site.btaС ритуала зарязване на лозята в Аграрния университет отбелязаха празника на Трифон Зарезан

BOBSTH 13:26:01 01-02-2017
MM1323BO.004
с. Брестник - Аграрен университет - Трифон Зарезан

С ритуала зарязване на лозята в Аграрния университет отбелязаха празника на Трифон Зарезан


Брестник, обл. Пловдив, 1 февруари /Дима Шопова, БТА/
С традиционния ритуал по зарязване на лозята ръководството на Аграрния университет /АУ/ в Пловдив отбеляза празника на лозаро-градинарския факултет и Деня на лозаря - Трифон Зарезан. Церемонията се извърши на лозовия масив на университета край пловдивското село Брестник, на която присъстваха кметове на общини с изразена лозаро-винарска дейност, представители на винарски изби, ректорите на висшите учебния заведения в Пловдив.
Ритуалът се извърши от ректора на АУ проф. Христина Янчева и гостите на лози от сорта каберне-совиньон с пожеланието за добри резултати през тази година. Като най-добра година през последните 10 като качество на реколтата Ламбрин Топузлиев, ръководител на винарската изба на АУ, посочи 2016-та. Пред БТА той каза, че на университетското лозе имат и много добри количествени резултати на база на зелените резитби, чиято цел, по думите му е при винените сортове добивът да не надвишава 500-550 кг от декар. АУ разполага с около 350 дка лозе, в което се отглеждат над 400 сорта грозде, каза още Топузлиев.
Като формула за добро вино той посочи сбора от добра суровина с идеална хигиена и перфектна технология. Според него тя е лесна и когато се спазва се получават много добри вина. Разчитаме на стандартната технология, т.нар. биологични методи, при която не се добавят допълнителни консумативи и стабилизатори, коментира Ламбрин Топузлиев.


/ММ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:18 на 01.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация