ОБЗОР

site.btaНа форума "Амброзети" всеки говори за своите приоритети

На форума "Амброзети" всеки говори за своите приоритети
На форума "Амброзети" всеки говори за своите приоритети
Джорджа Мелони на форума "Амброзети" в Чернобио, снимка: АП

Всяко издание на форума „Амброзети“ в северния италиански град Чернобио Италия е повод  за различни оратори да изкажат мнението си по разнородни теми. Това се случи и на тазгодишното издание на проявата, на което се откроиха четирима оратори – двама италиански и двама чуждестранни. Двамата италиански оратори бяха президентът Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони. Двамата чуждестранни гости бяха  президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Форумът се откри с видеоконферентно включване на президента Матарела на 6 септември, отбелязват Скай Ти Джи 24, АНСА и италианското издание „Фърстоун“. В него президентът каза, че ежегодната проява в Чернобио  помага на Италия от години да се изправи срещу реалностите в един все по-свързан и конкуриращ се свят, да разсъждава в глобално измерение, да разбере какви са възможностите, които се откриват пред нея като страна. Форумът дава и възможност за дебати относно неотложните промени на нашето време и представлява 50 години поглед към света, каза още Матарела.

Според него участниците във форума „Амброзети“ трябва да поемат отговорността за намиране на решения на епохалните предизвикателства, пред които е изправен светът, като се започне от устойчивостта на моделите за развитие и преследването на цели, утвърждаващи достойнството на хората и народите, които вече не са инструмент на властовите амбиции на отделни правителства и управляващи групи, а са ангажирани в борбата с неравенствата и в насърчаването на мира.

Матарела говори и дълго време за ползите от ЕС. Относно полемиките във връзка с ЕС и еврочленството и дали Евросъюзът е един задушаващ проект или е възможност за страните, членуващи в него,  Матарела заяви, че критиците на ЕС  често пренебрегват два аспекта. Първо, ЕС е първото подобно упражнение, характеризиращо се с пряко участие на народите във вземането на решения. Освен това решенията на европейско ниво, които понякога са предмет на спорове на местно ниво, не са резултат от разпоредби, наложени от неясни сили, а са договорени в общността между националните правителства, Европейската комисия и Европейския парламент при прозрачни процедури.

Европа е незавършена, тя е проект в процес на изграждане, каза още Матрела. След като веднъж е избран пътят на икономическия съюз, а не на политическия, то "фактическата солидарност", предначертана от Робер Шуман, ще диктува - и диктува – темпото в ЕС, отбеляза още Матарела.  

Европейският проект касае цялата планета. Той е  един приобщаващ проект, основан на признаването на това, че хората, народите и държавите са равни по достойнство, допълни италианския държавен глава. Според него присъждането на Нобеловата награда за мир на ЕС през 2012 г. от Норвежкия нобелов комитет е било красноречиво признание за дейността на блока, помогнал за превръщането на европейския континент от континент на войната в континент на мира.

В изказването си Матарела похвали и единната валута. Но освен положителните страни на ЕС италианският президент се спря и върху необходимостта от размисъл на европейско ниво относно публичния дълг на страните членки на ЕС и на правилата в ЕС, произлизащи от този дълг. 

Говорейки за промени в ЕС Матарала подчерта, че хората не трябва да се страхуват от реформи, от поглед напред, от това да си представят една Европа, която е все по-съвършена в своята архитектура и все по-приобщаваща спрямо онези народи, като тези на  Западните Балкани, които отдавна се стремят да участват в това приключение. 

Той обаче предупреди, че в обществото сега отново се появяват виждания за едно бъдеще, което е резултат от носталгия по едно минало, често пъти трагично за хората. "Всяко поколение е призвано да се бори с призраци, които се надяват да бъдат забравени, за възкръснат отново с нови одежди“, предупреди Матарела. Той каза, че $свободата, социалната справедливост и стремежът към мир са ценности, на които е съдено да надделеят над неценностите на егоизма, противопоставянето, расизма, насилието, омразата и войната$. „Нека с твърдост и решителност да продължим по този път. Тези ценности е защитаваше Европейската общност за въглища и стомана, а после и ЕС“, припомни Матарела.

Малко след Матарела оратор в Чернобио беше унгарският премиер Орбан. Той беше поканен на форума, тъй като неговата страна е ротационен председател на ЕС до края на годината, отбелязват Ройтерс, Франс прес АНСА, ДПА и „РАИ Нюз“.

Пред делегатите в Чернобио Орбан също засегна няколко теми.

За ЕС той каза, че се нуждае от по-тясно сътрудничество в областта на пазарите и отбраната, но не и по политически въпроси като миграцията, където големите различия между страните правят това невъзможно, заяви днес унгарският премиер Виктор Орбан. "Има въпроси, дори екзистенциални въпроси, на които нямаме общи отговори, това са войната и мирът, миграцията, половата идентичност, основаното на труд общество, пълната заетост", каза Орбан. "Ако ни принудите да се обединим по въпроси, по които нямаме съгласие, ще разрушите ЕС", предупреди той .

Орбан заяви, че Европа ще трябва да си сътрудничи със света, за да подобри икономическата си конкурентоспособност, визирайки сътрудничество както със Запада, така и с Изтока, а след войната в Украйна и с руснаците.

Орбан предупреди и, че миграцията все повече подкопава европейската структура. Италия и другите страни с високи нива на миграция имат сериозен проблем, допълни Орбан. "Има сериозен проблем в Италия и в много други страни", които решиха да пуснат много мигранти и сега изпитват трудности да се справят със съвместното съществуване, за разлика от Унгария, която никога не ги е пускала", подчерта Орбан.

Относно Европейската комисия Орбан заяви, че предишната ЕК се е оказала провал по отношение на конкурентоспособността на европейската икономика, имиграцията и спирането на войната. Според унгарския премиер "днес в Брюксел са решили да създадат в общи линии същата Комисия. „Ще се опитам да подкрепя Комисията, доколкото мога, но тъй като съм рационален човек, мисля, че те пренебрегнаха желанието на избирателите за промяна“, заяви унгарският премиер.

"Когато говоря за конкурентоспособността на Европа, имам предвид на първо място преразглеждането на Зелената сделка, защото сега Зелената сделка e насочена срещу бизнес общността и срещу логиката и интересите на европейските компании", добави още Орбан, като съобщи, че се е срещнал с всички ръководители на водещите европейски автомобилопроизводители. "Те ми казаха, че" Зелената сделка "е против техните интереси“, каза той.

С най-голям интерес се очакваха думите на Орбан за Украйна. Той заяви, че посещенията му в Киев и Москва по-рано тази година, които някои партньори от ЕС разкритикуваха, са го накарали да заключи, че нито една от двете страни няма намерение да сключва мир или да договори прекратяване на огъня в момента. И от Киев, и от Москва "няма воля за постигане на мир, защото и двете страни са убедени, че времето ще работи в тяхна полза", каза унгарският премиер. "Мисля, че е необходима мисия за мир", подчерта още той, като припомни и неотдавнашните си пътувания до Москва и Пекин, които не бяха разрешени от ЕС, изтъквайки, че "има нужда от диалог с Украйна, но и с Русия". "Ако чакаме мирен план, приет и приемлив за двете страни, никога няма да има мир, защото първата стъпка не е мир, а прекратяване на огъня", добави той.  „В западното обществено мнение съществува неразбиране по този въпрос и обществото смята, че първо трябва да се изготви план за мир, след това да се започнат преговори и чак тогава да се прекрати огъня“, заяви Орбан и добави, че според него на първо място трябва да  е  прекратяването на огъня, а след това диалогът и накрая мирният план. Унгарският обаче лидер заяви, че линиите за комуникация трябва да бъдат отворени и от двете страни, ако Европа иска да сложи край на войната в Украйна, защото ако няма комуникация, няма шанс за мир. Орбан каза и, че е необходимо да се проведе среща между Путин и Зеленски. Говорейки за Украйна, в Чернобио Орбан каза, че отношенията му с украинския президент Володимир Зеленски са добри.

След като пое председателството на ЕС, Орбан посети Киев, а след това направи изненадващи посещения в Москва и в Пекин, преди да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Самопровъзгласената му "мирна мисия" предизвика остри критики от страна на някои лидери на ЕС, които разграничиха блока от действията му, припомнят медиите.

В Чернобио Орбан похвали "подхода на Доналд Тръмп за сключване на сделки" и изрази надежда, че Тръмп ще спечели изборите в САЩ.

За отношенията с  Италия премиерът на Унгария заяви, че в тях няма пукнатини. "Джорджа Мелони е моята християнска сестра. Сега се приближаваме към нова епоха, в която сходните култури играят много по-важна роля, отколкото в миналото“, каза той, като похвали и италианският кандидат за еврокомисар Рафаеле Фито, наричайки го  "изключителен човек". Орбан припомни все пак, че в новия ЕП той и Мелони са поели по различни пътища. 

Унгарският премиер отправи обаче нападки срещу унгарския евродепутат Илария Салис. Той казва, че е "изненадващо" и "странно", че са я номинирали, гласували са за нея и че сега тя е евродепутат. "Това е италиански стил, а не унгарски. Това е престъпление", заяви той. 

Салис беше обвинена в Унгария за нападение срещу крайнодесни активисти. Тя твърдеше, че е невинна и се оплака от тежките условия, при които беше държана в затвора. Казусът обтегна отношенията между Будапеща и Рим особено след като на няколко пъти Салис беше доведена в съдебната зала с вериги. Накрая тя беше пусната под домашен арест в унгарската столица. Същевременно италианската партия „Съюз Зелени Левица“ я издигна за евродепутат и  тя влезе в новия ЕП, което й даде имунитет срещу преследване.

Гостуването на украинския президент Зеленски в Чернобио също беше чакано с интерес, отбелязват Ройтерс, АНСА, Франс прес, Скай Нюз, РАИ нюз, Укринформ и други медии. Украинският лидер пристигна там на 6 септември вечерта. В Чернобио Зеленски говори пред делегатите на форума, а в кулоарите на форума даде интервю за няколко италиански медии. Той проведе и среща с италианския премиер Джорджа Мелони. 

„Имам план за прекратяване на огъня и ще го покажа на Джо Байдън, на Доналд Тръмп и на Камала Харис“. Това заяви президентът на Зеленски по време на интервю за шест италиански медии. Той изрази надежда, че до ноември ще може да представи плана си на американските представители. "Надявам се, че ще имам възможност да покажа този план на Байдън и на кандидатите за президент на САЩ - Харис и Тръмп, и да получа отзиви и мнения за него", каз президентът на Украйна.

"В момента не сме споделили нищо. Първият контакт ще бъде с Байдън. В плана говорим не само за оръжия, но и за важни глобални въпроси. Накратко, говорим за конкретен пакет от мерки в областта на отбраната. И ако го имаме, това ще бъде силно възпиращо средство за Русия и за приключване на войната при условията на дипломацията", заяви още той. Зеленски добави, че иска да покаже плана на действащия президент на САЩ, защото в него има някои точки, които зависят от Америка.

В интервюто относно операцията на украинските сили в Курска област Зеленски заяви, че тя е постигнала резултатите и е показала, че въпреки, че някои са прогнозирали, че украинските сили ще бъдат изгонени от руска територия след няколко дни, украинската армия е още там, след месец.

"С операцията в Курск постигнахме целта за натиск над Путин от страна на руския народ и намалихме натиска на руските войски над Харков и други зони, а също не позволихме и окупацията на Сумска област", каза Зеленски.

Относно промените в правителството на Украйна той заяви, че те са направени, за да има нова енергия. Промените се дължат на факта, че войната продължава, а всеки човек се уморява. "Но Украйна няма шанса да победи, ако се е уморила и промяната на някои министри позволява да се влее нова енергия", посочи той. 

"Имаме задължение да защитаваме страната и не можем да се уморяваме, трябва да работим 24 часа в денонощието. Това ни позволи да се спасим в началото на войната", заяви Зеленски.

Вчера украинският президент имаше и среща с италианския премиер Джорджа Мелони. След срещата Мелони заяви, че Италия никога няма да спре подкрепата си за Украйна и че сегашната патова ситуация във войната показва, че Западът отговаря по правилния начин на руското нашествие.

"Според мен Китай и Индия могат да изиграят роля за изход от конфликта. Единственото нещо, което не може да стане, е да си мислим, че конфликтът може да бъде решен, като изоставим Украйна", каза Мелони след срещата със Зеленски, която продължи 40 минути.

"Изборът да подкрепим Украйна е на първо място избор от национален интерес и избор, който няма да се промени", добави тя.

След срещата с Мелони Зеленски заяви, че една от ключовите теми, която е  обсъдил с нея, е било възстановяването на Украйна след войната, с особен акцент върху възстановяването на енергийната  система. „С дълбока признателност оценяваме решението на Италия да бъде домакин на следващата Конференция за възстановяване на Украйна през 2025 г.", е каза Зеленски.

"Благодаря на Джорджа и на италианския народ за подкрепата и съвместните усилия за възстановяване на справедливия мир", добави той.

В петък Зеленски говори пред делегатите на форума "Амброзети" в Чернобио

"За да иска мир, Путин трябва да бъде по-слаб, а Украйна - по-силна", каза Зеленски пред тях.  За тази цел ще послужи разработваният план за победа, който ще бъде представен на президента на САЩ. "Ще покажа на президента Байдън, на партньорите ни от Г-7 как виждаме мира и какво точно ще окаже натиск върху Путин да спре войната", заяви президентът на Украйна.

Той също така подчерта, че Украйна и международната общност се сблъскват с убиец в лицето на Путин, така че международното право не трябва да се забравя. "На първо място, той е убиец. Ние, заедно с нашите партньори, трябва да разчитаме на Устава на ООН, на международното право, защото всички разбират, че Путин е лъжец и че думата му не струва нищо. Ето защо не става дума само за преговори, а и за правила, по които трябва да работим", отбеляза президентът.

Зеленски отново отправи призив западните съюзници на Украйна да й позволят да използва предоставените от тях оръжия и срещу руската територия. "Нуждаем се от тази възможност не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Москва да бъде стимулирана да търси мир. Те хвърлят по нас четири хиляди бомби всеки месец, Путин няма да спре, трябва да дойдем на евентуална маса за преговори в позиция на сила", добави Зеленски. Той увери, че намерението на Киев е не да се използват оръжия с голям обсег на действие срещу цивилното население, а да нанасят удари по руски военни бази на разстояние до 100-300 километра, откъдето се извършват руските удари по украинска територия. "Нямаме други намерения за използване на тези оръжия", подчерта той.

"Искаме да сложим край на войната, но не в ущърб на нашата страна", каза още Зеленски. "Много хора говорят сега за прекратяване на огъня, но руският президент никога не е спазвал миналите си ангажименти да накара оръжията да замлъкнат", заяви още Зеленски пред участниците на форума в Чернобио.

Той също така изрази убеждението си, че след края на войната Украйна трябва да стане пълноправен член на ЕС и НАТО, както и част от бъдещата инфраструктура за сигурност на Европа и останалия свят. "Украйна е част от бъдещата инфраструктура за сигурност на света и най-вече на Европа, защото се намираме на този континент. А сигурността в Европа зависи от сигурността в целия свят, така че Украйна трябва да бъде част от този съюз за сигурност, от много гледни точки - отбрана, енергетика, технологии, храни", подчерта Зеленски.

Относно основния призив на Зеленски за използването на западни оръжия с голям обсег и срещу обекти в Русия, Европа остава разделена по този въпрос, отбелязва Франс прес. И ако в Брюксел върховният представител на ЕС Жозеф Борел наскоро повтори, че ограниченията трябва да бъдат премахнати, препъни камъкът остава Италия, която заедно с Унгария продължава да се противопоставя на това, посочва РАИ нюз. Сдържаност има и от страна на Германия и САЩ, които смятат, че това би довело до по-голяма ескалация с Москва, която не престава да повтаря, че има ядрени оръжия, отбелязва Франс прес. Използването на предоставени на Киев американски оръжия за нанасяне на удари на далечни разстояния в Русия няма да промени значително ситуацията в Украйна, заяви на 6 септември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс. По този начин той деликатно се противопостави на желанието на Киев за премахване на ограниченията върху употребата на тези оръжия, отбелязва агенцията. Говорейки пред репортери след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база в западния германски град Рамщайн, Остин подчерта, че не конкретното оръжие ще промени ситуацията на бойното поле. Той също така съобщи, че Русия е преместила своите планиращи бомби отвъд обхвата на ракетите ATAКМС. Остин добави, че самата Украйна разполага със значителни възможности за атакуване на цели далеч отвъд обхвата на британските крилати ракети "Сторм Шадоу".

Въпреки че призивът на Зеленски остана отново неподкрепен и в Рамщайн, и в Чернобио, преди да дойде в Италия, по време на участието си в среща на министрите на отбраната на съюзниците на Украйна, Зеленски все пак получи обещания за допълнителни помощи за Украйна. Американският министър на отбраната  обяви още един пакет от 250 милиона долара за Украйна, а германският му колега Борис Писториус осигури още 12 гаубици "Панцер 2000" на стойност 150 милиона евро, посочва Франс прес. Още в сряда Берлин потвърди и нови доставки на системи за ПВО „ИРИС-Т“. Още 650 многоцелеви ракети с малък обсег ще пристигнат от Лондон, като ангажимент от страна на новото правителство на Киър Стармър. Доставката е на стойност 162 милиона британски лири, допълва Франс прес. Още една зенитна батарея ще прати Мадрид. Канада обеща също нова помощ, а  още 40 милиона евро ще дойдат от ЕС за справяне със зимата и възстановяване на инфраструктурата на Украйна, особено енергийната, силно засегната от руските удари.

Четвъртият оратор от Чернобио, чакан с особено внимание, беше Джорджа Мелони. На форума след срещата със Зеленски тя имаше възможност да се изкаже по разнородни въпроси. 

"Ако правилата на международното право се провалят, ще имаме умножаване на кризи и хаос", заяви Мелони относно Украйна. „Със Зеленски обсъдихме как да продължим да работим за постигане на справедлив мир. Никога не съм променяла мнението си за Украйна и международната общност признава, че Италия има сериозно отношение по въпроса. Мисля, че не трябва да се предаваме и не трябва да оставяме Украйна на произвола на съдбата, защото това ще донесе хаос, а не мир. И аз не изобщо мисля, че съдбата на войната в Украйна е решена", подчерта тя.

"Според мен Китай и Индия могат да изиграят роля за изход от конфликта. Единственото нещо, което не може да стане, е да си мислим, че конфликтът може да бъде решен, като изоставим Украйна", добави тя.

"Изборът да подкрепим Украйна е на първо място избор от национален интерес и избор, който няма да се промени", подчерта Мелони.

А в изявление на нейната канцелария се казваше, че пред Зеленски тя е подчертала отново централното място на подкрепата за Украйна в дневния ред на италианското председателство на Г-7 и продължаващия ангажимент за законната отбрана на Украйна и за постигането на справедлив и траен мир. В изявлението се допълваше, че Мелони и Зеленски са отделили  специално внимание на въпроса за възстановяването на Украйна с оглед на следващата Конференция по тази тема, която ще се проведе в Италия през 2025 г. Двамата лидери са обсъдили и  последните развития на ситуацията на бойното поле и най-неотложните нужди на Украйна в навечерието на зимата и в условията на продължаващите руски нападения срещу цивилното население и критичната инфраструктура.

Но Мелони, подобно на Орбан и Матарела, засегна и други теми, които я вълнуваха.

Относно бъдещата Европейска комисия тя заяви, че няма причина да вярва, че на Италия няма да бъде дадено това, което заслужава, поради силата, която Италия има в съюза. "Някои казват, че Фон дер Лайен ще отчете това, че управляващата партия в Италия не е гласувала за нея. Някои казват, че ако аз бях на мястото на Фон дер Лайен, щях да бъда много ядосана в такава ситуация. „Италиански братя“ не гласува за Фон дер Лайен, но аз работих добре с нея тези две години и нямам причина да вярвам, че нещата ще бъдат различни в бъдеще", каза Мелони.
 
Според медиите италианският кандидат за еврокомисар, който е от партията на Мелони – Рафаеле Фито, ще получи поста на вицепрезидент на ЕК с ресор икономика. Сега той отговаря за италианския план за постпандемично развитие на икономиката. С ресор икономика на европейско ниво той ще отговаря за целия фонд на ЕС за постпандемично развитие.
 
В Чернобио Мелони подчерта и, че в следващия италиански бюджет няма да има бонуси и хвърляне на пари през прозореца.
 
А относно скандала с подалия оставка министър на културата Дженаро Санджулиано Мелони каза, че това няма да отслаби нейното правителство и че тя ще изкара мандата си докрай.
 

/ГГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:20 на 08.09.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация