site.btaФАО сключи ново партньорство в подкрепа на инициативата "Визия за адаптирани култури и почви"

ФАО сключи ново партньорство в подкрепа на инициативата "Визия за адаптирани култури и почви"
ФАО сключи ново партньорство в подкрепа на инициативата "Визия за адаптирани култури и почви"
Снимка: ФАО

Инициатива за изграждане на устойчиви агрохранителни системи, основани на разнообразни, питателни и адаптирани към климата култури, отглеждани в здрави почви, днес се разшири с ново партньорство. То е между Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Международният център за подобряване на царевицата и пшеницата (CIMMYT), който е част от международния консорциум от центрове за селскостопански изследвания CGIAR, съобщи ФАО.

ФАО и Международният център за подобряване на царевицата и пшеницата подписаха Меморандум за разбирателство, установяващ партньорство за инициативата "Визия за адаптирани култури и почви". Съвместното партньорство ще играе ключова роля в усилията за координиране, разрастване и укрепване на инициативата сред широк кръг от публични и частни заинтересовани страни. 

"Нашата стратегия за 2030 г. се фокусира върху укрепването на хранително-вкусовата промишленост с цел повишаване на хранителната стойност и устойчивостта на климата. Горди сме да се обединим с ФАО, чийто отличен опит в работата по политиката и работата в мрежа с националните правителства ще помогне на фермерите да бъдат оборудвани с устойчиви семена и интелигентни към климата системи за отглеждане, които регенерират, а не разграждат почвите, от които тяхното хранене и поминък зависят", каза генералният директор на Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата Брам Говертс.

Стартирано през 2023 г. от Държавния департамент на САЩ в партньорство с Африканския съюз и ФАО, движението "Визия за адаптирани култури и почви" има за цел да изгради устойчиви и издръжливи хранително-вкусови системи чрез използване на благоприятни култури и изграждане на здрави почви за повишаване устойчивостта на селското стопанство към изменението на климата и подобряване на диетите. Богатите на хранителни вещества и традиционни култури като сорго, просо и боб мунг са жизненоважни за продоволствената сигурност и храненето при изменението на климата, но досега не им се обръща особено внимание. Инициативата признава взаимозависимостта на културите и почвите: културите се нуждаят от добра почва, за да бъдат продуктивни, а различни култури могат да се отглеждат устойчиво само на някои видове земя.  

Относно Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата

Международният център за подобряване на царевицата и пшеницата е авангардна международна организация с нестопанска цел, посветена на решаването на утрешните проблеми днес. На него е поверено насърчаването на подобрено количество, качество и надеждност на производствените системи и основните зърнени култури като царевица, пшеница, тритикале, сорго, просо и свързани култури чрез приложна селскостопанска наука, особено в Глобалния Юг, чрез изграждане на силни партньорства. Тази комбинация подобрява траекториите на поминъка и устойчивостта на милиони бедни на ресурси фермери, като същевременно работи за по-продуктивна, приобщаваща и устойчива хранително-вкусова система в рамките на планетарните граници.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:21 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация