ОБЗОР

site.btaКак политиката се преплете с бедствието след урагана "Хелийн", който нанесе сериозни опустошения в югоизточната част на САЩ

Как политиката се преплете с бедствието след урагана "Хелийн", който нанесе сериозни опустошения в югоизточната част на САЩ
Как политиката се преплете с бедствието след урагана "Хелийн", който нанесе сериозни опустошения в югоизточната част на САЩ
Пострадал от урагана "Хелийн" дом във Флорида, 8 октомври 2024 година. Снимка: AP/Rebecca Blackwell

В края на септември ураганът "Хелийн" разруши цели общности в шест щата в югоизточната част на САЩ и отне живота на повече от 200 души, съобщи Би Би Си. "Хелийн" първо връхлетя САЩ достигайки сушата в Биг Бенд, щата Флорида, след което се насочи към Джорджия, Южна Каролина, Северна Каролина и Тенеси.

По-голямата част от смъртните случаи са в Северна Каролина и в Южна Каролина, след като "Хелийн" отслабна до тропическа буря. Ураганите обикновено намаляват силата си, когато преминават над сушата, но "Хелийн" нанесе значителни разрушения далеч от бреговете, посочва Би Би Си.

В дните преди да достигне сушата, "Хелийн" черпи много енергия от необичайно топлите води на Мексиканския залив и бързо се засилва от ураган от първа категория до мощен ураган от четвърта категория. Високите температури на морската повърхност означават, че в атмосферата има много влага, способна да предизвика огромно количество дъжд и бурята отнася тази влага дълбоко във вътрешността на САЩ.

Повечето мощни урагани се усилват бързо, но необичайното за "Хелийн" е огромният мащаб на дъждовните облаци, които бурята носи със себе си, обяснява британската обществена медия. Това означава, че по пътя на "Хелийн" падат изключително продължителни проливни дъждове.

Тъй като "Хелийн" удари в разгара на предизборната кампания в САЩ, Федералната агенция за управление на извънредните ситуации (ФАУИС) беше разкритикувана от някои граждани и политици, като например републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, които поставиха под въпрос реакцията ѝ и започнаха да разпространяват невярна информация, че финансирането ѝ отива за мигранти или за войни в чужбина, коментира Асошиейтед прес.

Администрацията на президента Джо Байдън защити работата на  ФАУИС и заяви, че към момента тя разполага с парите, от които се нуждае, за да помогне на засегнатите общности. Байдън обаче казва, че агенцията ще се нуждае от повече пари в бъдеще. В писмо до лидерите на Конгреса той пише, че "въпреки че Фондът за подпомагане при бедствия на  ФАУИС разполага с необходимите средства в момента, за да посрещне непосредствените нужди, фондът е изправен пред недостиг в края на годината", посочва агенцията. 

Тръмп обвини ФАУИС, че харчи всичките си пари, за да помага на имигрантите, които са в страната нелегално, докато други критици твърдят, че правителството харчи твърде много за финансиране на Израел или Украйна. ФАУИС нарече обвиненията на Тръмп "напълно неверни".

Освен извънредните ситуации агенцията също така управлява Програмата за подслон и услуги, която възстановява свързани с имиграцията разходи на градове, населени места или организации, обяснява АП. Това обаче става чрез отделен фонд - средствата не идват от фонда за подпомагане при бедствия.

По първоначални оценки на "Мудис Аналитикс" (Moody's Analytics), щетите, нанесени от урагана "Хелийн" в югоизточната част на САЩ, може да възлизат на близо 34 милиарда долара. Поради влошеното състояние на частното застраховане в някои засегнати райони може да се наложи Конгресът да плати по-голямата част от сметката, отбелязва Асошиейтед прес.

По-голямата част от щетите, нанесени от "Хелийн" се дължат на наводнения и излизане от коритото на реки, обяснява Си Ен Би Си. Това означава, че застраховката срещу наводнения, а не стандартната имуществена застраховка, трябва да покрие щетите, посочва Марк Фридлендър, говорител на Института за застрахователна информация.

Това е проблем, казва Фридлендър, защото "много от най-засегнатите райони в югоизточната част на САЩ и южните части на планините Апалачи имат много нисък процент на сключени застраховки срещу наводнения". Само около 6% от собствениците на жилища в САЩ имат застраховка срещу наводнения чрез частна компания или чрез финансираната от Конгреса Национална програма за застраховане срещу наводнения, въпреки че 90% от природните бедствия са свързани с наводнения, отбелязва той.

Експертите твърдят, че липсата на застраховки ще се окаже много скъпа за пострадалите домакинства през следващите години, като ще увеличи общата стойност на загубите от опустошителната буря, пише в. "Вашингтон Пост". Наличните средства за подпомагане при бедствия са предназначени предимно за заплащане на временен подслон, храна и вода - а не за възстановяване на домове. А благодарение на комбинацията от остарели полици и високи цени повечето хора не знаят, че трябва изрично да включат застраховката срещу наводнения към своята обща полица или изобщо не могат да си го позволят. 

Без застраховка на хората, пострадали от наводнения, им се налага да разчитат за помощ на мрежа от сложни федерални програми или на помощ от организации с нестопанска цел.

"Това е нещо, за което хората не искат да мислят", казва Крейг Ландри, професор по селскостопанска и приложна икономика в Университета на Джорджия, визирайки риска от катастрофални наводнения. "Хората имат оптимистична представа за помощта от държавата при бедствия", допълва той. "А в действителност тя не е толкова щедра".

И докато федералното правителство, щатските власти и по-големите организации с нестопанска цел реагират бавно, а според някои американци - и недостатъчно, групи за взаимопомощ, до голяма степен съставени от съседи, които помагат на съседи, запълват празнините, пише в. "Гардиън".

"В Апалачите имаме наистина силна мрежа от официални и неофициални групи за взаимопомощ", казва Гарет Блейз, изпълнителен директор на Фонд на общността на Апалачите. "Видяхме, че много от тези групи се активираха веднага след първите последици от бурята, както и по-органична и неформална взаимопомощ - църковни групи, доброволчески асоциации, съседи. Всичко това се случи много бързо", посочва той.

"Поради историята на региона имаме уникална склонност да се грижим за съседите си", казва Блейз. "Ние идваме от район на страната, който често е страдал от недостиг. Мисля, че имаме много вкоренени културни ценности, свързани с грижата един за друг, които наистина правят така, че по време на криза или в извънредна ситуация да реагираме по този начин", добавя той.

На този фон из цялата югоизточна част на САЩ се разпространяват неверни слухове и конспиративни теории за "Хелийн" и дезинформацията засилва хаоса и объркването в много засегнати от бурята общности, включително в много селски райони, в които все още няма ток и мобилни услуги и местните жители разчитат на предавана от уста на уста информация, коментира в. "Вашингтон Пост".

Американските официални представители се опитват да овладеят дезинформацията, която продължава да се разпространява онлайн. ФАУИС създаде рубрика на страницата си, в която се опитва да опровергае разпространяващите се слухове, а министерството на обществената безопасност на Северна Каролина направи същото, като написа, че властите "работят денонощно, за да спасяват човешки животи и да предоставят хуманитарна помощ".

В западната част на Северна Каролина тази седмица някои жители споделиха невярна информация, че язовирна стена е на път да се скъса, което накара стотици хора да се евакуират без нужда и отвлече вниманието на спасителите, посочва "Вашингтон Пост". В източната част на щата Тенеси някои местни жители разпространиха фалшива информация за това, че федерални служители са иззели сграда на общината в малко градче и са я разрушили с булдозер. В югоизточната част на страната пък се разпространява развенчана конспиративна теория за това, че ФАУИС харчи предназначени за подпомагане при бедствия пари, за да помага на мигранти, които са в страната нелегално.

"Винаги има дезинформация, която се разпространява по време на бедствия, но след "Хелийн" е наистина трудно да се намери добра и точна информация", казва Саманта Монтано, експерт по бедствия и доцент по управление на извънредни ситуации в Масачузетската морска академия.

"Намираме се в предизборна година, в която дезинформацията и умишлените опити за насаждане на хаос със сигурност са част от използваните стратегии", казва Жасмин Бийч-Ферара, представител от Демократическата партия от окръг Банкомб, щата Северна Каролина, който включва силно пострадалия от урагана град Ашвил.

Фалшиви твърдения набират популярност, тъй като по време на криза хората са склонни да бъдат привлечени от всякакви разкази, които им помагат да осмислят хаотичната ситуация, дори ако тези разкази не биха преминали през основна проверка на фактите, казва Дейвид Харкър, професор по философия в Щатския университет в Източен Тенеси.

Едно от твърденията, които се появиха след "Хелийн" е, че оцелелите от бедствието получават само по 750 долара от ФАУИС . Тази сума се отнася до помощта, която агенцията може да предостави на някого в засегнатия район за неотложни нужди като дрехи или храна, посочва АП.

За собствениците на жилища първата линия на защита винаги е застраховката, допълва агенцията. Хората, които нямат застраховка или тя не им е достатъчна, могат да се обърнат към ФАУИС , но максималната сума, която някой може да получи за възстановяване, е 42 500 щатски долара. Това е далеч от сумата, която е необходима за отстраняване на тежки щети или за пълно възстановяване, коментира АП.

"Това е един от основните проблеми, които има  ФАУИС по отношение на това как обществеността разбира нейната роля и отговорност", казва Монтано. "След като се случи бедствие, ФАУИС не възстановява напълно щетите на пострадалите. Те няма да ви дадат достатъчно пари, за да възстановите напълно живота си", посочва тя.

По традиция след бедствия като урагана "Хелийн" американците и техните лидери оставят настрана партийните различия и се обединяват, пише онлайн изданието на "Хил". Политолозите наричат това "ефект на обединението около знамето", но както много други американски традиции, и тази вече изглежда, че може да е останала в миналото, заключава американската медия. 

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:14 на 09.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация