site.btaБългария и Турция започват да работят много интензивно в областта на земеделието

BOBSTH 16:20:01 28-11-2017
GI1619BO.020
Разград - зам.-министри - посещение

България и Турция започват да работят много интензивно в областта на земеделието


Разград, 28 ноември /Садет Кърова, БТА/
България и Турция започват да работят много интензивно в областта на земеделието. Това каза на официална среща в областната администрация в Разград заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров. Посещението на Димитров, неговият турски колега Мехмет Данъш и бизнесмени в Лудогорието бе включена в програмата, последваща Българо-турския агро-бизнес форум, който се проведе в София.
Зам.-министър Димитров посочи, че е много важно във външнополитически план двете държави да бъдат стабилни и да бъдат добри съседи. Той добави, че България и Турция са отговорни за няколко важни неща, които касаят и Европа - за съдбата на Черноморския регион и за съдбата и реда на най-голямата сухопътна граница в Европа. По думите му това означава, че от администрациите на двете държави много зависи стокообмена не между България и Турция, а между Европа и Турция. Затова нашите взаимоотношения са на малко по-високо ниво, а не на обикновената търговия между търговците, добави Цветан Димитров.
Зам.-министърът на храните, земеделието и животновъдството на Турция Мехмед Данъш каза, че България и Турция са държави с много голям потенциал в търговията в областта на земеделието и животновъдството. Според него добросъседските взаимоотношения и срещите, които се осъществяват между двете страни ще бъдат ползотворни за разгръщане и увеличаване на този потенциал. Данъш припомни още, че вчера в София министрите на земеделието на България и Турция Румен Порожанов и Ахмед Ешреф Факъбаба се разбрали за ускорен план за действие, който ще регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между двете държави.



/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:16 на 04.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация