site.btaИталия е най-големият производител и износител на паста в ЕС, сочат данни на Евростат

Италия е най-големият производител и износител на паста в ЕС, сочат данни на Евростат
Италия е най-големият производител и износител на паста в ЕС, сочат данни на Евростат
Графика: Евростат

През 2023 г. в ЕС са произведени 6,2 милиона тона паста на стойност 8,9 милиарда евро спрямо 6,1 милиона тона през 2022 г. Стойността бележи увеличение от 1,1 милиарда евро. Това съобщи днес на сайта си европейската статистическа служба Евростат.

Италия е водещ производител на паста в Общността с произведени 4,2 милиона тона за миналата година на стойност 6,2 милиарда евро. Това представлява 68 на сто от общото производство на ЕС като обем и 70 на сто като стойност. На второ място е Испания с почти половин милион тона (485 131), произведени през миналата година, или 8 на сто от общото за ЕС производство. На трета позиция е Франция с над 260 000 тона (260 986), което представлява 4 на сто от общото за ЕС.

За България няма налични данни за миналата година.

Близо 2,7 милиона тона паста са били изнесени от страните от ЕС през 2023 г., като над половината (57 на сто) от това количество е било за държави членки.

Италия е и най-големият износител на макаронени изделия в ЕС с 2 милиона тона, експортирани през 2023 г., което представлява 76 на сто от общото количество за блока. Испания е втората по големина страна износител - около 130 000 тона или 5 на сто от общия обем.

Лидери по внос на паста са Германия с 440 733 тона или 28 на сто дял от общия внос и Франция с 371 966 тона или 24 на сто.

Първите две позиции по износ на паста от ЕС извън Общността през миналата година заемат Великобритания с 307 481 тона или 26 на сто от общия износ и САЩ с 243 646 тона или 21 на сто.

Статистиката е публикувана по случай Световния ден на пастата, който се отбелязва на 25 октомври.

 

/ЦМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 20:19 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация