ОБЗОР

site.btaДокато Лос Анджелис се готви за още по-иновативни Олимпийски игри, Италия може да поднесе изненади

Докато Лос Анджелис се готви за още по-иновативни Олимпийски игри, Италия може да поднесе изненади
Докато Лос Анджелис се готви за още по-иновативни Олимпийски игри, Италия може да поднесе изненади
Церемония по откриването на Олимпийските игри през 1984 г. в Лос Анджелис на стадиона Колизей, снимка: АП

След иновативните в много отношения Летни олимпийски игри в Париж сега погледите са обърнати към Лос Анджелис. Всички се питат как ще се справи Меката на шоубизнеса с предизвикателството да организира голяма спортна проява, която да надскочи нововъведенията, представени от Париж, и която откъм церемонии по откриване и закриване на Игрите да се превърне в достойно за Холивуд зрелище, което обаче да не поражда полемика и погрешни интерпретации.

Според експерти от развлекателния бранш и според медиите, а и според обикновените хора, Париж вдигна високо летвата с решението си да организира церемония по откриването на Олимпийските игри насред естествена градска среда с исторически сгради и монументи. В допълнение церемонията беше наситена с исторически и културни препратки и със символика. В нея бяха инкорпорирани по един или друг начин и река Сена, мостовете над нея, дворците по поречието й, Айфеловата кула и др.

Когато в края на Игрите същият екип, който създаде церемонията по откриването им, представи относително класическа церемония по закриване, провела се на традиционно място – в стадион -  и предварително разяснена откъм символика и замисъл, това доведе до спад в зрителския интерес. Във Франция церемонията по закриване на игрите е била гледана от 17 милиона телевизионни зрители спрямо 23 милиона, гледали церемонията по откриването им.

Много зрители се оплакаха, че закриването на игрите е било разочароващо, някои етапи от церемонията са били ненужно протяжни. А артистичната част от програмата е била прекомерно мрачна, обрисуваща антиутопия, в която Олимпизмът е изчезнал и трябва да се разчита на извънземно създание, което да го възроди. Самото извънземно създание беше оприличено на междузвездна оса, хлебарка, комар или дори на бактерията Ешерихия коли от водите на Сена, а не на внушителен персонаж за разлика от персонажите на Тайнствената ездачка и Мистериозния факлоносец от церемонията по откриването на Игрите.

А финалният етап от церемонията, поверен на домакините на Игрите в Лос Анджелис през 2028 г., се оказа под нивото на очакванията. Мнозина се надяваха, че Бионсе ще изпълни химна на САЩ, но в крайна сметка го изпълни H.E.R. Появата в сложна каскада на Том Круз беше предизвестена, но той не успя да разгърне знамето на САЩ по време на този номер. Освен това холивудската звезда изглеждаше толкова невъодушевена от изявата си, че това накара мнозина вместо да му се възхитят, както се възхитиха на Селин Дион при отриването на Игрите, да коментират с повече ентусиазъм дали актьорът е прекалил с ботокса и затова лицето му изглеждало толкова безизразно.

А когато във финалната фаза от церемонията Лос Анджелис предложи кратко „звездно“ шоу на плажа на крайбрежния град Лонг Бийч с участието на Били Айлиш, Снууп Дог, Доктор Дре и „Ред Хот Чили Пепърс“, мнозина го оприличиха на другарска вечеринка на веранда на плажна виличка, която е доста далеч от блясъка на Париж.   

В понеделник олимпийското знаме беше донесено най-после от Париж в Лос Анджелис от кметицата на града Карън Бас и от няколко американски спортисти. Бас заяви, че Лос Анджелис е научил много от Париж относно организацията на Олимпийски игри, които да приобщават всички и в които са били предвидени паралелни занимания за онези, които не са успели да се снабдят с билети за спортните прояви или церемониите по откриване и закриване.

Но малко преди пристигането на олимпийско знаме Лос Анджелис беше разтърсен от земетресение с магнитуд 4,6, което напомни на мнозина, че Градът на ангелите е и силно сеизмична зона – още едно предизвикателство пред организаторите на Игрите през 2028 година. "Очевидно ще трябва да се уверим, че сме готови да се справим и със събития като земетресение, но трябва също да се подготвим и за климатични събития в една Калифорния, която е все по-засегната от затоплянето на планетата“, подчерта кметицата на Лос Анджелис, цитирана от световните агенции.

В тази насока още отсега Лос Анджелис обявява намерение да направи също „зелена Олимпиада“ по примера на организаторите на Игрите в Париж. Ето защо Олимпиадата в калифорнийския мегаполис ще бъде без автомобили. Поне такива са амбициите на властите, заявени още отсега. Това е доста трудно за реализиране обаче. В Лос Анджелис всеки разчита на личната си кола, в мегаполиса има огромни магистрали и още по-огромни ежедневни задръствания. Мрежата на обществения транспорт – 6 метролинии и трамваи е минималистична за 10-те милиона жители на мегаполиса. Властите планират да докарат от цялата страна допълнителни 3000 автобуса за градския транспорт на Лос Анджелис и да обособят платна само за тях. Но това едва ли ще помогне на целта „Игри без коли“, заявена от градските власти.

Предпазливо самият Организационен комитет на Игрите говори само за отдаване на приоритет на обществения транспорт по време на спортната проява, но допълва, че на никого няма да се пречи, ако иска да използва личната си кола. Не всички обекти, на които ще се проведат Игрите, обаче ще имат паркинги, напомня Комитетът.

Последният път, когато в Лос Анджелис имаше Олимпийски игри, беше през 1984 г. и тогава много жители напуснаха града, за да избегнат кошмара с придвижването.

По отношение на транспорта Лос Анджелис трябва да подобри и летището си, достъпът до което се превръща също в мъчение. Властите обещават автоматизирана совалка дотам през 2026 г., годината, в която в града ще се играе първият мач от Мондиала по футбол.

Лос Анджелис обаче не е само звезден холивудски блясък. В града има над 75 000 бездомници. А в цяла Калифорния цените на недвижимите имоти са високи и хората лесно се озовават на улицата. От идването си на власт кметицата на Лос Анджелис обяви за приоритет справянето с проблема с бездомниците. Тя постави началото на голяма програма за тяхното подслоняване, която дава първи резултати, отбелязва Франс прес. Броят на бездомниците е намалял леко през 2024 г. за първи път от 6 години насам, с 5,1 процента на годишна база.

За Игрите в Париж властите на френската столица решиха да преместят бездомниците от града в други френски области, припомня „Франс 24“. Тогава 80 асоциации, подпомагащи бездомници, мигранти, наркозависими, секс труженици и роми, обединили се в колектива „Обратната страна на медала“ заговориха за истинско социално прочистване на Париж заради Игрите. Това беше отречено от министърката на спорта Амели Удеа-Кастера. Тя заяви относно преместването на бездомниците извън региона Ил дьо Франс, че това е „спешна политика за настаняване, целяща споделяне на усилията в тази насока в цялата страна“. Удеа-Кастера припомни, че подобни операции по преместване се извършват редовно и не са наложени от Игрите в Париж. Според колектива „Обратната страна на медала“ обаче представяйки по този начин Париж като град като от пощенска картичка властите превръщат в невидим един проблем – този с хората, принудени да живеят на улицата.

Друго предизвикателство за Лос Анджелис ще бъде организирането на игрите при електрозахранване, изцяло набавяно от електропреносната мрежа, а не от замърсяващите генератори, на които разчитат обичайно музикални фестивали, мачове, турнири, концерти, отбелязва Франс прес. Организаторите на Игрите в Париж подеха тази инициатива. Но в Калифорния в моменти на големи горещини, когато потребителите надуват климатиците, електропреносната мрежа рухва. През август 2020 г. внезапна гореща вълна принуди щата  да прекъсне тока на 800 000 домакинства и компании в определени часове на денонощието за два дни – нещо, което не се беше случвало от 20 години. През септември 2022 г. друга гореща вълна принуди властите да призоват за намаляване на потреблението на ток. Но тогава до прекъсване на електроподаването не се стигна заради гигантски батерии, инжектиращи в елекропреносната мрежа електричество на базата на енергията на слънцето и на вятъра.

От Париж организаторите на Игрите в Лос Анджелис научиха и урока да използват вече съществуващи спортни съоръжения и градски пейзажи за редица спортни прояви.

Ето защо емблематичният спортен комплекс Колизей, в Експопарка на Лос Анджелис, ще бъде сцена на една част от церемонията по откриването на Игрите. Там ще протекат, както и при Игрите през 1932 г. и 1984 г., и лекоатлетическите олимпийски дисциплини. Стадионът навърши 100 години миналата година. Първоначално капацитетът му е бил 100 000 места, но сега е редуциран на 77 500 места и на него се играят мачове по американски футбол.

Външните плувни и водни дисциплини ще бъдат пренесени в Лонг Бийч, във водите на океана край квартала Белмон Шор или във „водния стадион“ и конгресния център там. Вътрешните плувни дисциплини ще са в модерния „Стадион СоФи“ в предградието Ингълууд на който сега се играе американски футбол, и който специално за игрите ще бъде преименуван на „Стадион Ингълууд“ и ще бъде превърнат в гигантска плувна арена с капацитет 38 000 места. Ездата ще бъде пренасочена към Темесула, на около 100 километра югоизточно от Лос Анджелис, а гребният слалом и софтболът ще са в Оклахома Сити на 2100 км източно от Града на ангелите. В центъра на Лос Анджелис между небостъргачите в различни спортни зали ще бъдат редица спортове, като гимнастика, тенис на маса, вдигане на тежести, борба, фехтовка, таекуондо, джудо и др. Ще има и спортни хъбове, като например долината на Сан Франциско, северно от хълмовете на Холивуд и планините на Санта Моника, където ще са скейтбордът  и стрелбата с лък. В предградието Карсън, северно от Лонг Бийч, на различни места ще са ръгбито, тенисът, хокеят на трева и колоезденето на писта. В квартала на звездите Пасифик Палисейдс между планината и морето ще е голфът. А баскетболът ще е в новата зала на „Лос Анджелис Клипърс“ в Ингълууд. Тази разпръснатост на спортовете с цел използване на вече съществуващи съоръжения превръща амбицията на властите да превърнат Игрите в спортна проява без коли доста трудно начинание.

И докато мнозина са фокусирали погледа си върху Игрите в Лос Анджелис, други се сещат, че Олимпиада ще има отново само след 18 месеца. Зимните олимпийски игри в Милано и в Кортина в Италия ще се проведат от 6 до 22 февруари 2026 г. в северните италиански планини, както се проведоха през 2006 г. Зимните игри в Торино. Олимпиадата там ще е основно във вече обособени курорти за зимни спортове като Бормио, Кортина Д’Ампецо, Антерселва и Вал ди Фиеме. Там ще са алпийските ски дисциплини, биатлонът и северните ски спортове. Ледените спортове ще са във временно обособени обекти в Милано по примера на басейна, инсталиран по време на Игрите в Париж в района Дефанс.

Единственият проблем поражда пистата за бобслей и за шейна. Първоначално Рим реши да изнесе тези надпревари на писти в Швейцария или Австрия. Но с идването на власт на правителството на Джорджа Мелони, залагащо на принципа „Италия на първо място“,  започна изграждане на писта в Кортино. 

Италия е известна с пищни и зрелищни церемонии и спектакли, като Венецианския карнавал или Фестивала на италианската песен в Сан Ремо. Така че от церемонията по откриване на Игрите в Милано и Кортина очакванията са големи. По време на визитата си в Китай Мелони беше помолена да коментира какво мисли за откриването на Игрите в Париж, породило полемика заради някои погрешно разтълкувани сцени. Тя предпочете да не навлиза в дебата, но каза, че е жалко, че се е стигнало до полемика, защото чрез една церемония по откриване на Олимпийски игри, би могло да се покаже на света колко е изключителна откъм история и култура Европа.

Сигурно е и, че по време на тази Игри в Италия през 2026 г. домакините ще се постараят да не бъде нанесен удар по правата на жените и да няма неравностойна конкуренция между половете в женските категории. Според италианската министърка на семейството, раждаемостта и равните възможности Еуджения Рочела, която е против еднополовите бракове и предоставянето на повече права на ЛГБТ общността, на Игрите в Париж правата на жените са понесли сериозен удар. В женски спортни категории са били допуснати и лица, чиято принадлежност към женския пол се оспорва. Рочела припомни, че според президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах няма достатъчно солидна в научен план система за разграничаване на мъжете и жените. Поради тази причина в женския бокс са се състезавали две спортистки, породили полемика във връзка с принадлежността си към женския пол, сред които и алжирката Имане Хелиф, срещу която италианската боксьорка Анджела Карини се отказа да се бие. Но същевременно когато афганистанска спортистка от олимпийския отбор на бежанците е отправила посланието: „Освободете афганистанските жени“, визирайки, че най-основните права на жените са потъпквани от талибаните в Афганистан, тя е била дисквалифицирана заради формулиране на политически послания по време на състезание. Тук Рочела визира случая с отстранената от олимпийския брейкденс спортистка от Кабул Маниза Талаш, която се появи с гореспоменатото послание, изписано върху спортния й екип, припомня „АДН Кронос“.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:25 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация