site.btaПредприемчивостта на местните нарежда Троян сред общините с най-ниска безработица в страната

BOBSTH 06:45:01 24-08-2016
AM1548BO.006 06:45
Троян - кмет - интервю

Предприемчивостта на местните
нарежда Троян сред общините
с най-ниска безработица в страната


Троян, 24 август /Даниела Балабанова, БТА/
Предприемчивостта на местния бизнес и почтеността и отговорността на общинската администрация нареждат Троян сред общините в страната с най-ниска безработица, като за юни е 5,4 на сто, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.
Развитието на Троян се базира на три стълба - близостта на планината, традициите и занаятите, както и предприемчивостта, с която е известен троянецът, каза Донка Михайлова. Тя отбеляза, че основните предизвикателства са нивата на заплащане и работните места за висококвалифицирани специалисти и за тези с най-ниска квалификация.
Кметът на Троян допълни, че общинската администрация се стреми да подпомага бизнеса и развитието на икономиката с редица действия. Създаден е консултативен съвет на бизнеса, в който участват предприемачи от общината. Приети са и наредба и програма за насърчаване на инвестициите. В момента екипът на Михайлова работи по електронен портал с информация за местния бизнес.
"Въвеждаме новости в обслужването на бизнеса, преференции като по-бързо и удобно административно обслужване, както и различни стимули. С приоритет развиваме инфраструктурата, обслужваща производителите. Предлагаме преференциални финансови условия в случаите, в които се разкриват работни места. Данъците в общината са устойчиви. Участваме в различни програми за осигуряване на временна заетост на търсещите работа", каза още кметът на Троян.


Следва пълният текст на интервюто:

Въпрос: Безработицата в Троян падна до 5,4 процента. На какво се дължи това?
Отговор: Във времето развитието на Троян се базира на три стълба, които са много важни и днес. Първият е близостта на планината - природата ни е дала много. Едно от богатствата са минералните води, място на което се концентрират и част от туристическите селища в общината. Второто важно нещо за Троян са традициите и занаятите. В Троянския край от векове се предават няколко основополагащи традиции - грънчарство, дърводелство и варене на сливова ракия - важни за поминъка в региона и до днес, давали хляба на предците на троянци, както и правещи региона по-атрактивен за посетителите. И третото важно нещо, не на последно място, са хората и предприемчивостта, с която е известен троянецът. На шега, местните хора казват "Троянец гладен няма!". Всеки произвежда нещо.
Най-голямата част от икономиката днес е свързана с дървопреработването и производството на мебели, като на територията на цялата община има 320 малки и по-големи мебелни фирми. Освен това, добре развити са фармацията, производството на текстил, на електродвигатели и производството на детайли за стругове.
В общината има общо 1 626 предприятия. През последната година бяха разкрити девет нови производства. Общината работи целенасочено и системно за подкрепа на бизнеса. Намаляването на безработицата е съвкупност от различни фактори. Въвеждаме новости в обслужването на бизнеса, преференции като по-бързо и удобно административно обслужване, както и различни стимули. С приоритет развиваме инфраструктурата, обслужваща производителите. Предлагаме преференциални финансови условия в случаите, в които се разкриват работни места. Данъците в общината са устойчиви. Участваме в различни програми за осигуряване на временна заетост на лицата, търсещи работа.

Въпрос: В коя сфера са най-много заетите работни места?
Отговор: Най-много са заетите в преработващата промишленост, сред тях доминират в мебелното производство, текстилната промишленост и фармацията - 56,2 на сто. В търговията и ремонта на моторни превозни средства работят 16,2 процента от заетите, в хотелиерство и ресторантьорство - 6,1 на сто, в транспорта, складиране и пощи - 4,3 процента.
Най-често се търсят работници за мебелното производство, за текстилната промишленост, занаятчии. Има търсене на висококвалифицирани специалисти.

Въпрос: Каква е рецептата една малка община да се справя с безработицата?
Отговор: Предприемчивост на бизнеса, почтеност и отговорност на общинската администрация, подготвени кадри. И през двата ми мандата в Община Троян работи консултативен съвет на бизнеса, в който участват предприемачи от общината. С ръководния и експертен екип в администрацията работим за осигуряване на благоприятна бизнес среда и привличане на инвеститори, което да доведе до разкриване на нови работни места и утвърждаване на общината като занаятчийски център не само с национална, а и с международна значимост. Стремежът ни е чрез конкуренция на пазара на труда да бъдат осигурени по-добри доходи на хората, едно от основните предизвикателства пред нас.

Въпрос: Какви проблеми срещат работодателите при намиране на работна ръка?
Отговор: Мисля, че работодателите търсят най-вече хора с висока мотивация и добра професионална подготовка. Това е проблем, по който започнахме да работим още на ниво училище, затова се стремим да осъществяваме постоянна връзка училище-бизнес, било то чрез стажове, стипендии или други методи.

Въпрос: Каква е тенденцията - на разкриване или закриване на предприятия?
Отговор: Устойчива е тенденцията на разкриване на предприятия в града. През последните години на пазара на труда в града стъпиха няколко големи инвеститори, сред които и чуждестранни. Радостен е фактът, че вече съществуващите производства разширяват своята дейност. Надяваме се, с реализирането на идеята за развитие на Бизнес зона "Север" в обхвата на двете страни на републикански път II-35 (м. "Сврачи дол" и м. "Троянско поле"), включваща изграждане на инфраструктурата и активни действия по популяризиране и промотиране на зоната, Троян да бъде привлекателна точка за нови инвестиции.

Въпрос: Колко е средната работна заплата в общината?
Отговор: Както в повечето малки и средни населени места - под средната за страната. Това е тревожно. Държавата и бизнесът трябва да разберат, че докато не се постигне баланс в нивата на заплащане между столицата и страната, демографските проблеми ще се задълбочават. Тревожно е и това, че най-вече млади и квалифицирани хора, които търсят добри възнаграждения и възможности за бързо професионално развитие напускат малките населени места. Стремим се да влияем на този процес, но за съжаление имаме малко инструменти за въздействие. Стимулирането на конкуренцията на пазара на труда е един такъв инструмент.

Въпрос: Каква е ролята на общинската администрация, когато говорим за безработица?
Отговор: През 2016 г. приехме Наредба за насърчаване на инвестициите в община Троян. Тя цели повишаване конкурентoспособността на икономиката на общината чрез нарастване на инвестициите за научни изследвания, иновации и технологично развитие в производства и услуги с висока добавена стойност при спазване принципите на устойчивото развитие.
Работата по Наредбата ще спомогне за подобряване на инвестиционния климат в община Троян и за създаване на нови работни места. Насърчаването на инвестициите по тази наредба се извършва чрез: административно обслужване в съкратени срокове; индивидуално административно обслужване; продажба на имот - частна общинска собственост без търг или конкурс; учредяване на възмездно ограничено вещно право върху недвижим имот - частна общинска собственост без търг или конкурс.
Приехме и конкретна програма за привличане на инвестиции. С екипа ми разработваме електронен портал invest.troyan.bg с референции и информация за местния бизнес, които да помагат за позиционирането му на световни пазари и привличане на чуждестранни партньори и инвеститори.

Въпрос: Има ли връзка между бизнеса и училищата в общината?
Отговор: В Програмата за изпълнение на Стратегията за развитие на образователната система в община Троян (2014-2020), за периода 2014-2016 г. сред стратегическите цели отново беше заложено обвързването на професионалното образование в община Троян с потребностите на местната икономика с цел последваща професионална реализация.
Стремежът ни е именно засилване на връзката "училище-бизнес-община". Ежегодно правим проучвания и анализ на потребностите на пазара на труда, както и обсъждане, за да бъдат сформирани паралелки в съответствие с потребностите от работна сила с определени характеристики. Бизнесът осигурява възможности за теоретична и практическа подготовка, стажуване, стипендии, реализация.
В троянските училища може да бъде придобита професионална квалификация по почти всички професии, за които има търсене на пазара на труда. За съжаление, след като завършат училище голяма част от младежите напускат общината. Стигнахме до извода, че най-важно е да работим за ранно професионално обучение на децата от пети до осми клас - тогава се формира в най-висока степен интересът към една професия. Започваме работа в тази посока, бизнесът ни помага активно.

Въпрос: С какви проблеми трябва да се справяте?
Отговор: Един от тежките проблеми, с които почти ежедневно се сблъсквам в работата си, е обезверението на хората. Макар и безработицата да е ниска в процентно съотношение, то за хората, които нямат работа, този процент е наистина голям. Предизвикателствата, които остават пред нас и бизнеса в общината, са свързани основно с нивата на заплащане и работните места за висококвалифицирани специалисти и за хора с най-ниска квалификация - посока, в която продължаваме да работим. Търсим и адекватните решения за ограничаване на негативните демографски тенденции.

Въпрос: Каква е визията Ви за развитието на икономиката в общината?
Отговор: Икономиката на общината и в бъдеще ще продължи да бъде базирана на микро-, малки- и средни предприятия, със собственици - местни предприемачи. Ще стимулираме създаването на малки наукоемки производства, които могат да осигурят работа и адекватни доходи за млади висококвалифицирани хора. Залагаме и на развитието на балнеологичния, планинския, културния и поклонническия туризъм. Животновъдството и овощарството набират скорост. Всичко това създава предпоставки общината да се развива като реален икономически субект. /АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:20 на 29.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация