Кандидатски листи – водачи – Кърджали

site.bta Кои са водачите на листи в 09 МИР - Кърджали

 Кои са водачите на листи в 09 МИР - Кърджали
 Кои са водачите на листи в 09 МИР - Кърджали
Снимка: БТА/ архив

Общо 113 са кандидатите за народни представители в 9-ти Кърджалийски избирателен район на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Това каза за БТА председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат. Той допълни, че броят на регистриралите се политически формации е 19 партии и 9 коалиции, а на мандатите в 09 МИР – 5. Право на глас по предварителни избирателни списъци имат 275 593 избиратели, които ще гласуват в над 500 стационарни и подвижни секции.

Пълни листи от по десет кандидата са регистрирали повечето от парламентарно представените партии и коалиции. Има листа и само с един кандидат, каза Берканд Барзат.

Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:

1. Водач на листата на партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ“, която се състои от трима кандидати е Танер Алимолла. На 32 години с висше образование. Бакалавър по макроикономика от ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Работи в частния сектор, през годините в областта на транспорта и производството.

2. Веселин Белевски е водач на листата на партия „Глас народен“ и единствен кандидат за народен представител в нея. На 72 години с висше образование. Възпитаник на Киевски архитектурен институт. По професия е архитект, каза той за БТА. Водач е на листата и в 29 МИР Хасково.  Освен работата си като архитект, е музикант и лютиер. 

3. Водач на листата на партия „Социалистическа партия "Български път“ е Колю Крушев, който е и единствен кандидат за народен представител от партията в Кърджали. На 77 години, висшист, започнал висшето си образование в Новосибирск, каза той за БТА. Работил е като главен юрисконсулт, като съдия и като съдия-изпълнител. Сега е пенсионер с активна политическа ангажираност. Водач е и на листата в 29 МИР Хасково.

4. Водач на листата на партия „Величие“, в която има шестима кандидати е Костадин Хаджийски. На 53 години. Висшист в областта на икономиката и на публичната администрация. Към днешна дата е предприемач, но в по-голямата част от досегашния му професионален път е преминал в банковата сфера, каза той за БТА.

5. Водач на листата на партия „Булгари“, която е от двама кандидати, е Марин Наков. На 39 години, магистър национална и регионална сигурност и отбрана във Военна академия „Г. Стойков Раковски“, каза той за БТА. Бил е държавен служител, а от 2022г. работи в частна фирма. Вдач е и на листата в 26 МИР София област.

6. Водач на листата на коалиция „Моя страна България“, в която има трима кандидати, е Наско Гелимачев.

7. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от петима кандидати е Юлия Чортленева. На 58г., магистър по история. Била е преподавател, временно изпълняваща длъжността директор в училище, заместник-областен управител на Кърджали, а към днешна дата е заместник-директор на учебно заведение.

8. Водач на листата на коалиция „Движение за права и свободи – Ново начало“, която има 10 кандидати е Ерол Мюмюн, на 45 години. Магистър „Управление на човешките ресурси“ от УНСС. Работил като финансов инспектор, експерт в Агенцията по държавни вземания. Бил е в банковия сектор като финансов консултант, управител на банков клон и директор на финансов център. Към днешна дата е кмет на община Кърджали.

9. Водач на листата на партия „Бригада“ е Анатолий Атанасов. Той е и единствен кандидат за депутат от партията в 9 МИР Кърджали. Водач и единствен кандидат е и в 30 МИР Шумен, става ясно от решенията на Районните избирателни комисии.

10. Водач на листата на партия „Партия на Зелените“, която се състои от двама кандидати е Владимир Николов, който е и председател на партията. Той води листата и в 23 МИР София. На 45 години, висшист в сферата на публичната администрация. Работи в частния сектор. Управител е на фирма за авиационна сигурност, казаха за БТА от централата на партията.

11. Водач на листата на партия „Правото“ е Красимир Криводолски, който е и единствен кандидат за народен представител в Кърджали от партията. Висшист, завършил финанси и кредит, каза за БТА председателят на партията адв. Мирия Колева. Криводолски е работил дълги години в Националната агенция по приходите, а сега е пенсионер, но и университетски преподавател.

12. Листата на партия „Възраждане“, в която има шестима кандидати, е водена от Георги Георгиев – на 45 години. Водач е и на листата в 29 МИР Хасково. По образование е висшист, а по професия – инженер. Народен представител в четири поредни Народни събрания, последното от които 50-то НС, каза Георгиев за БТА. 

13. Водач на листата на коалиция „Алианс за права и свободи“, в която има десет кандидати, е Ахмед Доган на 70 години. Водач е и на листата в 18 МИР Разград. Висшист със специалност „Философия“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Бил е аспирант в Института по философия към Българската академия на науките (БАН). Доктор на философските науки. Учредител и председател на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването му на 4 януари 1990 г., а през 2013 г. е избран за Почетен председател на Движението. Депутат е в 7-то Велико Народно събрание. Народен представител и председател на ПГ ДПС в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото Народно събрание, сочи справка в дирекция „Справочна“ на БТА.

14. Партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ в Кърджали е от петима кандидати, а водач е Александър Суев на 26 години. Той следва медицина в Пловдив. Занимава се с недвижими имоти, каза той за БТА.

15.Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“ е Цветан Стоянов. Листата на партията в Кърджали се състои от двама кандидати.

16. Минчо Кермекчиев е водачът на листата на коалиция „Синя България“, в която кандидатите за депутати са двама. На 63 години с висше образование, магистър по управление на безопасни и качествени храни от Тракийския университет в Стара Загора. Занимава се с политика от 1989г., когато става член на БЗНС Никола Петков, каза той за БТА. Бил е ветеринарен фелдшер, общински съветник, занимавал се с частен бизнес в областта на охраната. 

17. Водач на листата на партия „Морал единство чест“, в която има трима кандидати, е Росен Иванов. На 39 години, икономист – финансист, каза той за БТА. Магистър финанси и мениджмънт. Основният му професионален опит е в банковия сектор в направления управление на риска, проблемни и корпоративни кредити. Към днешна дата се занимава с консултантска дейност и политика. Водач е и на листата в 10 МИР Кюстендил.

18. Цвета Караянчева е водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Кърджали, в която кандидатите за народни представители са десет. Караянчева води листата и в 17 BB МИР Пловдив област. На 56 години, машинен инженер от Техническия университет в София. Работила е като инженер-технолог, главен конструктор и директор на завод за инструментална екипировка. Народен представител в шест парламента, последно в 50-то. В 45-то НС е и негов председател. Тя е областен координатор на ГЕРБ в Кърджали, посочват за БТА от партията.

19. Водач на листата на партия „Атака“, в която кандидатите за депутати са петима, е Ангел Божинов. На 53 години, висшист по образование, каза той за БТА. Магистър-педагог е по история и география. Работил е в сферата на образованието. Бил е директор в учебни заведения, ръководител на отдел в общинска администрация. Занимавал се е със собствен бизнес и е заемал поста заместник-областен управител. Към днешна дата е учител по история.

20. Водач на листата на партия „Народна партия "Истината и само истината“ е Алдомир Досев. Кандидатите за депутати в 9 МИР от партията са четирима.

21. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“ е Мариан Христов, който е и единствен кандидат за депутат на партията от Кърджали.

22. Илия Илиев е водачът на листата на коалиция „Свободни избиратели“, в която кандидатите за народни представители са четирима. На 55 години, с висше образование, каза той за БТА. Магистър по икономика от УНСС. Занимавал се с частен бизнес, бил общински съветник и областен управител на Кърджали. Към днешна дата се занимава с частен бизнес.

23. Водач на листата на партия „България на труда и разума“, която има двама кандидати за народни представители е Велизар Флоров. На 65 години, с висше образование и по професия инженер-конструктор, казаха за БТА от партията. Към днешна дата е пенсионер, а трудовия му път е преминал в индустриалния сектор.

24.Водач на листата на партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, която е от трима кандидати е Йоло Денев, на 84 години. Завършил агроикономика и история. На 1 юли 1990 г. основава Българската демократическа партия и става неин председател. Основател е на движение „Тангра и Велика България“ и на „Център по българознание и възраждане на България“. Участва във всички парламентарни и президентски избори. На 11 февруари 2024 г. учредява патриотично движение „За България и благоденствието на народа“. Движението се бори за събирането на подписка за провеждането на референдум за свикване на Велико народно събрание, сочи справка от дирекция „Справочна“ на БТА.

25. Водач на листата на коалиция „Русофили за България“ е Тодор Ангелов, а кандидатите в нея са двама.

26. Себахатин Гьокче е водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, в която има десет кандидати за народни представители. Той е на 62 години, магистър по кръгова икономика от Варненски свободен университет. Занимава се с частен бизнес в шивашкия сектор, търговията и хотелиерството и ресторантьорството, каза той за БТА.

27. Водач на листата на партия „Български възход“ е Григор Захариев на 63 години. То е единствен кандидат в листата на партията в 09 МИР. Висшист. Възпитаник е на Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов“ в Шумен, випуск 1983 г. със специалност "Земна артилерия" и придобита гражданска специалност: "Ремонт и експлоатация на ЕИТ".  От 2000 г. е в частния сектор. Занимава се с проектиране, изграждане и техническа поддръжка на системи за сигурност, коментира той за БТА. Депутат в 48-ото НС, става ясно от справка на интернет страницата на НС.

28. Георги Кючуков е водач на листата на коалиция „БСП – Обединена левица“, която се състои от деветима кандидати. На 49 години, висшист. Бакалавър е по история от Филиал „Л. Каравелов“ към ПУ и магистър по политология от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“. По професия е преподавател и екскурзовод, какъвто е и към днешна дата. Бил е общински съветник от БСП.

Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.

/ТНП/

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:13 на 28.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация