site.btaНАСА връчи медал на дизайнера на свое прочуто лого Ричард Дан

НАСА връчи медал на дизайнера на свое прочуто лого Ричард Дан
НАСА връчи медал на дизайнера на свое прочуто лого Ричард Дан
Дизайнерът Ричард Дан получава медал за заслуги пред централата на НАСА Снимка: Кийган Барбър/НАСА

НАСА награди Ричард Дан с медал за изключителни обществени постижения при забележителната му работа по създаването на прочут неин логотип, съобщи пресцентърът на американската космическа агенция, цитиран от ЮПИ.

Популярното червено змиевидно лого дебютира през 70-те години на миналия век и бе извадено от употреба няколко десетилетия по-късно,

„Това събитие, което е кулминацията на един 50-годишен поход, е изключително удовлетворяващо. Създаването на логотипа на НАСА е върхово постижение в собствената ми кариера и в историята на дизайна“, каза Дан, докато стоеше до гигантска скулптура на инициалите НАСА пред Информационния център за Земята в централата на американската космическа агенция по време на церемонията в понеделник във Вашингтон.

Логото на НАСА е част от усилията за нова идентичност на агенцията през 1975 г. като част от Федералната програма за подобряване на дизайна. Агенцията наема нюйоркската фирма „Дан и Блекбърн“, която създава логотипа и печели някои от най-големите награди за дизайн, включително първата президентска награда за дизайн през 1985 г.

Модерното лого на НАСА, което се счита за един от „най-мощните символи на света“, е отличено от президента Рейгън за опростения си и иновативен дизайн.

Макар че червеното змиевидно лого на НАСА е „пенсионирано“ през 1992 г., то се появява отново през 2017 г. върху някои стоки, а през 2020 г. отбелязва официално завръщането на пилотираните космически полети с американски ракети. То беше използвано и на първата ракета на НАСА, която обиколи Луната от повече от 50 години, като част от програмата „Артемида“.

 

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:41 на 26.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация