site.btaУ нас е произведена най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години, съобщи Венцислав Върбанов

BOBSTH 10:05:31 19-09-2016
IS1004BO.007
Плевен - зърно - производство

У нас е произведена най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години, съобщи Венцислав Върбанов


Плевен, 19 септември /Малин Решовски, БТА/
Тази година у нас е произведено рекордно количество зърно от българските фермери - това е най-добрата реколта от пшеница за последните 20 години. Това съобщи в Плевен за БТА Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители.
Той уточни, че в страната е произведена над 5 милиона и половина тона хлебна пшеница. Според него вероятно ще бъде изнесено над 3 милиона тона зърно. "Проблем засега е, че при доброто производство, цените са ниски, но те не зависят от политическите решения в България. Пазарът е свободен - всичко зависи от международната търговия и цените на борсите", коментира Върбанов.
По думите му освен рекордно количество, зърното е с много по-добро качество, в сравнение с предишни години. Според него това е така, защото не само годината е била добра, но земеделски производители са повишили културата на отглеждане на земеделската продукция. "До момента България бе неглижирана като качество на зърното - изнасяше с много, но то се купуваше главно като фуражно. Сега вече има заявки и сделки за хлебно зърно от България", допълни председателят на браншовата организация.
Той отбеляза, че за българските производители се отразява и лошата реколта във Франция, защото тя е традиционно голям производител на качествено зърно и задоволява не само своя пазар, но и този на Италия и Испания. Тъй като зърното във Франция не е на това ниво и качество, има интерес към българското зърно от търговци от Италия и Испания - има и подписани сделки - изнася се и в тази посока, поясни Върбанов. Другата дестинация, в която се иска българско зърно, това е традиционно Гърция. Освен фуражно, там се продава и хлебно българско зърно. "Хлебното зърно вече е с по-добра цена. Според мен тенденцията е, че цената ще се повишава за качественото зърно", е убеден той.
Най-хубавото зърно сега се изкупува от българските преработватели - мелничари, затова на пазара като качество би трябвало хлябът ни да е с най-доброто качество, прогнозира Венцислав Върбанов.

/ИС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:14 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация