ОБЗОР

site.btaСлед ракетната атака Израел може да e готов да рискува война с Иран

След ракетната атака Израел може да e готов да рискува война с Иран
След ракетната атака Израел може да e готов да рискува война с Иран
Ирански духовник вдига юмрук, възхвалявайки ракетния удар на Иран срещу Израел на антиизраелски протест в Техеран, 1 октомври 2024 г. Снимка: AP/Vahid Salemi

В продължение на години Израел и Иран избягваха пряка конфронтация, докато Тел Авив саботираше тайно интересите на Техеран и ликвидираше негови официални представители без да поема отговорност, а Иран насърчаваше съюзниците си да нападат Израел, но рядко го правеше сам, отбелязва в анализ за ескалацията на конфликта в Близкия изток в. "Ню Йорк таймс".

Сега двете страни изглеждат готови да рискуват да участват в пряк, продължителен и изключително скъп конфликт, коментира американският вестник.

След като Израел предприе операции в Ливан, за да се противопостави на най-силния съюзник на Иран - "Хизбула", и след втората масирана ракетна атака на Иран срещу Израел за по-малко от шест месеца, Израел изглежда готов да нанесе директен удар срещу Иран по много по-силен и показен начин, отколкото някога е правил, а Иран предупреди за масирани ответни мерки, ако го направи, посочва в. "Ню Йорк таймс".

"Сега участваме в различен сюжет", заяви Йоел Гузански, бивш висш служител по сигурността, ръководил стратегията за Иран в израелския Съвет за национална сигурност. "Имаме консенсус в Израел - сред военните, експертите по отбрана, анализаторите и политиците, че Тел Авив трябва да отговори със сила на нападението на Иран", каза той.

Много израелци сега няма какво да изгубят: усилията на Иран да нанесе удар по множеството сгради около Тел Авив преминаха прага, който Техеран никога досега не беше нарушавал, дори по време на предишната си ракетна атака през април, която бе насочена към въздушни бази, но не и към райони с цивилни.

Критиците на Израел често го смятат за основен виновник за нестабилността в Близкия изток, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Но повечето израелци виждат себе си като жертви на постоянни атаки от страна на иранските проксита - по-специално "Хамас" в ивицата Газа, хусите в Йемен и "Хизбула" в Ливан - и смятат, че не са направили достатъчно, за да се защитят. В резултат на това в Израел все по-често се чуват призиви Иран да понесе пълна отговорност за атаките на своите съюзници, дори ако Тел Авив рискува да предизвика взривоопасен отговор, коментира вестникът.

"Много хора в Израел виждат в това възможност да направят повече, за да причинят болка на Иран", посочи Гузански, който сега е сътрудник в Института за изследвания на националната сигурност, израелски мозъчен тръст. "За да го накараме да спре", добави той.

Израел все още не е взел решение как точно да отговори, смятат израелски и американски високопоставени представители, а степента на реакцията му ще бъде повлияна от нивото на подкрепа - както практическа, така и словесна - от страна на САЩ. Американските сили помогнаха на Израел да свали идващите ракети при двете ирански атаки.

Точният характер на отговора може да стане ясен едва след еврейската Нова година (Рош Ашана), която продължава до залез слънце днес, твърдят официалните представители, които пожелаха да запазят анонимност поради чувствителното естество на обсъждания въпрос.

По време на разговорите с израелското правителство се очаква Белият дом да посочи сравнително леките щети, нанесени при иранската ракетна атака във вторник, и да призове Израел към сдържаност, заяви един от американските официални представители пред в. "Ню Йорк таймс". Това се очаква да има слабо въздействие, добави той.

Очаква се обаче израелската контраатака да бъде много по-силна от отговора на първата серия ирански балистични ракети през април, когато Израел нанесе ограничени удари по иранска батарея за противовъздушна отбрана и не призна официално участието си в тази атака, посочва вестникът.

Според високопоставения представител на САЩ израелски официални лица са казали на американските си колеги, че смятат, че отговорът през април е бил твърде слаб и твърде сдържан. Израелските лидери смятат, че са сгрешили, като са се вслушали в призива на Белия дом да нанесат премерен ответен удар, каза американският представител.

Този път Израел може да се насочи към инсталации за добив на петрол и военни бази, казаха израелските представители. Нанасянето на щети на петролните рафинерии може да навреди на и без това слабата иранска икономика, както и да предизвика сътресения на световните петролни пазари месец преди президентските избори в САЩ, коментира в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки появилите се в медиите предположения, според израелски официални представители Тел Авив в момента не планира да нанася удари по иранските ядрени съоръжения, въпреки че Израел разглежда усилията на Иран да създаде програма за ядрени оръжия като екзистенциална заплаха за страната.

Вземането на прицел на ядрените обекти, много от които са дълбоко под земята, би било трудно без подкрепата на САЩ, отбелязва вестникът. 

Президентът Байдън заяви в сряда, че не би подкрепил нападение от страна на Израел срещу иранските ядрени обекти.

Все пак отговорът на Израел "трябва да се види навсякъде. Това трябва да се усети от Иран. Това трябва да навреди на Иран", заяви Гузански. "За да направите това, не можете да ударите отново радарна станция", добави той.

Израелците бяха силно шокирани от ръководеното от "Хамас" нападение срещу Израел на 7 октомври миналата година и последвалите го събития, които за тях бяха посегателство върху самата идея за Израел като убежище за евреите, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Сега мнозина проявяват по-голяма търпимост към краткосрочната опасност, за да постигнат дългосрочна сигурност, смята Сима Шайн, бивш висш офицер от разузнаването, която помогна при ръководенето на израелската стратегия по отношение на Иран. Все повече израелци искат правителството да прави "неща, които не сме правили в миналото, защото не можем да бъдем под непрекъснати атаки от всички страни", каза тя.

"Това е част от грешните изчисления на всички наши врагове наоколо", каза Шайн. "Те не разбират какво направи 7 октомври с израелския народ, с неговата готовност да поема много повече рискове", добави тя.

За израелците Иран сега също изглежда по-уязвим, отколкото е бил в продължение на години, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". След като през последните седмици Израел ликвидира значителна част от ръководството на "Хизбула" и унищожи голяма част от ракетните запаси на групировката, Иран вече не може да разчита на сериозната подкрепа на своето прокси в Ливан, ако Израел предприеме по-тежка атака срещу Техеран.

"Иран е много по-слаб от преди", смята бившият израелски служител по сигурността Гузански. "Израел е по-свободен да направи повече", каза той.

Според високопоставен американски официален представител изстрелването на доста голям брой ирански ракети е било неуспешно или те не са били в състояние да достигнат израелското въздушно пространство, което допълнително разкрива уязвимостта на прехваления арсенал от балистични ракети на Иран, разкрит за първи път при атаката през април, когато процентът на провал беше още по-голям.

Втората успешна защита на Израел срещу модерни балистични ракети, съчетана с отслабеното състояние на "Хизбула", вероятно ще окуражи Израел да избере по-агресивен отговор, отколкото през април, заяви високопоставеният американски представител.

Неотдавнашните коментари на израелските лидери дават представа за тяхната нарастваща амбиция и увереност, пише в. "Ню Йорк таймс”. Израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна директно към иранската общественост в изявление по-рано тази седмица, намеквайки за подкрепата си за смяна на режима в Техеран, отбелязва вестникът.

Нетаняху също така говори с особено предизвикателен тон след атаката във вторник вечерта. "Тази вечер Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея", каза той. "Израел има инерция, а "оста на злото" е в отстъпление. Ние ще направим всичко, което е необходимо, за да продължим тази тенденция", подчерта израелският премиер.

Но според някои експерти израелците рискуват да подценят устойчивостта на Иран и да надценят собствената си способност да нанесат значими щети.

"Подходът, който Израел имаше в продължение на 75 години, винаги беше да удряш врага си по-силно, отколкото удрят теб", заяви Андреъс Крийг, британски експерт по военно дело в "Ройъл колидж" в Лондон. "Това обаче не действа при режим като иранския. Не мисля, че можете да ги възпрете", посочи Крийг.

В резултат на това Израел може да успее да нанесе краткосрочни щети, но да не успее да постигне дългосрочна промяна, прогнозира той. "Все още не се вижда стратегия", каза Крийг и допълни: "Това е, което се опитвам да разбера от израелците: Каква е вашата стратегия за отслабване на режима?"

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е предупредил лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насралла да избяга от Ливан дни преди да бъде убит в атентат и сега е дълбоко обезпокоен от израелско инфилтриране във висши правителствени кръгове в Техеран, предаде в ексклузивен коментар агенция Ройтерс, като се позова на трима ирански официални представители.

Непосредствено след израелската атака срещу "Хизбула" чрез заредените с експлозив пейджъри на 17 септември, Хаменей е изпратил съобщение чрез свой пратеник, за да помоли генералния секретар на групировката да отиде в Иран, позовавайки се на разузнавателни данни, според които Израел е внедрил свои оперативни работници в редиците на "Хизбула" и планира да го убие, каза високопоставен ирански официален представител пред Ройтерс.

Според него пратеникът на Иран е бил високопоставеният командир на елитния ирански Корпус на гвардейците на Ислямската революция бригаден генерал Абас Нилфорушан, който е бил заедно с Насралла в бункера му, когато той е бил ударен от израелски бомби и също е бил убит.

Хаменей, който се намира на сигурно място в Иран от миналата събота насам, лично е наредил да бъдат изстреляни около 200 ракети по Израел във вторник, заяви високопоставен ирански официален представител. Нападението е било отмъщение за смъртта на Насралла и Нилфорушан, се казва в изявление на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция.

В изявлението се посочва също така и убийството през юли на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, както и нападенията на Израел срещу Ливан. Тел Авив не е поел отговорност за смъртта на Хания.

Израел започна във вторник това, което определи като "ограничена" сухопътна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан.

Иранското външно министерство, пресслужбата на "Хизбула" и канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, която наблюдава службата за външно разузнаване на страната Мосад, не са отговорили още на искането на Ройтерс за коментар.

Ликвидирането на Насралла дойде след две седмици на прецизни израелски удари, които унищожиха оръжейни обекти, като ликвидираха също така и половината от ръководния състав на групировката "Хизбула" и унищожиха голяма част от нейното висше военно командване.

Опасенията на Иран за сигурността на Хаменей и загубата на доверие както в "Хизбула", така и в иранските властови структури и помежду им станаха ясни в изявления пред Ройтерс на десетина ирански официални представители, описали ситуацията, която е в състояние да усложни ефективното функциониране на създадената от Иран "Ос на съпротивата", състояща се от антиизраелски паравоенни въоръжени групировки.

Основана с подкрепата на Иран през 80-те години на миналия век, "Хизбула" отдавна е най-страховитият член на алианса.

Безредието затруднява също така и избора на нов лидер на "Хизбула", тъй като групировката се опасява, че продължаващата инфилтрация от страна на Израел ще изложи на риск наследника му, твърдят четирима ливански официални представители.

"По принцип Иран загуби най-голямата инвестиция, която имаше през последните десетилетия", каза Магнус Рансторп, експерт за "Хизбула" в Шведския университет по отбрана, имайки предвид дълбоките щети, нанесени на групировката, което според него е намалило способността на Иран да нанася удари по границите на Израел.

"Това разтърси Иран до основи. То показва как Иран е също така дълбоко инфилтриран: те не само убиха Насралла, те убиха и Нилфорушан", който беше доверен военен съветник на Хаменей, каза той.

Изгубеният военен капацитет и ръководни кадри на "Хизбула" може да подтикне Иран към друг тип атаки срещу израелски посолства и персонал в чужбина, каквито извършваше по-често преди появата на неговите прокси сили, прогнозира Рансторп.

Иран извършва арести

Смъртта на Насралла накара иранските власти да разследват задълбочено възможни инфилтрации в собствените им редици, от влиятелния Корпус на гвардейците на Ислямската революция до висши служители в сферата на сигурността, заяви пред Ройтерс високопоставен ирански официален представител. Според друг негов колега те отделят особено внимание на тези, които пътуват в чужбина или имат роднини, живеещи извън Иран.

Техеран е започнал да подозира някои членове на Революционната гвардия, които са пътували до Ливан, каза иранският официален представител.

Опасенията са се появили, когато един от тези гвардейци е започнал да разпитва за Насралла и по-специално за това колко време ще остане той на определени места, добави иранският представител.

Лицето беше арестувано заедно с още няколко други, заяви ирански официален представител, след като са се появили известни опасения сред иранските разузнавателни кръгове. Семейството на заподозрения се премести извън Иран, каза представителят на Техеран без да идентифицира заподозрения или роднините му.

Друг ирански официален представител заяви, че ликвидирането на Насралла е засилило недоверието между Техеран и "Хизбула", както и вътре в самата групировка. "Доверието, което свързваше всичко заедно, изчезна", каза представителят.

Върховният лидер "вече не вярва на никого", каза трети представител на иранските властови структури.

В Техеран и в "Хизбула" вече се е чувало биенето на тревога за възможно проникване на Мосад след убийството през юли на Фуад Шукр, ръководител на военното крило на "Хизбула", при израелски въздушен удар по тайно скривалище в Бейрут по време на среща с командир на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, казаха тогава пред Ройтерс двама представители на "Хизбула" и ливански служител по сигурността.

Това убийство беше последвано няколко часа по-късно от ликвидирането на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран. За разлика от смъртта на Хания, Израел публично пое отговорност за убийството на Шукр, слабо известна личност, който обаче Насралла определи на погребението му като централна фигура в историята на "Хизбула", изградил най-важни нейни способности.

Шукр има ключово значение за развитието на най-значимите способности на "Хизбула" и най-модерното въоръжение, включително ракети с прецизно насочване, като е отговарял за операциите на шиитските групировки срещу Израел през последната година, заявиха израелските военни.

Иран се опасява от израелско проникване във висшите си редици, простиращо се назад в годините. През 2021 г. бившият ирански президент Махмуд Ахмаджинехад заяви, че ръководителят на иранското разузнавателно звено, което е трябвало да разкрива агенти на Мосад, е бил самият той агент на израелската шпионска агенция, като заяви пред телевизия "Си Ен Ен Тюрк", че Израел се е сдобил с поверителни документи за иранската ядрена програма - препратка към операция от 2018 г., при която Израел получи огромна плячка от свръхсекретни документи за нея.

Също така през 2021 г. напускащият поста си шеф на израелската шпионска служба Йоси Коен даде подробности за операцията, като заяви пред Би Би Си, че 20 агенти на Мосад, които не са били израелци, са участвали в кражбата на архива от склада.

Предупреждение за пейджърите

Поканата на Хаменей към Насралла да се премести в Иран дойде, след като хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от "Хизбула", се взривиха при смъртоносни атаки на 17 и 18 септември, заяви ирански официален представител. Нападенията бяха широко приписвани на Израел, въпреки че Тел Авив официално не е поел отговорност за тях.

Насралла обаче е бил уверен в своята сигурност и напълно се е доверявал на най-близкото си обкръжение, каза иранският представител, въпреки сериозните опасения на Техеран за потенциални инфилтрирани лица в редиците на "Хизбула".

Хаменей опита за втори път, като предаде друго послание чрез Нилфорушан до Насралла миналата седмица, като го помоли да напусне Ливан и да се премести в Иран като по-безопасно място. Но Насралла сам е настоял да остане в Ливан, каза иранският представител.

Според него в Техеран са били проведени няколко срещи на високо равнище за обсъждане безопасността на "Хизбула" и на Насралла, но той отказа да информира Ройтерс кой е присъствал на тези срещи.

Едновременно с това в Ливан групировката "Хизбула" е започнала да води голямо разследване, за да изчисти израелските шпиони от своите редици, разпитвайки стотици членове след взривовете на пейджърите.

Шейх Набил Каук, високопоставен член на "Хизбула", е ръководел разследването, съобщи за Ройтерс представител на "Хизбула".

Разследването е напредвало бързо преди израелско нападение срещу него, извършено ден след убийството на Насралла. Друго нападение по-рано миналата седмица е било насочено към други високопоставени представители на "Хизбула", някои от които също са участвали в разследването.

Каук е извикал на разпит членове на "Хизбула", занимаващи се с логистика, както и други лица, "които са участвали, посредничили и получавали оферти за пейджъри и уоки-токита", заяви представителят на "Хизбула".

По думите му в момента се провежда "по-задълбочено и всеобхватно разследване" и чистка след убийството на Насралла и други командири.

Според него Али ал Амин, главен редактор на новинарския сайт "Джанубия" (Janoubia), който се фокусира върху шиитската общност и "Хизбула", е съобщил, че групировката е задържала стотици хора след сагата с пейджърите.

"Хизбула" вече се съвзема след ликвидирането на Насралла в дълбокия му бункер в командния щаб, шокирана от това колко успешно Израел е проникнал в групировката, заявиха пред Ройтерс редица нейни представители.

Моханад Хаж Али, заместник-директор на изследователския отдел на  Близкоизточния център "Карнеги" в Бейрут с фокус върху Иран и "Хизбула", определи израелската офанзива като "най-голямото инфилтриране на разузнаването на Израел", откакто "Хизбула" е била основана с подкрепата на Иран през 80-те години на миналия век.

Сегашната израелска ескалация идва почти година, след като "Хизбула" започна да извършва ракетни атаки в подкрепа на съюзника си "Хамас". Палестинското ислямистко движение уби 1200 души и взе 250 заложници при нападение срещу Израел на 7 октомври 2023 г. по израелски данни.

В ивицата Газа при ответните действия на Израел досега са убити повече от 41 000 палестинци, по данни на здравното министерство на Газа.

Загуба на доверие

Израелската офанзива и страхът от нови атаки срещу "Хизбула" са попречили също така на подкрепяната от Иран групировка да организира общонационално погребение, отразяващо религиозния характер на Насралла, заявиха пред Ройтерс няколко представители на групировката, запознати с дебатите сред нейните членове.

"Никой не може да разреши погребение при тези обстоятелства", каза представител на "Хизбула", изразявайки съжаление за ситуацията, в която официални представители и религиозни лидери не могат да се явят, за да почетат по подобаващ начин покойния лидер.

Няколко командири, убити миналата седмица, бяха погребани дискретно в понеделник, и има планове за подходяща религиозна церемония за тях, след като конфликтът приключи.

"Хизбула" обмисля възможността да получи религиозен декрет за временно погребение на Насралла и провеждане на официална церемония, когато ситуацията позволи това, казаха пред Ройтерс няколко ливански представители.

Според тях "Хизбула" се въздържа да избере официален наследник на Насралла, вероятно за да не го превърне в мишена на израелско покушение.

"Избирането на нов генерален секретар може да бъде опасно, ако Израел го убие веднага след това", отбеляза Амин. "Групировката не може да рискува още по-голям хаос, като назначи някого само за да го види убит", заяви той.

Израелската армия нанесе тази нощ нови удари по южното предградие на ливанската столица Бейрут, което е бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула", съобщи Франс прес.

Според американския новинарски сайт "Аксиос", който се позовава на трима израелски официални представители, мишена на един от ударите изглежда е бил висшият член на "Хизбула" Хашем Сафиедин, смятан за потенциален приемник на досегашния лидер на групировката Хасан Насралла, ликвидиран от Израел на 27 септември. Засега няма официално потвърждение на тази информация от страна на Израел, отбелязва Ройтерс.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:27 на 04.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация