site.btaВ Първомай сме убедени, че светът е малък и е за всички, казва кметът Ангел Папазов

BOBSTH 11:55:01 08-05-2018
AM1153BO.004
Първомай - кмет - интервю

В Първомай сме убедени,
че светът е малък и е за всички,
казва кметът Ангел Папазов


София, 8 май /Оля Ал-Ахмед, БТА/
В Първомай сме убедени, че светът е малък и е за всички, каза в интервю за БТА кметът Ангел Папазов. Крайно време е да пораснем и да стъпим на крака, да усетим енергията на движението и да започнем да работим и да живеем пълноценно, допълни той.
Първомай е град с история и традиции, които се развиват успешно и продължават и в днешния ден, отбеляза кметът. Първомайци уважават и съхраняват народностните и фолклорните традиции и обичаи, развиват ги в унисон с предизвикателствата на съвремието. Ние сме пазители на българщината и на древните традиции. Нашият град е пресечна точка в инвестиционната карта на много български и чуждестранни инвеститори, заяви Ангел Папазов.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-н Папазов, с какво е известен вашият град и какви са Вашите приоритети като кмет?
Отговор: Първомай е град с история и традиции, които се развиват успешно и продължават и в днешния ден. Първомайци уважават и съхраняват народностните и фолклорните традиции и обичаи, развиват ги в унисон с предизвикателствата на съвремието. Ние сме пазители на българщината и на древните традиции. Нашият град е пресечна точка в инвестиционната карта на много български и чуждестранни инвеститори.
Продължава тенденцията в развитието на земеделието, преработващата и хранително-вкусовата промишленост, като се използват всички възможности на европейските фондове и програми. Бизнесът развива и прилага нови технологии в пасмантерийната промишленост и производството на еластични нишки, повишава своята конкурентноспособност и реализира нови пазари в Европа и в света.
Осигуряване на качествено и достъпно образование чрез осъвременяване на образователната система е важно условие за развитието на младото поколение и за активното участие на учениците в състезания и олимпиади, на които печелят награди и призови места.
Сред приоритетите на общината е развитието на спорта, който е хоби на голяма част от хората тук. А клубовете привличат и млади, и стари в спортни двубои и състезания.
Моята загриженост е устремена към онова, което засяга както младите, така и старите, и се нарича бъдещето на нацията, а това бъдеще касае откриване на нови отрасли на икономиката, които естествено ще открият и нови работни места за младите. Ще раздвижи фантазията им, която изцяло се е вторачила в четирите рамки на компютъра, ще ги изведе в производството и ще раздвижи не само мозъка, но също така и мускулите на целия организъм. Крайно време е да пораснем и да стъпим на крака, да усетим енергията на движението и да започнем да работим и да живеем пълноценно.

Въпрос: От казаното до тук личи, че Вие обединявате хората не само в града, но и от цялата община, и дори от чужбина. Така ли е?
Отговор: Да, така е. Ние, първомайци, искаме да имаме повече приятели както от България, така и от целия свят. А такива приятели имаме много. Освен, че съм кмет, аз съм и председател на Регионалната Асоциация на общините "Тракия", в която членуват 28 общини, и почти всички кметове присъстваха на празника на града - 1 май. Тези, които не успяха да дойдат лично пратиха свои представители или поздравителни адреси. Това е нашето желание - да създаваме приятелства и контакти на регионално и световно ниво, да сприятеляваме хората, независимо от техните професии, вероизповедание и национална принадлежност.
Можем да се похвалим с много приятели от съседна Турция, където активно работим с Тракийската организация на общините в Република Турция - "Тракия Кен". За съжаление, те не можаха да присъстват на празника, но само преди месец имахме общо събрание в Елхово, където присъстваха 7 кмета от Турция - от град Текерда, от град Чорлу, от Хавсъ, от Кешън и други.
Поддържаме добри партньорски отношения и с кметовете от Гърция. Бяхме на среща на кметовете в Братислава в тяхната Инвестиционна палата, имахме и среща с местния бизнес във фабрика за производство на храни. В Братислава помнят вкусовете на българските храни и имат желание да закупуват суровини от България.
Имам покана от д-р Бармаи за работно посещение в края на годината в Кралство Йордания, където е рай за нашите български стоки, най-вече от хранителната промишленост. Скоро ще ни гостуват седем кмета от Русия, с които ще обсъдим възможностите за партньорство. Изградили сме прекрасни мостове за сътрудничество.
Децата на Първомай също се включиха в тази прекрасна инициатива - да търсим приятели по света. Тази година, за пореден път, ще се проведе Международно състезание по приложно колоездене в Първомай. Ще ни гостуват представителните отбори на Сърбия, Румъния и Македония на 29 и 30 юни. На същите дати в Драгойновския балкан на село Буково за 3-ти пореден път ще се проведе и уникалният български празник "Угар - Мистичен и древен". Освен това нашият отбор по бадмингтон продължава да носи славата на постиженията ни в този спорт. В Първомай ще се проведе Балканиадата по бадминтон. Още нови мостове, които строим с помощта на приятелството между народите.
Бизнесът пък ни изпреварва. Целта на бизнеса е продуктите на Първомай да присъстват на световните пазари. Посланикът на Полша скоро ще е наш гост. Аз бях гост на посланика на Индия Н.Пр. г-жа Пуджа Капур. На всяка среща се обсъждат възможностите за партньорство в различните сфери. До края на месеца заминавам с бизнес делегация за Беларус, където ще планираме конкретни партньорства за производство на съвместни продукти със суровини от България и експорт на пазара на Евразия.
И не на последно място бих искал да акцентирам на това, че в Първомай вече работи много успешно фирма - производител на изкуствена коприна. Това ще е новият център на изкуствената коприна в България. Фирмата има партньори не само от страната, но и от Израел, от Турция и от други страни, с тенденция за разширяване на производството и пазарите. Можем да кажем, че пътят на коприната вече минава и през Първомай.

Въпрос: С кои приоритети най-много се гордеете?
Отговор: Общината ни по традиция е земеделска. Нашите деди са били земеделци, произвеждали са плодове и зеленчуци, обработвали са земята, орали са нивите и са ги засаждали с благата, характерни за региона. Земеделието е в основата. Над 60 процента от населението е ангажирано със земеделие. Работят по европейски проекти, вкарват финансиране, както българско, така и европейско, засаждат си овощни градини, лозя, строят оранжерии за зеленчуци. Преди броени дни нашият архитект разписа две разрешения за два нови цеха за производство на зеленчукови консерви. Какво по-хубаво от това, когато има вътрешно местно производство. Това ни прави силни, устойчиви и стабилни.

Въпрос: Г-н Папазов, на 1 май за 17-ти път отпразнувахте Деня на града. Какво е за Вас този празник?
Отговор: 1 май е уникален празник - това е ден на изявите. На този ден, на производителите, както и на хората на изкуството, се дава възможност да покажат своите проекти, производство, постижения. В този ден ние каним приятели от България, от партньорски страни и не само, дори от целия свят. Винаги на 1 май по време на тържествата събираме палитра от гости от различни страни: бизнесмени, културни дейци, кметове, представители на дипломатическия корпус.
В Първомай сме убедени, че светът е малък и е за всички. С нашите добри практики, проекти и идеи, както и с нашите вкусни продукти, ще можем да привлечем повече гости, инвеститори и ценители, а по този начин ще вървим заедно и ще променяме света към по-добро. Това пък от друга страна води към прогрес на нашия град и цялата ни община. Всички, които имаха желание, бяха на празника. Участваха танцови състави, духовият оркестър на квартал Дебър, вокални формации. Тази година шатри отвориха всички производители и занаятчии, които показаха на гостите своята продукция.
Първомай се слави с вкусните си продукти. Хората опитаха домашен хляб и питки, прословутата наша лютеница, дори пъдпъдъчени яйца от една от фермите в село Виница. Гостите имаха възможността да видят как се прави керамиката. Своето творчество показаха децата в театралното и приложно изкуство. Младите спортисти на града също се изявиха. И по този начин представихме всичките инициативи, които се случват в общината и могат да бъдат интересни за нашите приятели от България и света.
На този ден отдаваме почит на инвеститорите, на хората на труда, на личностите на града. Тази година бяха отличени три първомайски фирми за постижение в селското стопанство и инвестициите, за постижения в иновациите и новите технологии. Престижно отличие получи нашият съгражданин - известният лекар от ВМА - проф. д-р Константин Рамшев. Всички наградени са движещата сила на града в посока към промяната, привличане на инвестиции и нови хубави идеи за процъфтяване на региона.

Въпрос: Кои са участниците в празничната програма тази година?
Отговор: Концентрирахме се на самодейните колективи, за да им дадем трибуна за изява. Самодейният състав от село Брягово е уникален. Те излизат на сцената в невероятно красиви носии, които датират от над сто години. Показват древните български традиции. Пеят стари български песни и показват старинни християнски ритуали. Всички самодейци от различните села в общината бяха поканени на площада за празника на града. И със своето присъствие, красивите носии и весело настроение те презентираха доброто на Първомай. А прекрасното дълго и задружно хоро, което се изви в края на тържеството, свидетелства за духа на първомайци.

Въпрос: Г-н Папазов, с какво тази година ще се похвалите в областта на културата и духовното развитие?
Отговор: Огънят на 46-тите Майски Културни тържества традиционно пламна на 1 май. И тази година в програмата на тържествата се редуват изяви на местните самодейни творци и състави, и гостуващи културни дейци. Програмата ще продължи цял месец и е изключително богата и наситена в най-различните жанрове на изкуствата. Както вече споменах всичко се прави с човешкия фактор, който е от голямо значение.
По време на културните дни почитаме българските традиции и богатата ни история. Чрез културните изяви през месеца ние поддържаме духовността на народа, и най-вече на забързаното младо поколение. Цял месец всички в града и от околностите се потапят ежедневно в богата културна програма. За 46-ти път ще съберем културни дейци от цялата страна - поети, писатели, художници, певци и танцьори. Ще покажем много театрални постановки на гастролиращи театри. Всеки ще демонстрира новите си творби, а първомайската публика само може да аплодира тези прекрасни изяви. Накъде сме без културата, духовността, творчеството?! Майските културни тържества са прекрасна възможност за културни контакти.

Въпрос: Кои са най-интересните културни събития и обекти в Първомай?
Отговор: На първо място ще сложа дните на тракийската музика. Това е древна музика слушана още от моя прадядо. В региона отдавна датират народните събори на тракийска народна музика. Първомай е един от градовете, в които се съхранява тази прекрасна традиция, която продължава три дни и три вечери. Центърът на града се превръща в малка Тракия, където музиканти от цяла България се събират, за да демонстрират богатството и изяществото на тракийската музика. И на тези тържества каним много гости от страната и чужбина.
Тази година в края на юни започваме нова инициатива - "Български фолклор: Под звездите". Фестивалът ще се състои на 29 и 30 юни под връх Драгойна, който е давал подслон на много свободолюбиви български хайдути и воеводи. Дрескодът на фестивала ще е само български народни носии. Два дни ще се пеят и играят български народни песни от различни краища на страната.
Октомври е месецът на писателите, поетите и литераторите. Тогава са поетичните дни - месец за презентация на нови книги, автори и поетични рецитали. Градът е горд, че в него са живели и творили такива видни имена като голямата българска поетеса Ваня Петкова и Георги Караславов. Имаме училище, носещо името на поета, а в село Езерово се намира къщата-музей на видната поетеса Ваня Петкова, която последните си години прекара там, в някога тракийското село Езерово. В това малко и китно селце Ваня Петкова написа последните си книги: "Пиратски стихове", "И ние сме България" и други. Това са имена в българската литература, които трайно са изписани със златни букви и за нас е гордост, че са част от духовното наследство на града и региона.

Въпрос: Разкажете за плановете и перспективите си?
Отговор: Кметът и неговият екип да направят инфраструктура, подходяща за жителите. Имаме и европейски, и национални, и регионални възможности. Ще подкрепяме бизнеса и гражданите, които искат да приложат нещо интересно за развитието на града и региона. И най-важното - да създадем на нашите деца идеални образователни и житейски условия за развитие.
/АМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:15 на 10.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация