site.btaИзраелската армия потвърди, че е убила журналист от "Ал Джазира", защото бил агент на "Хамас"

Израелската армия потвърди, че е убила журналист от "Ал Джазира", защото бил агент на "Хамас"
Израелската армия потвърди, че е убила журналист от "Ал Джазира", защото бил агент на "Хамас"
Журналистът от "Ал Джазира" Ваел Даду е стиснал ръката на покойния си син Хамза, който е работел за същата медия и е бил убит при въздушна атака на град Рафах, ивицата Газа, 7 януари 2024 г. Снимка: АП/ Hatem Ali

Израелските военни вчера потвърдиха, че са убили журналиста от „Ал Джазира“ Исмаил Ал Гул при въздушен удар в Газа, като заявиха, че той е бил агент на „Хамас“, участвал в нападението на Израел на 7 октомври, предаде Ройтерс.

„Ал Джазира“ отхвърли твърденията, които смята за неоснователен опит да се оправдае умишленото убийство на журналистите ѝ.

„Медията осъжда обвиненията срещу кореспондента ѝ Исмаил Ал Гул, без да бъдат предоставени каквито и да е доказателства, документи или видеозаписи“, заяви катарската телевизия и добави, че си запазва правото да предприеме правни действия срещу отговорните.

Медията каза в сряда, че Исмаил Ал Гул и операторът му Рами Ар Рифи са били убити в израелска атака в град Газа, докато били на снимки близо до къщата на Исмаил Хания – лидерът на „Хамас“, убит по-рано на същия ден в Иран.

Израелската армия заяви, че Исмаил Ал Гул е бил член на участвалия в атаката на 7 октомври елитен екип „Нукба“ и че е давал насоки на бойци на „Хамас“ как да заснемат операции, както и че е замесен в записването и популяризирането на атаки срещу израелски военни.

„Ал Джазира“ каза, че Исмаил Ал Гул работи за медията от ноември 2023 г. и е работил единствено като журналист.

Контролираната от „Хамас“ пресслужба на правителството в Газа заяви, че след смъртта на тези двама журналисти, броят на представителите на медиите, убити от Израел след 7 октомври, е достигнал 165 души.

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:13 на 02.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация