ОБЗОР

site.btaДжорджа Мелони - три (речи в Ню Йорк), две (години на власт) , една (по-специална награда)

Джорджа Мелони - три (речи в Ню Йорк), две (години на власт) , една (по-специална награда)
Джорджа Мелони - три (речи в Ню Йорк), две (години на власт) , една (по-специална награда)
Джорджа Мелони получава от Илон Мъск отличието "Глобален гражданин" на Атлантическия съвет в Ню Йорк на 23 септември, снимка: АП

„Тя е още по-красива отвътре, отколкото отвън. Тя е автентична, честна и проницателна. А това не винаги може да се каже за един политик“ и „Той е скъпоценен гений“ – това не са реплики от романтична драма с политически привкус, а думи, разменени между американския милиардер Илон Мъск и италианския премиер Джорджа Мелони по време на церемония по връчване на престижна награда. На 23 септември в Ню Йорк американският мозъчен тръст Атлантически съвет по традиция присъди отличието си „Глобален гражданин“ и тази година сред лауреатите беше Джорджа Мелони. А Илон Мъск, с когото тя поддържа добри отношения, беше натоварен със задачата да й връчи наградата, отбелязват медиите АНСА, „Оупън онлайн“ и „Политико“. 

Освен разменените горепосочени встъпителни мили думи между двамата на церемонията, Мъск похвали Мелони за това, че е постигнала рекорд в икономическия растеж и в заетостта в Италия и нарече това „невероятно“.

Наградата „Глобален гражданин“ на Атлантическия съвет беше присъдена тази година и на президентката на Гана Нана Адо Данкуа Акуфо-Адо за подкрепата й за демокрацията в нейната страната и за ангажимента й да укрепи отношенията между САЩ и Гана. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис получи също отличието заради това, че е изиграл ключова роли в НАТО, Европейския съюз и трансатлантическия съюз. Подобна беше аргументацията и за присъждането на наградата на Мелони. Освен това на събитието на 23 септември беше отличена заместник-председателката на южнокорейската компания „Си Джей Груп“ Мики Лий за нейния ангажимент да защитава южнокорейската култура в световен мащаб.

Отличието „Глобален гражданин“ се присъжда ежегодно от Американския съвет на личности, които са допринесли изключително за укрепването на трансатлантическите отношения. Наградите се връчват всяка година по време на седмицата на общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Миналата година сред лауреатите бяха президентът на Украйна Володимир Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц, финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън и японският премиер Фумио Кишида. В миналото с отличието са били удостоявани още двама италианци – Марио Драги, докато беше ръководител на Европейската централна банка, и Матео Ренци, по времето, когато беше премиер. Пак през годините сред лауреатите бяха йорданската кралица Рания, американският актьор Робърт де Ниро, президентът на  Аржентина Маурисио Макри, Петро Порошенко, когато беше президент на Украйна, Кристин Лагард, когато беше начело на Международния валутен фонд, президентът на Индонезия Джоко Видодо, мианмарската лидерка Аун Сан Су Чжи, премиерът на Канада Джъстин Трюдо и др.

Размяната на мили реплики между Мелони и Мъск при връчването на отличието тази година направи силно впечатление по време на наградната церемония в Ню Йорк. Както направи силно впечатление и речта, която произнесе Мелони, след като прие наградата. В началото й тя цитира своя своеобразен преподавател по английски език, краля на попа Майкъл Джексън и неговата песен „Man in the mirror“.  По-специално Мелони цитира куплета:  „Ако искаш да направиш света по-добро място, погледни себе си и се промени“. „По същия начин трябва за започнем от нас самите, за да разберем кои сме наистина  и да уважаваме това, така че да можем да разберем и да уважаваме и останалите“, изтъкна италианският премиер. След което тя засегна по-общи теми, които са й присърце. Тя предупреди, че врагът това са авторитарните режими, които разпространяват идеята за неизбежния упадък на Запада. „Но на тях казваме ясно, че ще се борим за нашите ценности, на които ще останем верни“, каза Мелони, цитирана от "Оупън онлайн". 

„Не трябва да се срамуваме да използваме думи и понятия като нация и патриотизъм. Защото те означават едно състояние на духа, към което човек принадлежи, чиято култура, традиции и ценности споделя“, добави тя. „Когато при вида на нашите знамена, се почувстваме горди, това означава, че изпитваме гордост да бъдем част от една общност, че сме готови да допринесем за подобряване на съдбата на хората“, подчерта още Мелони.

А говорейки за призванието на политиците, тя заяви:  „Като политик човек има два варианта – да бъде лидер или да бъде следовник. Да посочва или не посоката, да действа за благото на народа си или да действа само воден от допитванията. Моята амбиция е да водя, не да следвам“.

Италианският премиер засегна и темата за изкуствения интелект, която е един от приоритетите на италианското председателство на Г-7. Тя изтъкна нуждата от управляване на рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект, защото „нямаме намерение да отстъпваме нашите свободи в замяна на по-добър комфорт“.

Мелони обърна внимание и на наболели актуални международни теми, като тази за войната в Украйна. „Италия е твърдо до онези, които защитават свободата и суверенитета си. Не само защото е справедливо да се прави така. Защитаваме Украйна, защото познахме хаоса на един свят, в който законът на по-силния доминира“, подчерта тя.

Италианският премиер цитира и Роналд Рейгън. „Рейгън беше казал: Трябва да си дадем сметка, че нито един арсенал, нито едно оръжие от световния арсенал, не е толкова невероятно, колкото волята и моралният кураж на свободните мъже и жени. Това е едно оръжие, което нашите противници в света днес нямат. Не мога да не се съглася напълно с тези думи на Рейгън.  Въпреки че сега има парадокс, при който една част от Запада гледа на себе си с неуважение, а  от друга страна често твърди, че превъзхожда другите. Резултатът от това е, че Западът рискува да стане един по-малко надежден събеседник. Така нареченият Глобален юг иска да има повече влияние. Страни в процес на развитие, които сега са в голяма част консолидирани, започват да сътрудничат по един автономен начин помежду си. Автокрациите печелят терен над демокрациите и рискуват да изглеждат все повече като затворена и самореферентна крепост“, заяви тя.

След което изтъкна, че в Италия, за да се преобърне тази тенденция, управляващите са решили да поставят началото на „Плана Матеи“ за Африка -  или, както заяви Мелони, на един модел на сътрудничество, базиран на равнопоставения преход за изграждане на ново дългосрочно партньорство с африканските държави.

Речта пред Атлантическия съвет беше всъщност една от общо трите речи, които италианският премиер произнесе в Ню Йорк в рамките на два дни. В същия ден, в който тя беше обявена за „глобален гражданин“, Мелони говори на Срещата на върха за бъдещето, провеждаща се в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН, припомнят АНСА и „Оупън онлайн“. Петминутната й реч там беше посветена на темите в центъра на италианското ротационно председателство на Г-7, които се нуждаят от спешно внимание и спешни действия -  от изкуствения интелект през имиграцията до войните близо до европейските граници. „Червената нишка, която обединява всички тези теми, е многостранният подход при намиране на решенията. Той се въплъщава от ООН и Италия напълно го подкрепя. При мултилатерализма всеки глас е чут. Чрез него ние се учим един от друг, разбираме се и се уважаваме“, изтъкна Мелони.

Тя подчерта, че предизвикателствата, на които светът трябва да отговаря, са много, а именно климатични промени, социални и икономически неравенства, хуманитарни  и здравни кризи, транснационална престъпност, въоръжените конфликти. „На първо място сред тях е неприемливата руска агресивна война срещу една суверенна нация като Украйна“, подчерта италианският премиер. След което припомни етимологията на думата криза, която е гръцка и  означава „избор“. „Кризите ни принуждават да дискутираме, да застанем на нечия страна, не ни позволяват да имаме колебания“, посочи Мелони. След което тя изтъкна нуждата от колективни действия в един в един толкова комплексен момент, в който нито една държава не може да управлява сама. „Тук ни е необходим онзи мултилатерализъм, който само ООН успява да приложи в неговата пълнота“, отчете тя, но също така отчете и нуждата от реформа на световната организация, в частност на нейния Съвет за сигурност. Но Мелони предупреди, че подобна реформа „не може да пренебрегва принципите на равенство, демокрация и представителност“. По този начин тя визира подкрепяното от САЩ предложение за ограничено разширяване на Съвета с две места за Африка. „Реформата има смисъл, ако се прави за всички, а не за някои. Не вярваме, че съществуват страни от група А  и страни от група Б. Съществуват страни със своите истории, със своите особености и със своите граждани, които имат същите права. Защото индивидите се раждат всички свободни и равни“, подчерта италианският премиер.  И отново не пропусна да  направи и връзката с „Плана Матеи“ за Африка, „чрез който италианското правителство без покровителствено отношение и нито без хищнически нагласи насърчава развитието на един прекалено често подценяван континент,  за да изгради стабилност и да гарантира правото, което дълго време беше отказвано на младите хора – правото да не трябва да емигрират“.

В речта по време на Срещата на върха за бъдещето Мелони отправи и сериозно предупреждение относно един инструмент на бъдещето - генеративния изкуствен интелект. Италианският премиер го дефинира като „феномен, който все още не сме осъзнали напълно, защото той е един голям мултипликатор“. „Но какво точно искаме да умножим?", попита тя и добави, че тук има две възможности. „Ако този мултипликатор се използва за лечение на болести, които днес са нелечими, тогава той ще допринесе за общото благо. Но ако бъде използван за по-нататъшно разделяне на световното равновесие, сценариите биха били потенциално катастрофални“, предупреди тя. И добави, че „задачата на политиката е да осигури контрол върху такъв мощен инструмент“. 

По същия начин, според италианския премиер друга задача на политиката е да покаже и, че многостранният модел на управление не е нещо като „клуб, в който лидерите се събират, за да пишат безполезни документи, изобилстващи от добри намерения". По-скоро това е мястото, на което трябва да се вземат спешни решения, където идеите трябва да се превърнат във факти", заключи тя. 

Ден след като се прояви като добър оратор на две коренно различни прояви в Ню Йорк, Мелони участва и в общополитическите дебати на високо равнище на годишната сесия на Общото събрание на ООН. Това беше нейно второ участие там, след като тя дебютира миналата година в качеството си на италиански премиер. Второто участие на Мелони в тези дебати на високо равнище беше освен в качеството й на италиански лидер, и на ротационен председател на Г-7.

Мелони беше също така една от малкото жени лидерки – едва 19 -  участващи в годишната сесия на Общото събрание на ООН, припомни сайтът на италианската мисия в ООН. На италианския премиер беше отредено правото да се изкаже още в първия ден на общополитическите дебати, малко сред речите на водещи фигури, като генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и на резидента на САЩ Джо Байдън. За сравнение лидери на други водещи страни от Голямата седморка, като например президентът на Франция Еманюел Макрон и британският премиер Киър Стармър, произнесоха речите си на втория и третия ден от общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

„Италия няма намерение да бележи отстъпление в защитата на принципите и ценностите, които са основата на Устава на ООН. Това са принципи и ценности, които са гаранция за всеки, особено за страните, които имат по-малко средства да се защитават. Като винаги законът трябва да е един и същ за всеки, защото това служи преди всичко за защитата на най-слабия. Ерата, в която живеем, е много сложна и общото естество на предизвикателствата на нашето време изисква от нас да мислим по един напълно нов начин“, отбеляза Мелони в речта си пред Общото събрание на ООН, цитирана от „Адженция Нова“ и от „Оупън онлайн“.

„Демократичните политически системи са изправени пред безпрецедентни заплахи, геоикономическото фрагментиране нараства с последствия, с които ние всички трябва да се справяме, особено най-крехките нации”, заяви Мелони, допълвайки, че инструментализирането на вероизповеданието се превръща във фактор на напрежение или в нещо още по-лошо - във фактор на преследване. "Има милиони хора по света, които страдат заради вероизповеданието си и християните са първите жертви сред тях", предупреди италианската лидерка.

В този контекст на безпрецедентни заплахи Италия е убедена, че всяка реформа на функционирането на архитектурата на ООН, започвайки от Съвета за сигурност, не може да игнорира принципите на равенство, демокрация и представителност, изтъкна Мелони, засягайки за втори път в рамките на два дни актуалната тема, че световната организация и нейният централен орган имат нужда от реформи, за да управляват по-добре кризите. "Би било грешка да се създадат нови йерархии с нови постоянни места (в Съвета за сигурност на ООН). Ние сме отворени за дискутиране на реформата без предубеждения, но ние искаме една реформа, която да служи за по-доброто представяне на всеки, а не за по-доброто представляване само на някои“, заяви Мелони.

В качеството си на ротационен председател на Г-7 тя подчерта приноса на Голямата седморка към архитектурата на международните отношения. Мелони добави, че пред света стои предизвикателството да извърши решаваща промяна на парадигмата на отношенията между страните и функционирането на многостранните организации с цел да се изгради един напълно нов модел на сътрудничество. Според министър-председателя този напълно нов модел на осъществяване и управление на международните отношения трябва да се основава на принципите на взаимно уважение, споделяне и конкретика. „Това означава да се отнасяш към другите като към равни, да си възвърнеш онази способност да изслушваш другите, за да разбереш техните мотиви“, каза Мелони, като подчерта, че в момента едно от най-големите и непосредствени предизвикателства пред основаната на правила международна система идва от руската агресивна война срещу Украйна. „Този конфликт има дестабилизиращо въздействие далеч отвъд границите, в които той се развива, и подобно на домино допринася за разпалването или детонирането на други огнища на кризи. Международната общност не може да извръща поглед от правото на Украйна да защитава своите граници, своя суверенитет и своята свобода", предупреди Мелони.

Премиерът коментира и много сериозната криза в Близкия изток, където кървавият конфликт, който бушува от месеци в Газа, наскоро се разпространи и в Южен Ливан. „Авраамовите споразумения“ показаха възможността близкоизточните народи да съжителстват и да си сътрудничат ползотворно на основата на взаимното признаване. Ако това е перспективата, върху която всички трябва да работим, а тя е такава, днес е наложително да се постигне незабавно прекратяване на огъня в Газа и незабавно освобождаване на израелските заложници. Не можем повече да бъдем свидетели на трагедии като тези от тези дни в Южен и Източен Ливан, в които са засегнати беззащитни цивилни, включително много деца", заяви министър-председателката. Мелони отчете, че Израел има пълното право да се защитава от външни нападения, като ужасяващата атака от 7 октомври миналата година, но в същото време италианският премиер изтъкна, че Израел трябва да спазва международното право, като защитава цивилното население, което също е голяма жертва на „Хамас“ и на неговите решения. „Що се отнася до палестинския народ, той има право да има собствена държава, но, за да може тя скоро да види бял свят, е необходимо палестинците да я поверят на едно ръководство, вдъхновено от диалога, стабилизирането на Близкия изток и автономията", добави тя.

Мелони коментира и сериозната политическа и институционална криза във Венецуела след президентските избори там, проведени на 28 юли и непризнати от венецуелската опозиция.  „Цялата ни солидарност и подкрепа е насочена към венецуелския народ: международната общност не може да стои безучастна и да гледа, докато почти два месеца след изборите на 28 юли резултатът от тях все още не е признат, а междувременно бяха извършени брутални репресии, при които загинаха десетки протестиращи, хиляди политически опоненти бяха арестувани, а кандидатът за президент на демократичната опозиция беше изпратен в изгнание“, припомни тя.

Мелони посвети част от речта си и на Глобалния юг и Африка - въпроси, които са присърце за Италия и които Рим постави в центъра на дневния ред на ротационното председателство на Г-7. „Проблемите на Глобалния юг са и проблеми на глобалния Север, и обратното. Вече не съществуват хомогенни блокове и взаимозависимостта на нашите съдби е факт: поради тази причина сме призовани да мислим извън рамките, които познавахме в миналото", подчерта Мелони и посочи като пример начина на мислене на Италия по отношение на Африка. Тя изтъкна, че Италия е белязала поврат в отношенията си с този континент. „На двустранно равнище ние приведохме в действие нашия инвестиционен план за Африка – „Плана Матей" -  с пилотни проекти в девет държави на континента, като създадохме стратегически партньорства с всяка от тях", каза тя и припомни също така и  изграждането на нови финансови инструменти с помощта на Африканската банка за развитие и Световната банка, които да позволят притока на публични и частни ресурси към континента. Тя подчерта и, че планът за развитие на Африка не е натрапване на идеи, а се осъществява в дух на споделяне с африканските партньори, с които Рим заедно избира приоритетите, секторите на интервенция и областите на действие.

Говорейки за Африка, Мелони се върна към темата от първата си реч пред Общото събрание на ООН миналата година – миграцията и борбата с трафика на мигранти. Тя нарече това епохално предизвикателство, пред което е изправена международната общност. Министър-председателката на Италия призова ООН да направи повече за борбата с престъпните организации, отговорни за трафика на хора, „защото тези престъпни организации въвеждат отново, под други форми, робството, за чието изкореняване това Общо събрание в други времена е изиграло основна роля“. „Победата над робовладелците на третото хилядолетие е възможна, ако обединим усилията си“, подчерта Мелони и изтъкна нуждата от по-тясно сътрудничество и съвместни инициативи между полицията, разузнаването и съдебните органи на отделните страни.

Трите речи на Мелони в Ню Йорк в рамките на два дни привлякоха вниманието на анализаторите в Италия, които обаче не пропуснаха и да коментират, че Мелони си е тръгнала по-рано от форума на върха в ООН. Така де факто тя пропусна да участва на живо в организираната от Джо Байдън в кулоарите на форума лидерска среща, посветена на Украйна. Мелони се включи в нея чрез видеоконферентна връзка от Рим. С по-ранното си тръгване от форума в Ню Йорк Мелони пропусна и приема, организиран от Байдън в чест на високопоставените гости на Общото събрание на ООН, състоял се в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк.

Дали това неучастие на живо в двете прояви може да се тълкува като отслабване на интереса на Рим към каузата на Украйна или към управлението на Байдън в навечерието на президентските избори в САЩ? По първия въпрос отговорът е категорично не. През изминалата година италианският премиер на няколко пъти проведе срещи с украинския президент Зеленски по повод различни прояви. Двамата се видяха на форума „Амброзети“ в Чернобио, в Италия, в началото на септември. Мелони и Зеленски имаха и среща в кулоарите на форума на върха на Г-7 в Борго Еняция през юни. Мелони в качеството си на ротационен лидер на Г-7 отведе и свои колеги от няколко европейски страни в Киев за втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна. А на 25 септември тя всъщност се видя с Зеленски в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, предаде АНСА. По време на тази среща Мелони потвърди твърдата подкрепа на Италия за правото на Украйна на легитимна защита с цел да се създадат възможно най-добрите условия за справедлив и дълготраен мир. Италия ще продължи и през 2025 г. да бъде на челна линия в подкрепата за Украйна, като организира в Рим конференция за възстановяване на тази страна и ще остане редом до Украйна, колкото е необходимо, е изтъкнала още Мелони пред Зеленски.

Що се касае до неучастието на Мелони в гала вечерята, организирана от Байдън в чест на световните лидери, съчетано с любезностите, които тя си размени с Илон Мъск, заклетия поддръжник на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, това породи коментари, че италианската премиерка се е набъркала в американската предизборна кампания и че при евентуална победа на републиканеца на президентските избори, Мелони може да се превърне в ключов негов съюзник в Европа. А тези коментари наложиха разяснения от лагера на Мелони, че наградната церемония, на която тя получи отличието на Атлантическия съвет от ръцете на Илон Мъск, е била замислена месеци преди това и няма нищо общо с развоя на предизборната кампания в САЩ, отбелязва „Кориере дела сера“. Според изданието, а също и според „ИЮ актив“ Мелони е била тази, която е поискала наградата на Атлантическия съвет да й бъде връчена от Мъск, но това е станало месеци, преди той да изрази открита подкрепа за Тръмп и решението й следователно не е било политически мотивирано.

Ранното тръгване на Мелони от Ню Йорк за Рим вероятно може би се дължи на факта, че тя е държала на 25 септември да бъде в Италия, когато се отбелязва втората годишнина от победата на нейната партия „Италиански братя“ на парламентарните избори през 2022 г. „Преди две години милиони италианци се довериха на „Италиански братя“ и на десноцентристите. Днес, както и тогава, ние чувстваме същата отговорност на плещите си. Никога не сме спирали да се вслушваме, да действаме, да се борим, за да защитаваме ценностите, в които вярваме, и да спазваме обещанията, които сме дали. Към всички вас, които сте вярвали и продължавате да вярвате в нас, към всички италианци, нашият ангажимент никога няма да отслабне. Две години по-късно ние продължаваме да гледаме напред със същата решителност. Никога няма да предадем вашето доверие“, подчерта в пост във „Фейсбук“ италианския премиер на 25 септември.

Друга причина за по-ранното връщане на Мелони в Рим може би са продължаващите усилия на властите да се справят с последиците от наводненията, причинени от бурята „Борис“, засегнала миналата седмица няколко италиански области. Най-тежко тогава пострада областта Емилия-Романя, където за 24 часа се изваляха 250 милиметра дъжд – повече, отколкото по време на наводненията там през май 2023 г., припомня изданието „Алтроекономия“.  За Емилия-Романя това беше третото голямо наводнение в рамките на година и половина. Миналата седмица то наложи евакуацията на над 1000 души в засегнатите райони в областта. А местни жители недоволстваха от това, че правителството не е взело мерки за превенция срещу подобни бедствия и е разчитало просто на късмета те да не се повтарят. Представители на правителството набедиха местните власти за това, че те не са действали подобаващо. 

В разгара на бурята „Борис“ италианският премиер конкретно отнесе критики за това, че е постнала в социалните си канали снимка с американския актьор и режисьор Мел Гибсън, на която двамата позират усмихнати. Снимката беше придружавана и от надписа „Мел&Мел“. Тя събра 120 000 лайка само в „Инстаграм“, но критици на Мелони я упрекнаха, че се занимава с холивудска звезда, докато пострадалите от „Борис“ бедстват. Мел Гибсън беше в Италия, за да проучи местата, на които би могъл евентуално да снима следващи си филмов проект - дългоочакваното продължение на „Страстите Христови“. На 18 септември той е бил забелязан в Матера и Гравина -  градове в Южна Италия, известни с живописната си красота.

Между впрочем докато Мелони беше в Ню Йорк и произнасяше трите си речи там, в италианския медиен холдинг РАИ на 23 септември се проведе нова еднодневна стачка, насочена срещу управлението на медията,  спадащия й рейтинг и онова, което се възприема като натиск от страна на управляващите над нея. Стачката наложи промяна в програмите на медията в момент, в който по частната телевизия „Нове“ дебютира със своите програми шоузвездата Амадеус, който допреди няколко месеца беше сред топ водещите в РАИ и който се превърна в поредния известен телевизионен водещ, напуснал обществената медия в полза на частна, откакто десноцентристите дойдоха на власт.

И докато в Италия се обсъждаха акцентите в речите на Мелони, произнесени в Ню Йорк, отвъд океана Илон Мъск трябваше да се оправдава публично, че между него и Мелони няма никакъв романс, съобщиха редица англоезични медии, сред които „Политико“, „Индипендънт“, „Ню Йорк пост“ и „Скай Нюз“. Мъск дори постна коментар в „Екс“ по този повод, след като медиите в САЩ коментираха ласкавите думи, които той и Мелони си размениха на наградната церемония на Атлантическия съвет на 23 септември. В някои медии се появиха и снимки от церемонията, на които двамата са вперили сякаш романтичен поглед един в друг. „Бях там с майка ми. Нямам никаква романтична връзка с премиера Мелони“, категорично отрече милиардерът. Между впрочем Мъск и Мелони вече имаха няколко двустранни срещи по време на няколко негови визити в Рим, на които те обсъдиха демографския спад в Италия и предимствата и рисковете от изкуствения интелект.

 

 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:20 на 27.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация