ОБЗОР

site.bta"Гардиън": Руската опозиция в изгнание е разтърсена от твърдения във връзка с нападението с чук срещу съюзник на Навални

"Гардиън": Руската опозиция в изгнание е разтърсена от твърдения във връзка с нападението с чук срещу съюзник на Навални
"Гардиън": Руската опозиция в изгнание е разтърсена от твърдения във връзка с нападението с чук срещу съюзник на Навални
Руските журналисти Константин Габов (първият отляво), Антония Фаворска, Антон Кригер (до нея) и Сергей Карелин (крайният вдясно) са изправени пред Нагатинския районен съд в Москва по обвинение, че са работили за група, финансирана от покойния руски опозиционен политик Алексей Навални, 2 октомври 2024 г. Снимка: АП

Когато през март Леонид Волков – дългогодишен сътрудник на Навални, беше брутално нападнат с чук пред дома си в Литва, първоначално изглеждаше, че това е поредна акция на Кремъл срещу враговете му в чужбина, пише британският вестник „Гардиън“.

Нападателите първо са разбили страничното стъкло на колата му и после многократно го удряли с чук, докато е в автомобила. При нападението е счупена лявата му ръка и са нанесени тежки травми на левия крак. Западни представители и опозиционни фигури тогава сметнаха, че атаката, извършена няколко седмици след мистериозната смърт на Навални в затвора, е била организирана от Кремъл, пишат авторите на статията Пьотър Сауер и Шон Уокър.

След това обаче, през септември екипът на Навални оповести експлозивни резултати от разследване, хвърлило сянка върху първоначалната версия за развоя на събитията около акцията срещу Волков.

Във видео, разпространено от екипа, Мария Певчих – ръководителка на разследващото звено на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на покойния Алексей Навални, обвини заможния бизнесмен и открит критик на Кремъл Леонид Невзлин, че е наел мъжете, пребили Волков пред дома му, защото имал личен спор с жертвата.

Невзлин отрича да е замесен в акцията срещу Волков и написа в „Екс“: „ Нямам нищо общо с каквито и да било нападения срещу хора, в каквато и да е форма“ и добави, че „правосъдието ще потвърди абсурдността и пълната безпочвеност на обвиненията срещу мен“, цитира го „Гардиън“.

В разследването си екипът на Навални публикува екранни снимки от онлайн комуникация чрез приложението „Сигнал“ между Невзлин и негов предполагаем сътрудник – Анатолий Блинов, в които очевидно се обсъжда атаката срещу Волков. Участвалите в разследването сътрудници на Навални са предали всички доказателствени материали на властите в Полша, където Блинов беше арестуван миналия месец.

Твърденията за поръчителя на нападението срещу Волков (математик по образование) предизвикаха шок и нови вътрешни ежби сред представителите на руската опозиция в изгнание, които трудно преглъщаха хипотезата, че изнесеното може да е вярно.

Певчих каза пред „Гардиън“, че „Няма наръчник с правила какво правиш като разбереш, че някой, когото познаваш, ти забива нож в гърба“.

„Волков беше нападнат три седмици след убийството на Алексей. Току-що го бяхме погребали. В най-ниската точка от живота някой те блъска и ти пропадаш още повече и страдаш още повече“, казва Певчих.

Невзлин е бил служител и партньор на бившия олигарх Михаил Ходорковски и се е отказал от руско гражданство след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и сега е базиран в Израел, където притежава акции от в. „Аарец“.

От Израел Невзлин е финансирал няколко медийни проекта, критични към Кремъл, и е изразявал твърда подкрепа за Украйна във войната й с Русия. В миналото е имал сблъсъци с други опозиционни групи, включително с ФБК, заради разногласия какъв е оптималният подход срещу руския президент Владимир Путин.

Невзлин е известен с по-радикалните си политически възгледи, включително призив Русия да се разпадне като държава, и с това, че нарича мнозинството от руското население „робски добитък“.

Разследването на екипа на Навални се базира отчасти на получените скрийншотове от „Сигнал“, осветяващи връзката между Невзлин и руския адвокат Блинов. 

Във видеоразследването Певчих заяви , че  скрийншотовете са предоставени от посредник, който има връзки с руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

„Гардиън“ не е успял да потвърди автентичността на тези онлайн разговори, както и на снимки на Волков и други членове на екипа на Навални, живеещи във Вилнюс. „Време е да  премахнем този глупак“, пише в едно от съобщенията, което според сподвижниците на Навални, е изпратено от Невзлин.

Хората около Певчих твърдят също, че в съобщенията си Невзлин обсъжда и планове за отвличане на Волков и докарването му до състояние да е „в инвалидна количка“, преди да го предаде на ФСС.

Екипът на Навални заяви, че „глупава безсмислена омраза, съчетана с „политическа конкуренция“, може да са в основата на атаката срещу Волков.

Полските правоохранителни органи съобщиха, че Блинов е разследван по три обвинения, включително за координиране на нападението срещу активиста на руската опозиция Леонид В. заради неговата политическа идентичност и дейност“.

До момента във Варшава не са коментирали обвинението, че зад атаката срещу Волков стои Невзлин. „Разследват се много различни сценарии. Знаем също, че в подобни случаи често се споделя и дезинформация“, каза в интервю, цитиран от „Гардиън“, Станислав Жарин – съветник по националната сигурност на полския президент.

Арестът на Блинов беше извършен месец, след като полските власти задържаха въз основа на европейска заповед за арест, издадена от Литва, двама мъже, заподозрени, че са нападнали Волков.

Държавното обвинение във Варшава съобщи, че по делото се разследват 8 души – шестима поляци, беларусин и двамата руснаци, на които са повдигнати обвинения.

Освен това, полската прокуратура обяви, че проучва събития, „случили се както в Европа, така и в Южна и Северна Америка“.

За момента не е ясно какво точно се има предвид, но в разследването Певчих казва, че същият поръчител стои и зад нападението срещу съпругата на живеещ в Аржентина руски икономист, който враждувал с Невзлин в социалните медии.

Самият Невзлин, пише „Гардиън“, заявил пред опозиционния сайт SOTA, който спонсорира, че Блинов се опитвал да го натопи, че е „поръчал“ Волков и отрекъл да е замесен в организирането на каквито и да било нападения. Невзлин съобщил, че на 5 август е подал документи в литовската полиция за тази „провокация“.

Както казва още през февруари пред Франс прес Евгений Насиров – координатор на движението на Навални в Германия, напуснал Русия малко след инвазията в Украйна, „целта на Путин е да загубим мотивацията си и да се разпръснем“. АФП обръща внимание, че единствено организацията на Навални е успяла да изгради структура на надеждно движение срещу Путин, преди да бъде смазана от репресии. Но тази група е сама срещу сглобка от разнородни личности, чиито единствени допирни точки са противопоставянето на войната в Украйна и руския режим.

А „Гардиън“ отбелязва в материала си на 3 октомври, че общността на руската опозиция в чужбина отдавна страда от вътрешни раздори, но обвиненията срещу Невзлин са провокирали най-големия разкол в опозиционното движение от началото на пълномащабното руско нашествие в Украйна през февруари 2022 година.

Екипът на Навални обвинява и Ходорковски, който навремето беше най-богатият човек в Русия и прекара 10 години  затвора, след като развали отношенията си с Путин, че е бил наясно с предполагаемите престъпления на Невзлин преди те да станат публично известни.

Успоредно с това, на 30 септември Радио „Свободна Европа“ съобщи, че според разследващата група „Инсайдър“ Навални може да е бил отровен в затвора. „Инсайдър“ се позовава на официални документи, които изглежда са били редактирани, за да са в съответствие с твърдението на руската държава, че Навални е починал от проблеми със сърцето. 

Според доклада на „Инсайдър“, публикуван на 29 септември, разследващата група получила два варианта на официалните документи за решението да не бъде започвано разследване на смъртта на Навални. Лидерът на руската опозиция почина през февруари в затвора „Полярен вълк“ в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Тюменска област, която е в западната част на Азиатска Русия (Западен Сибир).

И двата варианта на документите са с дата 26 юли 2024 г., като текстът в единия, пише „Инсайдър“, е бил променен, за да отговаря на официалното обяснение за смъртта на Навални.

Вдовицата на Навални – Юлия, по-рано каза, че знае, че в последните минути от живота си съпругът й се е оплаквал от остри коремни болки.

В единия вариант на документите, по-вероятно първият, се посочва, че на 16 февруари Навални „започнал да се оплаква от остри болки в коремната област, започнато е изхвърляне на съдържанието на стомаха му, той започнал да получава конвулсии и загубил съзнание“.

Във втория вариант на документите липсва описание на тези симптоми, информира РСЕ. В официалния доклад пише, че хипертония и други заболявания са причинили нарушение на сърдечната дейност, което довело до смъртта на Навални.

Цитирано е и становище на д-р Александър Популан, лекувал Навални в болница в Омск, след като през 2020 г. опозиционерът бил отровен с нервнопаралитично вещество от рода на „Новичок“. Д-р Популан казва, че официалната причина за смъртта – нарушение на сърдечния ритъм, не обяснява симптомите, описани в първия доклад: остра коремна болка, повръщане и конвулсии. Малко вероятно е подобни симптоми да се обяснят с нещо друго, освен отравяне, категоричен е д-р Популан.

На 2 октомври, ден преди публикацията на на „Гардиън“, в Москва при закрити врата  е започна процесът срещу четирима руски журналисти, свързани с Алексей Навални – включително двама, работили за международни информационни агенции, предадоха АФП и РСЕ.

Антонина Фаворска, Сергей Карелин, Константин Габов и Артьом Кригер са обвинени в участие в екстремистки дейности за предполагаемо участие в канали в ЮТюб. Журналистите  могат да получат до шест години затвор, ако бъдат осъдени.

Габов и Карелин са на свободна практика и работили за няколко новинарски организации, включително Ройтерс и Асошиейтед прес. Фаворска, и Кригер работят за независимия новинарски канал SOTAVision, който е определен за „чуждестранен агент“ в Русия.

ФБК и свързаните с нея организации бяха обозначени като „екстремистки“ от руските власти през 2021 г., което направи всяко свързване с тях криминално престъпление, отбелязва РСЕ.

Съдебният състав реши да гледа делото при закрити врата, позовавайки се на предупреждение от руския Център за борба с екстремизма, в което се твърди, че ФБК може да се опита да наруши хода на делото, което е част от по-широките репресии срещу бивши сътрудници на Навални, посочва РСЕ.

"Това е просто някакъв вид архаизъм. Така правят тоталитарните режими", заяви Кригер пред съдията докладчик, преди публиката да бъде изведена от съдебната зала, цитиран от независимата онлайн медия "Медиазона“.

Движението на Навални, който до смъртта си през февруари беше опонент номер едно на президента Путин, беше изкоренено през последните години, а неговите съюзници и поддръжници бяха прогонени в изгнание, отбелязва АФП. Сега руските съдилища се насочват към по-малко преките сътрудници на Навални и миналия месец бяха повдигнати обвинения на трима адвокати, които защитаваха опозиционера. 

По това дело репортерите Карелин и Габов са обвинени, че са помагали за създаването на видеоклипове за екипа на Навални. А Кригер, журналист от SOTAVision, също е обвинен в сътрудничество с ФБК. Той вече е бил задържан за осем дни през септември 2022 г., след като е арестуван, докато отразява демонстрация срещу военната мобилизация.

Фотожурналистката Антонина Кравцова, която работи под името Фаворска, редовно отразяваше процесите срещу Навални за SOTAVision – една от последните медии, които документираха репресиите в Русия от територията на страната. На 15 февруари Кравцова засне последното видео, на което Алексей Навални е жив, по време на съдебно заседание ден преди смъртта му в сибирски затвор.

Фаворска беше арестувана на 17 март – няколко часа след като поднесе цветя на гроба му. След като прекара десет дни в ареста, тя бе арестувана отново при освобождаването си.

В разговор с медиите преди началото на съдебния процес фотожурналистката заяви: "Помнете, че мракът, който ни заобикаля, няма да трае вечно. Винаги има надежда." "Искам да вярвам, че ще видим страната, за която мечтаеше Алексей (Навални)", добави Фаворска.

/ЛМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:28 на 06.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация