нас този показател е от най-високите в страната - 1000 са регистрираните безработни, което представлява над 70 процента от трудоспособното население.
В общината сме осигурили работа на 47 души, назначени по младежката програма, имаме няколко човека, назначени към реалния сектор, имаме и по един назначен към читалището в Дреновец и училището в Ружинци, още трима са назначени по друг проект към Бюрото по труда. През есента очакваме дали ще има възможност Община Ружинци да кандидатства като работодател по отделни програми. Надяваме се да бъдат отпуснати повече бройки - все пак зимата наближава, а това е най-трудният за населението сезон за преживяване.
Поради голямата безработица и наближаващата зима общината за първи път от години ще осигури топъл обяд за социално слаби хора, ще осигури отопление и ще предостави различни помощи на своите жители, които са в неравностойно положение.
От днес започва програмата "Топъл обяд" по линия на Министерство на труда и социалните грижи - като общо потребителите на тази услуга ще са 258 души, по 80 души в селата Бело поле и Дреновец и 98 души в село Ружинци. Това са лица, които не получават ваучери за отопление и са най-уязвимата социална група. Проектът ще продължи до 20 януари, а ако резултатът е добър, и очаквам, че това ще е така, ще се борим, ще кандидатстваме, за да разширяваме обхвата на програмата и в останалите населени места. Трудността идва от това, че нямаме места за разливане на храна, които покриват санитарните изисквания на контролните органи, затова на първо време ще ползваме базата на Дома за стари хора в Дреновец и на училищата в Ружинци и в Бяло поле.
Общината спечели и проект към Министерството на труда и социалните грижи за цялостно обзавеждане на социалната трапезария и подмяна на оборудването. Надявам се до края на месеца да получим и тези средства, за да закупим новата техника и да се опитаме да развием и социалния патронаж. Така ще можем да бъдем още по-полезни на хората - ако не сме в състояние да предоставим работа на всички, то поне да предоставим храна през зимата на хората в тежко социално положение.
В сферата на социалните грижи в общината се изпълнява и програмата за социални асистенти. По нея ще бъдат назначени 15 социални асистенти, които ще се грижат за 15 деца с увреждания, 20 лични асистенти ще обгрижват 20 лица с увреждания, а 20 домашни помощници ще оказват подкрепа на 40 потребители, така че 55 души ще се грижат за 75 потребители. На 9 август приключи приемът на заявления от лица, желаещи да бъдат лични и социални асистенти или домашни помощници. След като прегледа всички заявления, комисия ще излезе с проектопредложение до кмета и те със заповед ще бъдат назначени за асистенти и домашни помощници.
По този проект е предвидено и създаване на център за почасово предоставяне на социални услуги - макар че процедурите по ремонтните дейности се бавят, с решение на Общинския съвет още преди няколко месеца бяха предоставени помещения в бившата болница в Ружинци, които, след като бъдат ремонтирани, ще се използват за целите на този център. Там, лекар, рехабилитатор, психолог и друг специализиран персонал ще предлагат почасово социални услуги според нуждите на потребителите.
Надявам се, че хората ще останат доволни от това, което се прави за тях. А ние и занапред няма да спираме да търсим нови възможности да подобряваме социалния живот на населението.

Въпрос: Споменахте програмата, по която на работа са назначени безработни младежи. Това, обаче, не е единствената подкрепа за младите, която оказвате - визирам помощта за студенти и млади хора, желаещи да следват в университет.
Отговор: Практика, която въведох, е стажуването на студенти в общинската администрация. Имахме разговор с ректора на Стопанската академия в Свищов - разбрахме се, че от Общината ще подадем ръка на младите хора от Ружинци, които се обучават в този университет, за да не се чудят тези студенти къде да изкарат своите стажове, а и да не пръскат пари, тъй като стажуването някъде другаде е свързано с доста разходи. В момента на стаж в общината е едно момче. Мисля, че студентите има какво да научат, работейки в общинската администрация на Ружинци. Надявам се и през следващите години да имаме възможност да помогнем на още младежи за тяхното кариерно развитие.
Общинската администрация поде кампания за популяризиране на Обучителния център на Русенския университет във Видин, като с решение на Общинския съвет ще бъдат предоставени стипендии на млади хора от общината, записали се да се обучават в този център. Към момента 8 са младежите, които са се възползвали от тази възможност и на които ние ще предоставим средства в размер на семестриалните такси по избраните специалности.
Моята, а и на цялата общинска администрация, цел е посредством тази инициатива да стимулираме младите хора да остават тук и да бъдат полезни за укрепването и икономическата стабилност на Видинския регион. Русенският университет е висше учебно заведение с техническа насоченост, а ние сме земеделски район и би било добре да обучим специалисти, които ще са ни от полза - както за земеделските производители, така и за региона като цяло, тъй като ще се създадат условия за развитие на нови дейности, земеделски и животновъдни, чието стартиране зависи от наличието на съответните експерти и специалисти.
В тази връзка имаме идея - да направим зеленчукова борса или някаква производствена база за консервиране на зеленчуци и плодове, произвеждани в региона. Разбира се, това засега са само идеи, но за да е възможно тези планове да бъдат осъществени в някакъв бъдещ момент, е необходимо на първо място да разполагаме с подготвени кадри. Някои може би се сърдят, негодуват, че не даваме средства на всички студенти - все пак обаче нека да постъпим патриотично и да подкрепим нашия край, като обърнем внимание на младите, които ще се учат на територията на Видинска област. Идеята ни е младите хора да завършат висше образование тук, след което да създадат семейства тук, да живеят тук, така че да ги има училищата, да ги има детските градини - да ги има селата.
Затова, освен че подпомагаме с каквото можем младите хора, се грижим и за културата и спорта. Обръщам голямо внимание на читалищата и подкрепям всичките им мероприятия и инициативи. Спортът също е един от начините да задържаме младите хора, един от начините да ги възпитаваме в дух на колективизъм, отговорност, себеотдаване. Работим активно в сферата на спорта - регистрирахме мъжки футболен отбор, имаме и няколко детски отбора. Разполагаме с два модерни стадиона, отлична база да развиваме широка спортна дейност и ние го правим. Сега се провежда турнирът Ружинско лято и с всяка следваща футболна среща публиката се увеличава. Искаме да осигурим развлечения за хората, за да им дадем възможност поне за малко да се откъснат от тежкото си ежедневие.

Въпрос: Предстои отварянето на прием по една от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Община Ружинци ще кандидатства ли със свои проекти?
Отговор: Вече сме към края на подготовката на нашите проектни предложения - септември вече наближава и в рамките на едномесечния "прозорец" за кандидатстване ще заведем три големи и много сериозни инфраструктурни проекти. Първият проект е за реконструкция на пътя от Черно поле до Е79 - един участък от около 7 км, който в момента е лунен пейзаж. И затова сега хората, за да отидат в Черно поле, минават през Смирненски и Брусарци, натам отиват и част от учениците, които, заради лошия път, предпочитат да учат в Брусарци.
Проектът е за около 6 млн. лв. - максималната сума, за която е допустимо да се кандидатства. Има и други проблемни пътни участъци в община Ружинци, но този път, по който всеки ден минава автобус с около 20 ученици, не може да се прави на парчета - трябва да бъде ремонтиран открай-докрай.
Вторият ни проект е за водоснабдяване - водоснабдяването в двете големи села - Ружинци и Бело поле е проблемно. Все още се използват старите етернитови тръби, случват се чести аварии, налагащи разкопаване на улиците, които след това трудно се възстановяват. Затова с проектантите сме заложили да подменим общо около 20 км ВиК мрежа в двете населени места, като по-голямата част ще бъде в Ружинци, което е по-голямото село - основно планираме да подменим тръбите по главния път през селото, така че впоследствие да можем да асфалтираме и него. Проектът е за 2 млн. евро - максимално допустимата сума за ВиК проекти.
Третият проект, който е на стойност около 1 млн. евро, е за основен ремонт на сградата на бившата болница в Ружинци - там в момента сме настанили Бюрото по труда, Общинската служба "Земеделие", лекарите, зъболекарите и трите стаи на новия социален център също са там, искаме там да настаним и служителите на социални грижи.
Целта ни е всички социални услуги да бъдат концентрирани в този нов социален център, като за да стане това, е необходимо сградата да бъде основно ремонтирана. Към същия този проект ще бъде включен и ремонт на училището в Ружинци. Това е най-голямото училище на територията на общината като численост на учениците, сградата е стара, искаме да й направим изолация, да сменим осветлението, ВиК-системата, да изградим вътрешни тоалетни на трите етажа. Заложили сме и изграждане на физкултурен салон, с какъвто в момента училището не разполага. Не е нормално в 21 век децата да нямат физкултурен салон, където през зимата да спортуват - впрочем, именно затова ще извършим ремонт на физкултурния салон на училището в Бело поле, така че учениците там също да имат условия за физкултура и спорт.
Това са проектите, с които ще кандидатстваме на първия етап на новия програмен период. Разбира се, имаме разработени и други проекти, но на този етап имаме право да подадем само три проекта в сферата на пътната инфраструктура, на ВиК и на социалната инфраструктура. Имаме готовност и за ремонтиране на читалищата, само да бъде отворен прием - имаме решение на Общинския съвет, че са приоритет читалищата: става въпрос за основен ремонт на читалището и киносалона в Дреновец, основен ремонт на читалището в с. Черно поле, на читалището в с. Ружинци, и ремонт и обзавеждане на читалището в Гюргич.
Предстои ни много работа. Амбициите ми са много големи и вярвам, че в края на мандата ще се поздравим със сериозни успехи.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:18 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация