site.btaБроят на продуктите, регистрирани от Турция в ЕС, нарасна на 28

Броят на продуктите, регистрирани от Турция в ЕС, нарасна на 28
Броят на продуктите, регистрирани от Турция в ЕС, нарасна на 28
Илюстративна снимка: Пиксабей

Турция е регистрирала в Европейския съюз нов продукт с географско указание, с което броят на турските продукти със защитен географски произход нарасна на 28, съобщи в "Екс" турският министър на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър.

Добавеният към турския списък нов продукт е "Маниският месир маджун" - сладко изкушение от района на град Маниса, Западна Турция, познато с лечебните си свойства.

Министърът посочи, че лакомството се приготвя от 41 различни билки и подправки, а "с лечебното си съдържание и вековната си традиция "Маниският месир маджун" е сред най-ценните вкусове на нашето културно наследство". 

"Продължаваме да представяме богатствата на Анадола на света", посочва още в поста си министърът.

Сред регистрираните продукти с географски указания от Турция са също знаменитата "антепска баклава" (характерна за окръг Газиантеп), зехтинът от Миляс, медът от Бингьол, шафранът от Сафранболу.

Месир маджунът от Маниса е традиционен сладък деликатес, приготвян от комбинация от лечебни билки и подправки и мед или захар. Често се опакова под вид на бонбони, които заради съдържащите се в тях билки имат лековито действие. 

Ежегодно в град Маниса се провежда Международен фестивал на "месир маджуна", на който се приготвят и раздават тонове от лакомството. Фестивалът е включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

/ПК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:25 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация