site.btaПълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. подобрява два рекорда в Азия

Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. подобрява два рекорда в Азия
Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. подобрява два рекорда в Азия
Снимка: Владимир Шоков/БТА (архив)

Пълното слънчево затъмнение на 22 юли 2009 г. потапя в мрак Китай и Индия. При явлението са подобрени два рекорда – по продължителност на самия феномен и този за броя на зрителите, които го наблюдават. Рекордът по гледаемост на затъмнението първо е "счупен" в Индия, а след това и в Китай. Рекордът по продължителност на феномена е поставен в зона над Тихия океан. Там Луната закрива Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, съобщава Франс прес.  

БТА съобщава за пълното слънчево затъмнение в емисиите „Международна информация“ и "Забава и знание": 

Днешното пълно слънчево затъмнение подобрява два рекорда в Азия

Париж/ Хамбург, 22 юли 2009 г. /БТА/ Най-продължителното пълно слънчево затъмнение за 21 век ще потопи в мрак Китай и Индия – двете най-населени страни на планетата, и така ще подобри два рекорда едновременно - този за продължителност на самия феномен и този за броя на зрителите, които ще го наблюдават, предаде Франс прес. "На теория днешното слънчево затъмнение може да бъде наблюдавано от 2 милиарда души на планетата. Никога досега подобно нещо не се е случвало в историята на затъмненията", припомня американският астрофизик Фред Еспенак, цитиран от Франс прес.

Затъмнението ще започне тази нощ в 23:53 часа по Гринуич /02:53 часа българско време, 05:23 часа индийско време/ в Индия. Малко след развиделяване, нощта отново ще падне над западния индийски щат Гуджарат. Според някои астрофизици феноменът дори ще започне с 3 минути по-рано, в 23:50 часа по Гринуич /02:50 часа по Гринуич, 05:20 часа индийско време/, отбелязва ДПА. 

След като Луната скрие Слънцето над щата Гуджарат, лунната сянка ще започне да се плъзга по земната повърхност в коридор с дължина от 15 000 километра и с широчина от 200 километра. В Индия сянката ще премине общо през 13 от 29-те щата на страната, припомня ДПА. Тоест феноменът ще засегне едни от най-гъсто населените райони на Западна, Централна, Източна и Североизточна Индия, преди пътят на лунната сянка да напусне страната и да се отправи към Непал.

На индийска територия пълното слънчево затъмнение ще продължи между 3 и 4 минути. Най-дълго - 3 минути и 30 секунди на територията на страната, то ще бъде в района на град Патна, столицата на щата Бихар, в източната част на Индия, припомня ДПА. 

Над 200 000 учени, а също и така наречените астротуристи (прякор, с който наричат хората, идващи от най-различни точки на страната и на света, за да наблюдават слънчевото затъмнение) ще се съберат в Тарегна, малко село край Патна. Твърди се, че там най-добре ще се вижда днешният феномен, отбелязва ДПА.

Туристическата агенция "Кокс енд Кингс" пък е наела Бойнг 737, който ще следва плътно слънчевото затъмнение. Той ще излети от Делхи преди изгрев слънце, ще прехване във въздуха слънчевото затъмнение на височина от 12 500 метра и ще го придружава плътно на изток, чак до щата Бихар, съобщава Франс прес. 21-те места в самолета от страната на изгряващото слънце са били продадени за сумата от 1200 всяко.

Индийските военновъздушни сили също ще използват два военни самолета, пълни с учени, за да наблюдават слънчевото затъмнение, предаде Франс прес. Първият самолет ще потегли от Агра, в Северна Индия, и ще следва пътя на слънчевото затъмнение до град Хаджурахо, в Централна Инди. Самолетът ще лети на височина от 7570 метра, над мусонните облаци, които биха могли да развалят удоволствието от гледката. Самолет Мираж-2000 също ще следва пътя на слънчевото затъмнение, като хората на борда му ще направят колкото се може повече снимки на феномена.

В индийските градове Варанаси и Курукшетра пък милиони индийски богомолци ще се изкъпят във водите на свещената река Ганг и на свещените езерата, за да се пречистят от вредното въздействие, което, според индийски астролози, има Слънцето по време на затъмнението, допълва Франс прес. 

След като напусне Индия при щата Бихар, сянката на луната ще прекоси Непал, Бангладеш, Бутан, Мианма, преди да навлезе в Китай. Там пътят на лунната сянка ще премине през коридор, в който живеят почти 300 милиона души, припомня ДПА, цитирайки данни на Националната обсерватория към Китайската академия на науките. По-голямата част от този коридор е в големите китайски градове в долината по поречието на река Яндзъ. Де факто пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от 42 големи китайски града. Като частично то ще се наблюдава в доста повече китайски градове, сред които Пекин и Хонконг.

Най-големият китайски град, който първи ще стане свидетел на пълното слънчево затъмнение, ще бъде Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, припомня ДПА. Там феноменът ще започне в 01:12 часа по Гринуич /04,12 часа българско време, 09,12 часа местно време/ и ще продължи около 3 минути. Очаква се хиляди туристи да се качат на високия 3000 метра и смятан за свещен от будистите връх Ъмей, известен още като Златния връх, недалеч от Чънду, за да гледат феномена.

На китайска територия затъмнението ще продължи най-дълго обаче в източния град Шанхай. Там то ще започне в 01:35 часа по Гринуич /04,35 часа българско време, 9:35 часа местно време/ и ще продължи почти 6 минути, припомня ДПА.

За целта много китайци и главно западни туристи ще наблюдават феномена там на круизни лайнери, пуснали котва край бреговете на града. Десетки хиляди туристи ще се качат и на връх Путо, който се намира на малък остров извън крайбрежната китайска провинция Чжъцзян, южно от Шанхай. 100 000 китайски и 10 000 западни туристи и учени се очаква да се съберат в древния китайски град Суджо, който се намира в съседство на Шанхай, за да гледат феномена.

В самия Шанхай, в Парка на скулптурите, смятан за най-доброто място за наблюдение на феномена, ще се съберат хиляди хора, купили си специално билети за целта. Те ще носят тениски с посветен на затъмнението надпис, допълва Франс прес. Хотелите в Шанхай и околностите от месеци са резервирани от китайци, японци, австралийци и европейци, които искат да видят най-дългото пълно слънчево затъмнение за 21 век. Интересът е толкова голям, че дори в тези райони се отдават под наем и стаи в местните училища.

Група от испански учени ще осигури предаване на живо по интернет на затъмнението в Шанхай, допълва ДПА.  Феноменът ще се предава и по китайската държавна телевизия, както и на живо по интернет от Китайската академия на науките. В Китай са дошли и много индийци, за да гледат феномена, нищо че и тяхната страна ще стане свидетел на затъмнението час по-рано. Причината е, че в Китай то ще се вижда по-добре. В Индия то ще настъпи в момент, когато Слънцето няма да се е издигнало достатъчно високо над хоризонта и гледката няма да бъде така живописна.

Единствените притеснения за китайските зрители на затъмнението са не особено оптимистичните метеорологични прогнози, според които, вероятността да вали в някои части на Китай, е 70 процента. Ако прогнозите се сбъднат, там затъмнението ще бъде усетено само по-понижаването на температурите. Тези прогнози обаче не притесняват така наречените ловци на затъмнения. Това са любители астрономи, които пътуват с коли по пътя на лунната сянка. Те прекарват цялото време в шофиране и преследване на феномена. Когато на едно място времето не  хубаво и те не могат да видят затъмнените, те просто потеглят с бясна скорост до място, където времето ще е по-добро, разказва Ли Дзин от Китайската академия на науките, цитиран от ДПА.

Интересно изживяване ще има и група посетители на зоопарка в Чанчжоу. Там ще бъдат събрани слонове, маймуни и други лесни за контролиране животни и посетителите ще наблюдават техните реакции при промените на светлината и температурата по време на затъмнението, съобщава ДПА. След Китай пътят на луната сянка ще премине и през южните японски острови Рюкю, допълва Франс прес. Въпреки че рекордът по гледаемост ще бъде счупен в Индия и Китай, то рекордът по продължителност на феномена ще бъде поставен в една малко обитавана зона на Тихия океан. Там Луната ще закрива Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, съобщава Франс прес. 

На територията на Япония затъмнението също буди вълнение, защото подобно явление там не се е наблюдавало от 46 години, допълва ИТАР-ТАСС. Учени от цялата страна са се стекли в префектурата Кагосима, в южната част на остро Кюшу, където ще се види как Луната закрива над 90 процента от слънчевия диск. База за наблюдение на рядкото астрономическо явление е университетът на Кагосима, където са се събрали водещи японски астрономи.

Първи в Япония ще видят затъмнението жителите на остров Окинава, където в 01:54 часа по Гринуич /04:54 часа българско време, 10:54 часа местно време/ Луната ще закрие 91,7 процента от диска на Слънцето. Над префектурата Кагосима Луната ще закрие дори 96,3 процента от слънчевия диск. Това ще се случи в 01:57 часа по Гринуич /04,57 часа българско време, 10:57 часа местно време/. В Токио ще се види само частично затъмнение, като Луната ще закрие за 2 секунди само 75 процента от слънчевия диск.

Рекордът по продължителност на слънчевото затъмнение няма да бъде подобрен преди 2132 година, което прави днешният феномен толкова уникален и кара някои учени да го наричат "чудовищното слънчево затъмнение", допълва агенцията. В доста части на Източна Азия, на Индонезия и на Тихия океан това "чудовищно" събитие обаче ще си бъде просто скромно частично слънчево затъмнение, добавя ДПА.

*****

Пълното слънчево затъмнение беше наблюдавано в някои части на Индия

Тарегна, 22 юли 2009 г. /БТА/ Стотици хиляди индийци, чужденци, учени и любители астрономи наблюдаваха в района на индийското село Тарегна пълното слънчево затъмнение, предадоха световните агенции и телевизия Си Ен Ен.

Индийски телевизии, предаващи събитието на живо, показаха как в 06:24 часа индийско време /00:54 часа по Гринуич, 3:54 часа българско време/ лунният диск припокри напълно слънчевия диск. Индийски учени бяха прогнозирали, че това място ще е най-подходящо за наблюдение на феномена, уточнява Асошиейтед прес.

В селото, което се намира край град Патна, столица на индийския щат Бихар, пълното слънчево затъмнение продължи 3 минути и 48 секунди, по-дълго от прогнозираните 3 минути и 30 секунди. Това беше единственото място на територията на Индия, където феноменът можеше да се наблюдава толкова дълго време, допълва АП. Още от вчера учените бяха разположили своята техника в селото, за да се възползват максимално от събитието.

Въпреки песимистичните прогнози на индийските метеоролози, че времето няма да е подходящо за наблюдение на пълното слънчево затъмнение, стотиците хиляди хора, събрали се в Тарегна, наблюдаваха феномена при ясно небе. В други индийски градове за жалост на милионите индийци, които искаха да видят затъмнението, обаче небето беше облачно и валяха непрестанните мусонни дъждове. Любителите астрономи трябваше да се задоволят да гледат събитието само по телевизията или по интернет.

Милиони индийци обаче си останаха затворени по домовете заради суеверия и негативни прогнози на индийски астролози. Последните отправиха специални призиви към бременните жени да останат затворени у дома, в стаи с плътно дръпнати пердета, ако иска да родят нормални деца.

В Индия слънчевото затъмнение започна първо като частично в 05:53 часа местно време /23:53 часа по Гринуич, 02:53 часа българско време. Малко след развиделяване, нощта отново падна първо над западния индийски щат Гуджарат. В Индия сянката премина общо през 13 от 29-те щата на страната, припомня ДПА. Тоест феноменът засегна едни от най-гъсто населените райони на Западна, Централна, Източна и Североизточна Индия. След като премина през щата Бихар, пътят на лунната сянка се плъзна на север и на изток и сега ще мине през Югоизточен Непал, Бутан, Северозападен Бангладеш и Мианма, преди да достигне Китай.

След като Луната скри Слънцето над щата Гуджарат, лунната сянка започна да се плъзга по земната повърхност в коридор с дължина от 15 000 километра и с широчина от 200 
километра. 

В Индия заради затъмнението бяха предлагани най-различни атракции. Туристическата агенция Кокс енд Кингс нае Бойнг 737, който следва плътно слънчевото затъмнение. Той излетя
от Делхи преди изгрев слънце, прехвана във въздуха слънчевото затъмнение на височина от 12 500 метра и го придружи плътно на изток, чак до щата Бихар. Цената на билетите за местата в самолета, гледащи към изгряващото слънце, бяха продадени за сумата от 1200 долара всяко едно.

Индийските военновъздушни сили също използваха два военни самолета, пълни с учени, за да наблюдават слънчевото затъмнение, предаде Франс прес. Първият самолет потегли от 
Агра, в Северна Индия, и следваше пътя на слънчевото затъмнение до град Хаджурахо, в Централна Индия. Самолетът летя на  височина от 7570 метра. Самолет Мираж-2000 също следва пътя на слънчевото затъмнение, като хората на борда му направиха колкото се може повече снимки на феномена.

В индийските градове Варанаси и Курукшетра пък милиони индийски богомолци се изкъпаха във водите на свещената река Ганг и на свещените езерата, за да се пречистят от вредното въздействие, което, според индийски астролози, има Слънцето по време на затъмнението, допълва Франс прес. 

Днешното пълно слънчево затъмнение се смята за най-продължителното за целия 21 век, защото над слабо обитавана зона на Тихия океан, Луната ще закрива Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, уточнява АП. Следващо такова продължително пълно слънчево затъмнение ще има едва през 2132 г. Последното пък беше наблюдавано през 1991 г., когато на 11 юли пълното слънчево затъмнение продължи 6 минути и 53 секунди и можеше да се види от Хаваите до Южна Америка, припомня АП.

Следващото по-нормално пълно слънчево затъмнение ще бъде на 11 юли 2010 г., но то ще може да се види главно в Южния Пасифик и на Великденските острови. По-скоро, на 15 януари 2010 г., ще има пръстенообразно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава в Централна Африка, Индия, Бангладеш, Мианма и Китай, допълва Ройтерс.

*****

Стотици милиони китайци наблюдаваха пълното слънчево затъмнения над Китай

Пекин, 22 юли 2009 г. /БТА/ Стотици милиони китайци и японци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение над страната си, предадоха световните агенции. В Китай пътят на лунната сянка премина през коридор, в който живеят почти 300 милиона души. По-голямата част от този коридор беше в големите китайски градове в долината по поречието на река Яндзъ. Де факто пълното слънчево затъмнение се наблюдаваше в 42 големи китайски града. Като частично то се наблюдаваше в доста повече китайски градове, сред които Пекин и Хонконг. В столицата обаче гъстата облачност попречи на хората да се наследят на гледката.

Най-големият китайски град, който първи стана свидетел на пълното слънчево затъмнение, беше Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, припомня. Там феноменът започна в 01,12 часа по Гринуич /04:12 часа българско време, 09:12 часа местно време/ и продължи около 3 минути. Хиляди туристи се качиха  на високия над 3000 метра и смятан за свещен от будистите връх Ъмей, известен още като Златния връх, недалеч от Чънду, за да гледат феномена.

На китайска територия затъмнението продължи най-дълго обаче в източния град Шанхай. Там то започна в 01:35 часа по Гринуич /04:35 часа българско време, 09:35 часа местно време/ и 
продължи почти 6 минути. За целта много китайци и главно западни туристи наблюдаваха феномена там от круизни лайнери, пуснали котва край бреговете на града.

Десетки хиляди туристи се качиха и на връх Путо, който се намира на малък остров извън крайбрежната китайска провинция Чжъцзян, южно от Шанхай, за да гледат феномена. 100 000 китайски и 10 000 западни туристи и учени се събраха в древния китайски град Суджо, който се намира в съседство на Шанхай.

В самия Шанхай, в Парка на скулптурите, смятан за най-доброто място за наблюдение на затъмнението, се струпаха хора, които носеха специални тениски с посветен на събитието надпис.

Хотелите в Шанхай и околностите от месеци са резервирани от китайци, японци, австралийци и европейци, които искат да видят най-дългото пълно слънчево затъмнение за 21 век. Интересът е толкова голям, че дори в тези райони се отдаваха под наем и стаи в местните училища.

В Шанхай времето беше облачно почти до началото на затъмнението, но изведнъж облаците се разкъсаха за кратко и хората успяха да видят астрономическото събитие. В Китай бяха дошли и много индийци, за да гледат затъмнението, нищо че и тяхната страна стана нетов свидетел час по-рано. Причината беше, че в Китай то се виждаше по-добре. В Индия то настъпи в момент, когато Слънцето не беше се издигнало достатъчно високо над хоризонта и гледката не беше така живописна.

Интересно изживяване имаше и група посетители на зоопарка в Чанчжоу. Там те наблюдаваха реакциите на животни при слънчево затъмнение. След Китай пътят на луната сянка премина и през Япония. Където почти пълно слънчевото затъмнение имаше в префектурата Кагосима. Там Луната закри 96,3 процента от слънчевия диск. В Токио се видя само частично затъмнение, като Луната закри за 2 секунди само 75 процента от слънчевия диск.                     

Въпреки че рекордът по гледаемост на затъмнението беше счупен в Китай, а преди това и в Индия, то рекордът по продължителност на феномена беше поставен в зона над Тихия океан. Там Луната закри Слънцето в продължение на 6 минути и 39 секунди, съобщава Франс прес.  Следващо такова продължително пълно слънчево затъмнение ще има едва през 2132 г. Последното пък беше наблюдавано през 1991 г., когато на 11 юли пълното слънчево затъмнение продължи 6  минути и 53 секунди и можеше да се види от Хаваите до Южна Америка, припомня АП.

Следващото по-нормално пълно слънчево затъмнение ще бъде  на 11 юли 2010 г., но то ще може да се види главно в Южния Пасифик и на Великденските острови. По-скоро, на 15 януари 2010 г., ще има пръстенообразно слънчево затъмнение, което ще се наблюдава в Централна Африка, Индия, Бангладеш, Мианма и Китай, допълва Ройтерс.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:25 на 22.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация