site.btaБлизо 2500 участници дефилираха на седмия международен кукерски карнавал в Разлог

BOBSTH 18:14:01 14-01-2017
GI1812BO.014
Разлог - кукерски фестивал

Близо 2500 участници дефилираха на седмия международен кукерски карнавал в Разлог


Разлог, 14 януари /Емил Михайлов, БТА/
Общо 19 групи от страната и от Македония с близо 2500 участници дефилираха днес на седмия международен кукерски карнавал "Старчевата" в Разлог, съобщи пресцентърът на общината.
Инж. Венцислав Гърменов, заместник-кмет по социалните дейности, е поздравил участниците и зрителите на централния площад в Разлог. Приветствие е отправил и Александър Цицимов, секретар на Федерацията на Европейските карнавални градове, в която Разлог членува от 1996 г.
Победители в тазгодишния карнавал са две групи - маскарадна група "Кукери" от с. Калчево, област Ямбол, и станчинарска група "Братя Соколови" от Петрич, информират организаторите от общината. Второто място си поделят кукерска група от с. Победа, област Ямбол, и кукерска група от с. Климент, община Карлово. На трето място са групите "Арапи" от кв. "Макак" в Шумен и "Джамалари" от с. Жабокрът, община Кюстендил.
Награда за най-масово участие печели кукерската група от с. Бачево, община Разлог, заслужила и призовете за най-малък и най-възрастен участник. За оригинални костюми е отличена кукерската група от с. Зимница, област Ямбол, а за оригинално представяне - кукерска формация от кв. "Сушица" в Карлово. Наградата за приемственост на традициите е присъдена на кукерска група от Горно и Долно Сахране, община Павел баня.
Финалът на седмия международен кукерски карнавал бе особено внушителен и впечатляващ при излизането на сборна кукерска група от седемте квартала на Разлог, информират още от общината. Близо хиляда души, облечени в кукерски костюми и традиционни разложки народни носии, са се построили на площада, за да представят обичая за гонене на злите сили.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:25 на 30.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация