ОБЗОР

site.btaНепокорни руски духовници са наказвани „като първите християни“, а украински пастори говорят за „християнския джихад“ на Русия

Непокорни руски духовници са наказвани „като първите християни“, а украински пастори говорят за „християнския джихад“ на Русия
Непокорни руски духовници са наказвани „като първите християни“, а украински пастори говорят за „християнския джихад“ на Русия
Руският министър на отбраната Андрей Белоусов (в центъра, вдясно) и руският патриарх Кирил след отслужване на света литургия в главната катедрала на руските въоръжени сили в Алабино край Москва, 26 май, 2024 г. Снимка: Russian Orthodox Church Press Service via AP/ Igor Palkin

Руският патриарх Кирил нарече преди две години нахлуването на руски войски в съседна Украйна "свещена война", а Руската православна църква (РПЦ) нареди на свещениците да включат в литургиите молитва за „Светата Рус“ и да се молят за победа на Русия. През 2023 г. патриархът каза в проповед, че ако умреш  във войната като войник, всичките ти грехове ще бъдат опростени. 

Две години и половина след началото на войната обаче, РПЦ далеч не е монолитна. Православният свещеник Дмитрий Сафронов, отслужил на 26 март т.г. възпоменателна служба в памет на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, посетена от хиляди хора, беше отстранен за три години от изпълнение на духовническите си задължения, съобщи през април Московската епархия на Руската православна църква, цитирана от Ройтерс.

Наказанието лишава отец Сафронов от право да дава благословии и да носи расо и свещенически кръст до 2027 г., освен това ще бъде понижен до църковен помощник и ще работи в друг храм в Москва. "След като изтече срокът на епитимията (наказанието – бел. ред.), ще бъде взето решение дали е възможно той (Сафронов) да продължи свещенослужението си", посочва епархията.

Също през март Службата за сигурност на Украйна обяви, че е разкрила една от най-големите мрежи в страната, извършваща предполагаема проруска "подривна информационна дейност". Според информацията на ССУ координатор на "информационния саботаж" е бил свещеник от подчиненото на Москва украинско духовенство, предаде Ройтерс. 

ССУ обяви още, че е разкрила петнадесет души от мрежата, свързана с руската Федерална служба за сигурност (ФСС), като вече е задържала четирима от тях, сред които и свещеник от киевски храм на Украинската православна църква, възприемана от властите и обществото като доверена на Москва.

"Това е една от най-големите мрежи на ФСС, действали на територията на Украйна от началото на пълномащабната инвазия", заявиха от ССУ в "Телеграм".

Представители на Киев казаха, че Москва е планирала да засили действията в своята информационна война тази пролет, като разпространява дезинформация в стремежа си да разедини украинското общество в третата година на пълномащабната руска инвазия в съседната държава.

В същото време няма официални данни за броя на руските православни свещеници, които са напуснали църквата или са емигрирали, след като са се противопоставили на господстващата в РПЦ подкрепа за нашествието в Украйна. Но проведено през май 2024 г. проучване на в. „Новая газета Европа“ – независимо издание, базирано в Латвия, установява, че от февруари 2022 г. РПЦ и руските сили за сигурност са предприели мерки, за да накарат да замълчат поне 59 свещеници, изразили антивоенни позиции.

Още миналото лято свещеник, който по това време служи в селска енория недалеч от Санкт Петербург, посочва за Радио „Свободна Европа“, че настоящата ситуация е сходна с тази на гоненията по времето на първите християни, преследвани от римляните.

Свещенослужителят разказва през юни 2023 г., че докато някой не напише донос, нищо не се случва. Но веднага щом се появи такъв сигнал, започва проверка на финансите на предполагаемо провинилия се и посещение на работното му място. А след това идва и обвинението в „дискредитиране“ на руските власти.

Напоследък, когато си говорим за случващото се, се изразяваме витиевато като в книгите за Хари Потър – че говорим за този, който не трябва да бъде назоваван, добавя пожелалият да не бъде съобщавано истинското му име събеседник на РСЕ, визирайки руския президент Владимир Путин.

Отецът е само един от неизвестния брой руски свещеници, които тихо се противопоставят на нашествието на Москва в Украйна и на все по-авторитарната и шовинистична политика на Путин, отбелязва РСЕ. Тези духовници се мъчат да останат действащи и да не губят връзка с паството си, дори когато съвестта им ги кара да се опълчат на официалната подкрепа на РПЦ за войната и за Путин, чието управление църковният предстоятел Кирил нарече веднъж „Божие чудо“, посочва РСЕ.

Според Наталия Василевич – беларуски богослов и основателка на организацията „Християни срещу войната“, която следи репресиите срещу християни от всички вероизповедания в Русия, Беларус и Украйна заради антивоенните им позиции и подпомага жертви на гонения, в Русия „има много такива свещеници“.

Когато руски свещеници говорят открито срещу войната, те го правят без да привличат внимание, просто се опитват да спасят своята църква и енориашите си от този вирус – заразата с мизантропия, подчертава Василевич.

В тези обстоятелства неучастието в злото се е превърнало в много важен акт, обобщава беларуският богослов.

Патриарх Кирил е радетел за войната и близък съратник на президента Путин, затова си затваря очите за авторитаризма му като същевременно охотно подкрепя проповядвания от държавния глава социален консерватизъм. В  първите дни на войната, припомня РСЕ, патриархът нареди на свещениците да се молят за мир, но през септември 2022 г. промени текста на молитвата и вместо мир в нея трябва да се призовава за „победа“ на Русия. Свещениците биваха насърчавани да говорят пред строени войници и да ги благославят преди заминаването им за фронта.

Следвайки патриаршеската повеля, протоиерей Андрей Ткачов например набира над 1,5 милиона последователи в „Телеграм“, които одобряват неговата ревностна подкрепа за войната и тезата му, че Русия е „новият Израел“ и е „мразена от враговете на Бог“.

И въпреки това, през март 2022 г. група православни свещеници подписват отворено писмо с призив за край на войната и към юни 2023 г. към него се присъединяват над 300 съмишленици.

Някои свещеници обаче са пометени във вихъра на общите репресии срещу инакомислието, които се ожесточават с проточването на военните действия, отбелязва РСЕ. През март 2022 г. отец Йоан Бурдин е подведен под отговорност пред църковен съд и му се забранява да служи, след като държавните власти заявяват, че той е „дискредитирал“ въоръжените сили. Така той става първият руснак, наказан по закон, набързо одобрен след началото на нахлуването, който оттогава насам е ключов елемент при разправата с несъгласните, обобщава РСЕ. Бурдин е отстранен след доноси на консервативни православни активисти.

Отец Андрей Кордочкин – един от подписалите писмото, служи в Мадрид и също е бил изобличен от активисти и порицан за антивоенните си изказвания. Според Кордочкин писмото „не е било достатъчно радикално“ в осъждането на войната и в него не се споменава за „агресия“ и „нашествие“. Той обаче изтъква, че целта на църквата е винаги да насърчава покаянието, затова писмото няма как да е нападателно или унижаващо. Не може и да е съдник на хората, защото „в крайна сметка всички се изправяме пред Бог“.

Преди година Кордочкин е бил убеден, че в Русия продължават да служат значителен брой свещеници, които са срещу войната, но са изправени пред труден избор: за да говорят открито, трябва да емигрират, защото в противен случай ще бъдат изпратени в затвора, отбелязва РСЕ.

Кордочкин обръща внимание, че на руските свещеници е подействал като червена лампа случаят с отец Йоан Ковал – московски свещенослужител, лишен от църковен сан през май 2023 г., защото си позволил в задължителната молитва да призовава за мир. "В този случай това не беше наказание само за него, а за всички ни. Дадоха ни да разберем какво е разрешено и кое е забранено", обобщава Кордочкин.

Свещеникът казва за РСЕ, че участта на антивоенно настроените православни свещеници в Русия напомня на текста на песен на руската рок легенда Борис Гребеншчиков – основател и вокалист на група „Аквариум“, известен под  псевдонима БГ. В текста изпълнителят иска от Бог „да ни научи как да дишаме под вода“.

Тези думи са изцяло съзвучни с настоящата ситуация, казва Кордочкин. В сегашните обстоятелства няма правилни решения. Ставаме свидетели на скоростна радикализация на обществото, така че няма място, оставено за инакомислие. И това важи както за обществото, така и за църквата.

Година по-късно и седмица след началото на украинската офанзива в руската Курска област ТАСС предаде, че в Австралия е имало кръстен поход за победа на Русия. Участниците носили по улиците на Сидни 800-годишната чудотворна икона на Пресвета Богородица Курско-Коренна „Знамение''. Пресслужбата на Курската епархия съобщи на 13 август т.г., че събралите се жители на Сидни са се обърнали към ръководството на РПЦ зад граница с молба бързо да върнат старинната икона на родна земя за подкрепа на „специалната военна операция“ и отблъскване на настъплението на украинските въоръжени сили в Курска област.

Малко по-рано, на 24 юли 2024 г. украинският военен свещеник Марк Сергиев заяви на слушане в Конгреса на САЩ, че църквите в окупирана Украйна са „верни на Москва, а не толкова на Бог“ и добави, че Русия провежда „християнски джихад“ в тези региони.

Сергиев – евангелистки пастор от южния украински град Мелитопол, е бил поканен да говори пред Хелзинкската комисия за живота на неправославните християни в окупирана Украйна. РСЕ информира, че през последните месеци американски конгресмени са се срещали с представители на различни украински протестантски църкви, за да се осведомят от първа ръка какво е въздействието на войната върху религиозната свобода.

Евангелистки лидери от Украйна са свидетелствали, че малцинствени общности на вярващи са изложени на заплахи в окупираните територии на Украйна. Самият Сергиев свидетелства, че в тези региони вече няма евангелистки църкви, а преди войната срещу Украйна е имало 2000 баптистки и 2500 петдесятни църкви.

Днес обаче, много украински християни участват нелегално в религиозни служби. Пастор Сергиев разказва, че в началото на руското нашествие, на баща му, също евангелистки пастор, били дадени 72 часа срок да запише видео пред църквата си в Мелитопол, в което да заяви, че районът е под контрола на руския президент. Възрастният пастор отказал, въпреки че го заплашвали, че ще му отрежат пръстите на ръцете. После високият 12 метра кръст на църквата бил отсечен и на негово място поставили руско знаме.

Руснаците се опитват да превърнат религията в оръжие, резюмира Сергиев и добавя, че понастоящем сградата на неговата църква в Мелитопол се използва за проруски концерти, финансирани от Кремъл.

Пасторът допълва, че Москва разчита на религията, за да осъществява контрол върху населението, отбелязвайки, че през юни Русия е разменила един православен свещеник за украински войници по време на размяна на военнопленници.

По време на руската окупация 80% от общо 1500 енориаши на Сергиев са избягали от Мелитопол. Тези, които са останали, се събират и се молят на малки групи от по 3-4 души, което е знак за „ново равнище на вяра“, казва пасторът.

В Русия евангелистите са смятани за „вероотстъпници“, „предатели“ и „шпиони“, подчертава преподавателката в Университета на щата Пенсилвания Катрин Уонър, която е работила за украински изследователски институт в Харвард. Уонър допълва, че в „Руския свят“ няма място за протестанти.

Сергиев пък прави паралел с отношението към прадядо му – също пастор, който по съветско време бил изпратен зад решетките и по-късно убит.

Нищо не се е променило, заключава Сергиев. Въпросите на комунистическото КГБ бяха същите, които руснаците ми зададоха, когато дойдоха посред нощ в дома ми.

Пастор Сергиев заклеймява руския патриарх, защото е обявил „християнски джихад“ и е постановил, че всеки руски войник, загинал в битка срещу Украйна, ще отиде директно в рая, защото „се е сражавал за страната си“.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:10 на 15.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация