site.btaСмилян черпи с бобена чорба на Празника на фасула

BOBSTH 15:15:31 29-10-2016
PP1514BO.055
Смилян - Празник на фасула

Смилян черпи
с бобена чорба
на Празника на фасула


Смолян, 29 октомври /Христина Георгиева, БТА/
Смилян почерпи днес с боб чорба всички гости на традиционния Празник на смилянския фасул.
Четиринадесетото издание на фестивала на деликатесния сорт боб бе открито с гръм на "фасулено" топче, както домакините са нарекли атрактивното пиротехническо устройство за салюти. Новата реколта смилянски фасул е по-малка от предишни години заради продължителните суши през лятото, обясняват местни производители. Около 30-40 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда тази година според изчисления на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския боб.
Производители представиха новата реколта на празничното изложение. Заради по-слабите добиви и неблагоприятната година, цената на смилянския деликатес е повишена до 10 лв. за едрия фасул и 8 лв. - за сорта с по-дребни зърна. Поскъпването вече е въведено, въпреки препоръките на ръководството на Кооперацията да не се повишават цените.
Смилянският фасул вече е добре известен с качествата си и купувачите идват най-често на място, обяснява Ася Тютюнарова. Нейната фамилия произвежда около 2 тона боб, а част от продукцията вече се изпраща с куриерски пратки из цялата страна. Нелоялна конкуренция остават търговците със сергии по пътищата, които продават македонски боб с етикети за смилянски, твърди Елена Гърбелова, местен производител. Фасулът е наречен смилянски, защото в Смилян и съседните села по горното поречие на Арда се отглежда най-добре специфичният едър сорт, известен в Родопите като фасульовица.
Четиринадесет казана с фасул чорба се варят от вчера в родопското село, за да се посрещнат гостите на празника. Домакините приготвиха трапеза за 3000 души в ресторант в центъра на селото. Ястието е осигурено с дарения от жителите на родопското село. Ценителите на боба дегустираха и от експонатите на кулинарна изложба на блюда от смилянски фасул. Автори от детската градина и училището показаха своите произведения от бобени зърна, състезавайки се в конкурса за най-красиво фасулено пано.
/ПП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:55 на 03.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация