site.btaЗапочнаха дегустациите за международния конкурс на Винария 2014

BOBSTH 12:34:00 10-03-2014
RM1233BO.033
Пловдив - Винария 2014 - международен конкурс

Започнаха дегустациите за международния конкурс
на Винария 2014


Пловдив, 10 март /Дима Шопова, БТА/
Над 500 проби вина и високоалкохолни напитки се състезават тази
година в Международния конкурс на "Винария 2014" в Пловдив. От
тях 400 проби мерят сили за международно признание и 100 - в
рамките на националния конкурс. Това съобщи Радослав Радев,
председател на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, която
заедно с Международния панаир е организатор на конкурса.
Радев уточни, че победителите ще бъдат излъчени от международно
жури от 20 енолози, 8 от които българи. Победителите ще бъдат
обявени и наградени на 2 април по време на традиционния бал на
винарите "Нощта на Златния ритон".
Състоянието на винарски бранш е добро, след като тази година
приключихме с една много добра реколта от грозде като количество
и качество, коментира Радев. На тази база той очаква и една
успешна година и по отношение на търговските отношения на
винарските изби. Радев съобщи, че експерти на камарата работят
за изготвяне на нов закон за виното и спиртните напитки с акцент
борбата в сивия сектор. Тази борба няма да бъде насочена към
домашното производство на вино и ракия, което е вековна
традиция, обясни Радев. Той припомни обаче, че законът повелява
домашното вино да се консумира в домашна обстановка и не трябва
да се продава.
Към момента в НЛВК има регистрирани 260 винопроизводители, като
броят на малките изби непрекъснато расте. Причината за това е
увеличаването на лозовите масиви, както и възможностите за
развитие на винен туризъм. Голяма част от винарските изби са се
ориентирали именно към това - малки серии вина със засилено
организиране на винен туризъм, уточни Радослав Радев.

/РУМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:17 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация