site.btaПрез 2023 г. Инвестиционният център на ФАО е предоставил решения в около 110 държави, според годишния му преглед

През 2023 г. Инвестиционният център на ФАО е предоставил решения в около 110 държави, според годишния му преглед
През 2023 г. Инвестиционният център на ФАО е предоставил решения в около 110 държави, според годишния му преглед
Снимка: ФАО

Миналата година Инвестиционният център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) предостави инвестиционни и финансови решения в около 110 държави, според годишния преглед на Центъра за 2023 г., публикуван днес. Тъй като Инвестиционният център на ФАО продължава да помага на страните да реализират по-добро производство, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички, с неговата подкрепа са били създадени 38 публични инвестиционни проекта, одобрени от финансови партньори в 26 държави на стойност около 6,6 милиарда долара.

Центърът, който тази година отбелязва 60-ата годишнина от създаването си, е допринесъл и за десетки селскостопански стратегии, секторни и политически проучвания и политически диалози в 64 държави. Подкрепата за внедряване на текущи проекти е продължила с бързи темпове, представлявайки подкрепа с обща инвестиционна стойност 46,7 милиарда долара в 92 държави.

"Трансформирането на глобалните хранително-вкусови системи в по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви е огромна и неотложна задача. Инвестицията е от решаващо значение за тази трансформация и за реализирането на четирите по-добри на национално и местно ниво. Чрез нашия Инвестиционен център работим с партньори, за да предоставим персонализирана техническа поддръжка за инвестиционни и финансови решения и да помогнем на страните да осигурят наличност и достъпност на храната", пише генералният директор на ФАО Ку Донгю в предговора на прегледа.

Партньорствата, сътрудничеството и колективните действия са в основата на 60-годишната история на Центъра.  

От подписването на първото си споразумение за сътрудничество със Световната банка през 1964 г. Центърът работи с непрекъснато разширяваща се мрежа от партньори за финансиране и знания, за да предостави на страните персонализирани, мащабни инвестиционни и финансови решения за по-здравословни и по-устойчиви резултати. Сега Центърът наброява над 20 финансови партньори, включително Африканската банка за развитие, Международния фонд за развитие на селското стопанство, Междуамериканската банка за развитие и Карибската банка за развитие. През 2023 г. бяха приветствани нови споразумения за партньорство с Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции и Европейската инвестиционна банка, а през 2024 г. продължават дискусии за допълнително партньорство.

Финансирането на устойчивата трансформация на хранително-вкусовите системи ще изисква 4 трилиона долара инвестиции, или дори повече, в страните с ниски и средни доходи от сега до 2030 г. Като се има предвид, че само публичното финансиране не е достатъчно, Центърът проучва нови финансови граници за частни инвестиции и смесено финансиране с дългогодишни партньори, както и преглед на възможностите за използване на конкретни финансови инструменти като заеми, свързани с устойчивост. 

Чрез подкрепата си за частни инвестиции, Центърът също така подпомогна Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) при оформянето на общите ѝ приоритети, предоставяйки технически принос за нейната нова петгодишна стратегия за агробизнес (2024-2028 г.) към по-екологични и по-приобщаващи системи за хранително-вкусовата промишленост.

Попълването на критични пропуски в знанията чрез публикации, събития и платформи за споделяне на знания и развиването на капацитет за по-добро вземане на инвестиционни решения също формира голяма част от работата на Центъра през 2023 г. Важен пример са възможностите в Латинска Америка и Карибите за биовложения - продукти на растения, животни или микроби, способни да подобрят производителността, качеството или здравето на културите и използвани като добавки или естествени алтернативи на по-широко използваните синтетични агрохимикали.

Центърът продължава да засилва сътрудничеството във ФАО, черпейки от експертния опит на организацията за подобряване на качеството и количеството на инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:47 на 23.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация