ОБЗОР

site.btaНеочакваният индийски фактор в американската политика

Неочакваният индийски фактор в американската политика
Неочакваният индийски фактор в американската политика
Джей Ди и Уша Ванс. Снимка: AP/Julia Nikhinson

Тази седмица съпругата на кандидата за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Джей Ди Ванс, Уша, привлече внимание с корените си. Преди това на първичните избори на Републиканската партия се наблюдаваше необичайно голямо участие на кандидати за партийната номинация с индийски произход като Вивек Рамасвами и Ники Хейли. Едновременно с това след оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за Белия дом демократите обсъждат издигането на негово място на друга видна фигура с индийски произход - на вицепрезидента Камала Харис. На какво се дължи това и до какво може да доведе засиленото присъствие на представители на Субконтинента в американската политика?  

Индийски връзки

Съпругата на Джей Ди Ванс, Уша, е дъщеря на имигранти от южния индийски щат Андра Прадеш, която израства в Сан Диего. Жената, която може да стане втора дама на САЩ, е пример за възхода на имигрантска група, която просперира без квоти, положителна дискриминация или утвърдителни действия, отбелязва “Уолстрийт Джърнъл”.  Според изданието за броени поколения индийците са постигнали зашеметяващи успехи в новата си родина. Впечатляващ е както обхватът на техния успех (музиканти, актьори, ръководители на корпорации, включително в технологичния сектор), така и фактът, че са успели изцяло със собствени сили - без никакви етнически или расови квоти и без “утвърдителни действия”.

Би Би Си напомня, че родената в Оукланд, Калифорния Камала Харис е също с родители имигранти, като майка ѝ е от индийски произход. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е на пет години и е отгледана предимно от самотната си майка хиндуистка Шаямала Гопалан Харис, изследователка на рака и правозащитничка. Тя се гордее с индийското си наследство, посещавайки майка си при гостувания в Индия, но същевременно признава, че е повлияна и от културата на чернокожите в Оукланд.

Допълнително двама американци от индийски произход се кандидатираха за номинацията на Републиканската партия в изборния цикъл през 2024 г. Първа беше Ники Хейли, бившият посланик на САЩ в ООН (с ниво министър, което я прави и първата американка от индийски произход, която заема длъжност във федерален кабинет). Втори е Вивек Рамасвами, предприемач в сферата на фармацията. Освен това в Камарата на представителите на САЩ има петима членове от индийски произход  – Ами Бера, Ро Хана, Прамила Джаяпал, Радж Кришнамурти и Шри Танедар – всичките представители на демократите. Горепосоченият Вивек Рамасвами ще бъде номиниран за едното от двете места в Сената от Охайо, ако бъде освободено от Джей Ди Ванс.

Успешното малцинство

Това циментира забележителна реалност, отбелязва “Ню Йорк Таймс”:  в момента жена от индийски произход или ще изкара още един мандат в Белия дом, или ще стане втора дама. Това е поредното постижение за индийската общност в САЩ, която през последното десетилетие се превърна в политическа сила, с която останалите трябва да се съобразяват.

“Таймс от Индия” отбелязва, че индоамериканците се превръщат в най-голямата и политически активна група сред гражданите на САЩ от азиатски произход. В момента американските компании в процъфтяващия технологичен сектор се надпреварват да наемат голям брой софтуерни инженери и компютърни програмисти, привличайки някои от най-образованите работници в Индия. Сред азиатците в Съединените щати индийците са средно най-богатата и най-високо образована група по произход. По почти всеки показател за политическа и гражданска ангажираност индоамериканците се нареждат на или близо до върха сред азиатските групи - факт, който експертите до голяма степен приписват на техните корени в страна със силна демократична традиция и широкоразпространено използване на английски език.

Индийското издание “Стейтман” определя Уша Ванс и Камала Харис като новите лица на надигащата се индоамериканска общност.  На нея отдавна се гледа като на група с над средните равнища на образование и доходи, която едновременно с това спазва стриктно закона. Според изданието индийците в САЩ знаят “това-онова за изписването на чекове на политици", имайки предвид различните легални форми на лобизъм и вече често сами се стремят към политически постове - от областни администрации до Белия дом.

"Индия Тудей" смята, че по-голямото представителство на индийската общност в момента ще доведе до дори по-голямо представителство в бъдеще. Колкото повече политици от индийски произход биват избирани и колкото по-добре се справят на постовете си, толкова повече техни сънародници ще бъдат избирани впоследствие. „В индоамериканската общност политическото участие преди наистина не беше с висок приоритет, защото представителите на общността бяха много по-фокусирани върху това първо сами да се установят икономически, а на второ място да подкрепят общността“, коментира Радж Кришнамурти - конгресмен от Илинойс.

Чинтан Пател, изпълнителен директор на лобистката група “Индийско американско въздействие” заяви пред Асошиейтед прес, че човек може да разбере, че всичко е възможно, ако си представи Уша Ванс като първата втора дама на САЩ с южноазиатски произход. „Това е вдъхновение за нашата общност по отношение на увеличаването на представителството сред индоамериканците“, каза Пател. Същевременно той допълни, че все пак гласоподавателите от индийски произход ще гласуват според личната си позиция по въпроси като имиграцията, климатичните промени и здравеопазването.

Разрастването води до разделяне

Според индийското списание “Нейшън” засилването на влиянието на индийците и увеличаването на дела им в страната води до разнообразие,  но от там и до разделяне на общността. С времето индийско-американската общност става дълбоко поляризирана на ниво касти, религии и етноси, както обществото на някогашната им родина.  Голяма част от индийската диаспора в САЩ остава привърженик на демократите, но политици като Хейли и Рамасвами са демонстрация за нови тенденции.

Проучване на социолозите от “Пю Рисърч Сентър” от от 2023 г. показва, че  68% от индийските американци се идентифицират като демократи и 29% като републиканци. През 2020 г. президентът Джо Байдън спечели 76% от гласовете на американците от индийски произход.

„Определено индийско-американската общност ще се обедини около  Харис. Добре е, че президентът Байдън се оттегли, за да може тя да се активизира с около месец преди следващия конгрес на демократите“, каза Робърт Б. Ланча, бивш законодател от щата Роуд Айлънд, който работи в тясно сътрудничество с индийската общност, цитиран от хонконгското издание  “Саут Чайна Морнинг Пост”.

Фондът за азиатско-американско действие в изявление обяви пълното си одобрение на Харис за президент. „Камала Харис последователно демонстрира своята отдаденост на ценностите, на които държим: равенство, възможности и справедливост за всички. Нейният опит говори много за способността ѝ да води страната ни към по-приобщаващо и проспериращо бъдеще. Горди сме да стоим с нея и сме уверени в нейната способност да отговори на нуждите и тревогите на общността на американците от азиатски произход  и всички американци“, каза председателят на органзацията Албърт Шен, цитиран от “Прес тръст ъв Индия“ (ПТИ)

Междувремено републикански лидери имат възможност да привлекат по-консервативната част от индийската диаспора, засягайки проблемите, свързани със семейството, образованието и имиграцията, отбелязва “Таймс ъф Индия”. Като цяло Републиканската партия подчертава връзките си с християнството, но някои партийни лидери се опитват да привлекат хора и от други вероизповедания. В интервю миналия месец Уша Ванс говори открито за важността на нейната индуистка вяра в нейното възпитание. Повишената роля на Уша също може да помогне за привличането към републиканската кауза на някои индоамерикански гласоподаватели и спонсори.

Индийски сред републикански слонове

Някои американци от южноазиатски произход вече обвиниха Републиканската партия и свързаните с нея медии, че използват имиджа на Уша Ванс, за да привлекат индийците, но същевременно партията провежда политики, които нараняват тяхната общност, отбелязва “Индиан Експрес”. Така американската активистка и писателка от индийски произход Дийпа Айер каза, че по-голямата част от индийската общност всъщност отхвърля политиките на републиканците, които тя определя като антиимигрантски, расистки и хомофобски. Тя нарече участието на индийците в Националния конгрес на Републиканската партия „фалшиво“, а не представително за индийската общност. „Имаме нужда от цветнокожи и имигранти, които ще издигнат политики, които ще бъдат приобщаващи и справедливи, а не политики и платформи, които ще разделят и поляризират останалите”, заяви тя.

Според “Нюзуик” индийският произход на Уша Ванс ще успее частично да изчисти политиката на Тръмп “Да направим Америка отново велика” от негативния имидж, че привлича предимно бели националисти. Днес някои досега подкрепящи Тръмп бели супремасисти смятат, че нейният произход би означавал, че съпругът ѝ би имал по-мека позиция спрямо имиграцията. “Да очакваме ли мъж с жена индийка, нарекъл сина си Вивек, да защитава бялата идентичност?”, пита известният с расизма си радиоводещ и блогър Ник Фуентес. Според интервюираните от изданието експерти смесената двойка ще даде възможност за директно обръщане на внимание към проблема с расизма в Републиканската партия, “потенциално насърчавайки широк диалог относно приобщаването и уважението в нейните редици”.  

Делхи не гори от ентусиазъм

“Блумбърг” припомня как избирането на Харис за вицепрезидент през 2020 г. предизвика възторг в индийските медии и надежда, че това допълнително ще укрепи връзките между двете страни. Връзките наистина се подобриха, но Индия не беше личен приоритет за Харис, която вместо това беше заета с вътрешни проблеми, като абортите и охраната на границата между САЩ и Мексико.  Една от причините индийските връзки на Харис да не са политически фактор е, че те не са важна част от публичната ѝ личност, смята Срирам Сундар Чаулия, декан на Школата по международни отношения в Джиндал. „Вместо това африканското и карибско наследство на Харис - баща ѝ е от Ямайка - е по-видимата част от нейната публична идентичност”, смята експертът.

Специализираното с международните отношения в Азиатско-тихоокеанския регион списание “Дипломат” отбелязва, че независимо от конкретните политики, които водещите кандидати на всяка партия следват спрямо Индия, присъствието на индийци на най-високото ниво на американската политика със сигурност ще подобри чисто междучовешките връзки между САЩ и Индия и ще изглади отношенията между правителствата на двете страни. Индия има известна представа какво да очаква от администрацията на Камала Харис, тъй като тя вече е действащ вицепрезидент и е малко вероятно нейната политика да се различава значително от тази на Байдън. Това, което може да бъде по-интересно обаче, е какво може да очаква Индия от администрацията Тръмп-Ванс, смятат експертите, интервюирани от изданието.

Хапимон Якоб, изследовател в Съвета за стратегически и отбранителни изследвания в Делхи обаче е скептичен. В статия за “Хиндустан Таймс” той предупреждава индийците “да не са толкова склонни към радост, когато нашите сънародници се справят добре в чужбина или заемат политически постове”, защото техните вдъхновяващи истории не служат на националните интереси на самата Индия.  Според него длъжностните лица и политиците от индийски произход, работещи в чужда държава, работят в полза на страната домакин, а не на Индия, защото “все пак това им е работата”. Още повече, че като се има предвид техният „чужд произход“, те не биха искали да бъдат разглеждани като поддръжници на чужда нация. “Понякога това дори може да бъде пагубно за Индия. В миналото някои служители от индийски произход са били по-резки спрямо индийците, отколкото техните колеги, които нямат връзка с Индия”, отбелязва изследователят.

Канал “Ню Делхи ТВ” смята, че празнуващите в Индия, че техни сънародници са постигнали високи постове в западните страни, често пренебрегват, че тези лидери служат преди всичко на интересите на своите страни и избиратели. Каналът дава пример с бившия британски премиер от индийски произход Риши Сунак, който се ръководи от британските национални интереси, а не от етнически връзки, както се видя от прекъснатите преговори за споразумение за свободна търговия между Обединеното кралство и Индия.  Подобни случаи включват Антониу Коща и Лео Варадкар, бивши министър-председатели съответно на Португалия и Ирландия, чиито политически действия не са непременно в полза на Индия. Те се съсредоточиха върху приоритетите на своите страни, а не върху връзките си с предците.  Каналът заключва, че Харис и Уша Ванс може да служат като източник на вдъхновение и гордост за индийците, но осезаемите ползи от тях са ограничени.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:19 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация