ОБЗОР

site.btaКиър Стармър търси миграционни съвети от Джорджа Мелони

Киър Стармър търси миграционни съвети от Джорджа Мелони
Киър Стармър търси миграционни съвети от Джорджа Мелони
Киър Стармър и Джорджа Мелони, снимка: АП

Британският премиер Киър Стармър дойде в Рим, за да похвали миграционната политика на Италия, отбелязват световните агенции Франс прес, Ройтерс и Асошиейтед прес, както и италианските медии АНСА, "РАИ Нюз", "Ти Джи Ком 24" и "Скай Ти Джи 24". Визитата на Стармър в италианската столица последва поредно смъртоносно крушение с лодка с мигранти в Ламанша.

Пред домакинята си Джорджа Мелони, посрещнала Стармър във вилата "Дория Памфили", датираща от 17-и век  и намираща се недалеч от Ватикана, британският премиер поздрави Италия за забележителния напредък, постигнат в борбата с незаконната миграция.

С идването си на власт след изборите на 4 юли във Великобритания Стармър отхвърли плана на предшественика си, консерватора Риши Сунак за експулсиране на незаконни мигранти от Великобритания в Руанда. Но сега Стармър засвидетелства интерес от метода относно борбата с незаконната миграция, прилаган от Мелони, която през ноември 2023 г. подписа споразумение с Тирана, предвиждащо създаване на два центъра за мигранти на територията на Албания. 

След разговор на четири очи, по време на който миграционната тема беше сред водещите за Стармър и Мелони, двамата премиери дадоха обща пресконференция. По време на нея Стармър похвали миграционната политика на правителството на Мелони, но все пак подчерта, че е прекалено рано да се извличат поуки от споразумението на Италия с Албания относно центровете за мигранти.  "Постигнахте забележителен напредък, като работихте равнопоставено със страни, които се намират на миграционните пътища, за да се захванете с първоизточника, с факторите на миграцията и да парирате дейността на мрежите за незаконен трафик на мигранти", заяви Стармър на Мелони. Той припомни, че когато е работил като магистрат, той е имал повода да констатира ефикасността на трансграничното сътрудничество в борбата с тероризма. "Никога не съм приемал идеята, че не може да се направи същото и по отношение на мрежите на трафикантите на мигранти. И сега очевидно Италия показва, че това е възможно", подчерта Стармър.

Няколко часа преди визитата на Стармър в Рим, Лондон обяви, че създава елитно звено, което е натоварено със задачата да следи за сигурността по границите на страната. Това беше едно от предизборните обещания на Стармър.

Още с идването си на власт Стармър се сблъска с миграционния проблем. В Ламанша драмите с преобърнати и потънали лодки с мигранти следват една след друга. От началото на годината там 46 души са загинали. Последно в неделя този миграционен път отне живота на 8 души.

Визитата на Стармър в Рим обаче породи критики от съпартийци на премиера. Лейбъристкият депутат Ким Джонсън заяви, че съжалява, че британският премиер отива да търси съвети и напътствия от едно неофашистко правителство, пише "Гардиън".

В Рим обаче Стармър защити подхода си като прагматичен. Той подчерта, че става дума за завръщане към британския прагматизъм. "Ние преди всичко сме прагматични, когато се противопоставяме на някакво предизвикателство. Ние дискутираме с нашите приятели и нашите съюзници относно различни подходи, които те са възприели. Ние гледаме онова, което сработва", заяви той.

Споразумението, което Стармър иска да проучи, предвижда отварянето на два центъра в Северна Албания. Първият в курорта Шънджин ще бъде предназначен за регистриране на кандидатите за убежище, прехванати и спасени в Средиземно море от италианските власти, а не от кораби на хуманитарни организации. Вторият в Джадър ще бъде предназначен за подслон на кандидатите за убежище, докато се чака отговор на техните молби. Двата центъра ще бъдат финансирани от Италия. Италия ще ги управлява. В двата центъра може да бъдат настанени до 3000 мигранти. Кандидатите за убежище, чиято молба бъде отхвърлена, ще бъдат върнати в страните на произход, докато онези, чиято молба е приета ще бъдат допуснати в Италия.

Първият център за мигранти трябваше да отвори врати в началото на август,  а преди това се говореше дори за откриване през май, но нещата се забавиха. "Бих предпочела центърът да беше започнал работа по-рано", призна вчера Мелони. Малко след това вътрешният министър на Италия Матео Пиантедози обяви, че единият от двата центъра ще заработи през октомври, посочва АНСА.

Паралелно с това Италия подписа и споразумения с Тунис и Либия, предвиждащи финансови помощи в замяна от тяхна страна на засилване на усилията за намаляване на потеглянето на мигранти от техните брегове по посока на Италия.

Според данните на италианското вътрешно министерство пристиганията на мигранти по море са намалели значително от началото на годината  и към 13 септември са били 44 675 спрямо  125 806 за същия период на 2023 г. Международната организация за миграциите и неправителствени организации казват, че част от мигрантите просто са променили пътя си през Средиземно море. 

Киър Стармър далеч не е естествен съюзник на Мелони. Той е от левицата, а тя от десницата. Неин естествен съюзник беше предшественикът на Стармър - Риши Сунак, с когото Мелони беше изградила силни приятелски отношения. Силните им връзки се запазиха дори когато стана ясно, че Сунак свиква предсрочни избори, на които е обречен да изгуби поста си.

Първоначално плановете на Сунак да изпраща незаконните мигранти, дошли във Великобритания, в Руанда, предизвика интереса на Мелони и я вдъхнови за сделката с Албания. Сега въпреки че Киър Стармър не е идеологически съюзник на Мелони двамата бяха сплотени от темата за миграцията, отбелязва Асошиейтед прес. 

Над 22 000 мигранти пристигнаха през Ламанша от Франция във Великобритания от началото на годината, което е увеличение спрямо същия период на 2023 г.

На общата пресконференция с Мелони вчера Стармър отчете напредъка на Италия в намаляване на потоците на незаконни мигранти към територията си, но акцентира върху споразуменията с други страни, които Италия е сключила. Той пропусна да отбележи, че Италия въведе и  ограничения в работата на корабите на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море и затегна присъдите срещу трафикантите.

Италианският модел в борбата с миграцията и най-вече албанският елемент в него може и да поражда живия интерес на Стармър, но е критикуван от неправителствени организации и от опозицията в Италия. А именно левоцентристката опозиция в Италия е естествен съюзник на Стармър.

На обща пресконференция със Стармър вчера Мелони отхвърли твърденията, че италианският план за центровете за мигранти в Албания рискува да наруши правата на тези хора.  Тя подчерта, че в центровете ще действат италианските закони. 

Преди срещата с Мелони Стармър, придружаван от италианския вътрешен министър Матео Пиантедози, посети италианския Национален координационен център за имиграцията. С него беше и новоназначеният британски командир за граничната сигурност Мартин Хюит, който заедно с правоприлагащите органи и разузнавателните агенции във Великобритания и в Европа ще работи за разбиване на мрежите за трафик на мигранти.

Това е трета среща на Мелони със Стармър, откакто той дойде на власт през юли. Двамата се видяха по време на срещата на върха на НАТО в САЩ и по време на срещата на върха на Европейската политическа общност във Великобритания през юли, припомнят италиански медии.

Визитата на Стармър, както той каза, целеше и да се задълбочи сътрудничеството с Рим, да се споделят разузнавателни данни и тактики, да се разбият трафикантските пътища и  трафикантските банди, допълва Ройтерс. Но срещата на Стармър с Мелони се вписва и в план на Лондон да подобри британските връзки с ЕС. Тя последва посещения на Стармър в Берлин, Париж и Дъблин.

По време на общата пресконференция със Стармър Мелони заяви, че това, че Италия и Великобритания се нуждаят от стратегии за борба с незаконната миграция показва, че става дума за един феномен, който засяга целия европейски континент.

Темата за визитата на британския премиер се превърна във водеща за италианските медии.

Стармър и Мелони в търсене на нови решения в борбата с миграцията, така АНСА обобщава усилията на двамата премиери да възпрат незаконния трафик на мигранти към страните им.

Стармър и Мелони проучват нови пътища във връзка проблема с мигрантите, посочва "Ти Джи Ком 24".

"Със Стармър сме съгласни, че не бива да се страхуваме да търсим нови решения за управлението на мигрантите и затова говорихме за протокола Италия-Албания", върху тези думи на Мелони акцентира "Скай Ти Джи 24".

Според Джорджа Мелони засилването на стратегическите отношения между Рим и Лондон може да бъде решаващо за борбата с трафика на мигранти и феномена на незаконната миграция като цяло чрез намиране на структурно решение на тези проблеми, посочва "РАИ Нюз".

А още преди визитата на Стармър в Рим британският "Дейли телеграф" написа на 14 септември, че британският премиер отваря вратите за "албанската имиграционна схема, която да замени руандийската"+.

Визитата на Стармър в Лондон става броени седмици след като Великобритания беше разтърсена от антиимигрантски протести. Те последваха убийството на три момиченца по време на урок по танци и музика. Първоначално беше разпространена информацията, че убиецът е мюсюлмански мигрант. После се оказа, че е християнин и британски граждани, въпреки че името му издава руандийско потекло.

Дали обаче е толкова хубаво човек да се възхищава на италианския миграционен модел, прилаган от италианската десница? Два дни преди посещението на Стармър в Рим в Палемро се състоя поредното заседание по делото срещу вицепремиера и министър на инфраструктурата на Италия Матео Салвини заради това, че когато е бил вътрешен министър преди пет години е попречил на кораб на хуманитарна организация да свали мигранти на остров Лампедуза. Прокуратурата поиска 6 години затвор за Салвини. Той пък заяви, че е горд, че е защитавал италианските граници. А Мелони изрази недоумение как може да се иска затвор за някой, който си е свършил работата, отбелязва италиански медии.

И докато Стармър търси примери за следване в борбата с незаконната миграция, миналия четвъртък в лондонския Музей на миграцията се откри експозицията "Всички наши истории". Тя е посветена на миграцията към Обединеното кралство. Експозицията представя 7000 разказа на мигранти и 200 снимки. В нея участват около 50 творци, съобщава Франс прес.

Организаторите на изложбата държат да припомнят, че миграцията е в тъканта на страната, както и че мигрантите са също хора като всички останали със своите истории.

В една от залите на изложбата видео на режисьора Озбърт Паркър припомня, че между 4000 и 800 година Преди Христа общности от Средиземноморието и от континентална Европа са пристигнали на територията на днешна Великобритания, в това число и келтски племена, наричани днес древни британци. Видеото припомня, че римляните са били последвани през пети век от Новата ера от саксонци, англи и юти от Северна Европа.

"Идеята е да се покаже, че имиграцията не е модерен феномен. Тя съществува от поколения. В тази страна ние трябва да признаем нейното значение", казва режисьорът на видеото.

Според преброяване от 2022 г. 17 процента от британското население е родено извън страната, тоест 10 милиона души.

"Имиграцията е част от ДНК на тази страна", казва кураторката на експозицията Адити Ананд. Изложбата включва и автомат, от който излизат продукти, които са с типично британски марки, но са измислени всъщност от имигранти. Сред тях е марката "Маркс енд Спенсър", съоснована от Майкъл Маркс, роден в полско еврейско семейство, пристигнало в Лийдс през 1882 г. Сред тях е и веригата от кафенета "Коста кафе", създадена от братята Серджо и Бруно, дошли от Италия през 50-те години на миналия век.

Сред експонатите има е възстановка на заведение за храна за вкъщи, който е китайски, и на кухня от испански ресторант в Оксфорд.

Експозицията се спира и върху миграционния лагер "Джунглата" в Кале във Франция, откъдето потеглят мигрантите към Великобритания.

Изложбата напомня и, че преди три века френските протестанти, хугенотите, са прекосили Ламанша, за да избягат от преследвания. Те са били първите хора, възприети като бежанци в страната.

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:25 на 17.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация