ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

site.btaЗападният печат коментира резултатите от президентските избори във Венецуела

Западният печат коментира резултатите от президентските избори във Венецуела
Западният печат коментира резултатите от президентските избори във Венецуела
Венецуелският президент Николас Мадуро приветства днес свои привърженици в Каракас. Снимка: АП/ Fernando Vergara

Венецуелската Национална избирателна служба обяви Николас Мадуро за победител на президентските избори във Венецуела, съобщава в заглавие в. "Файненшъл таймс".

 Британското издание отбелязва, че опозицията е осъдила сериозните според нея нередности при преброяването на гласовете.

Проучванията на общественото мнение преди гласуването и екзитполовете в деня на вота прогнозираха голяма победа на опозицията. Елвис Аморосо, председател на Националната избирателна служба, обаче заяви, че Мадуро си е осигурил 51,2 процента от гласовете при 80 процента преброени бюлетини, докато основният му опозиционен претендент Едмундо Гонсалес е получил 44,2 процента.

Аморосо определи резултатите като „съкрушителни и необратими“ и бързо поздрави Мадуро за победата му, като каза, че „терористични актове“ на саботаж срещу системата за гласуване са забавили публикуването на резултатите с няколко часа. Привърженици на Мадуро се събраха пред президентския дворец, за да празнуват.

Делса Соложано, главният представител на опозицията в избирателния орган, заяви по-рано, че в „значителен брой избирателни секции отстраняват наши наблюдатели, а в други отказват да предадат резултатите“.

Законите на Венецуела постановяват, че наблюдателите имат право да останат в избирателните секции, докато не проверят преброяването на гласовете и не получат печатно копие на резултатите, посочва "Файненшъл таймс".

Очаква се опозицията, която изпрати хиляди обикновени граждани да наблюдават избирателните секции в цялата страна за вчерашните избори, да оспори резултатите от вота, посочва в. "Вашингтон пост".

По време на преброяването на гласовете лидерите на опозицията осъдиха това, което според тях е било правителствена заповед към служителите в избирателните секции да откажат да предадат разпечатките с резултатите от гласуването на наблюдателите от опозицията.

Алексис Седеньо, координатор на кампанията на опозицията в Каракас, заяви, че служителите в повечето избирателни секции в столицата са отказвали на опозиционните наблюдатели копия на хартия, които се използват за потвърждаване на машинното преброяване, посочва американското издание.

Проучванията, публикувани след затварянето на избирателните секции снощи, показват, че опозиционният кандидат Гонсалес е получил 65 процента от гласовете, което е над два пъти повече от 31 процента за Мадуро, съобщиха от "Едисън рисърч", базирана в Съмървил, щата Ню Джърси, социологическа агенция.

„Резултатите са неоспорими“, заяви Гонсалес в публикация в социалната мрежа "Екс". „Страната избра мирната промяна“, добави той, цитиран от "Вашингтон пост".

С настъпването на нощта в някои избирателни секции избухна насилие. Когато поддръжници на опозицията в гимназия "Андрес Бело" в Каракас се оплакаха, че им е отказан достъп до преброяването на гласовете, след като там пристигна група от поне 150 поддръжници на Мадуро на мотори, която скандираше проправителствени лозунги, отбелязва американското издание.

Според "Едисън рисърч", която интервюира повече от 6800 избиратели на 100 места, Гонсалес изпреварва Мадуро сред мъжете и жените, сред избирателите от селските, крайградските и градските райони, както и сред всички възрастови групи.

„Нашият екзитпол предвиждаше категорична победа за Едмундо Гонсалес“, каза изпълнителният вицепрезидент на социологическата агенция Роб Фарбман и добави: „Кандидатът на опозицията имаше широка подкрепа в почти всички демографски групи“.

В няколко избирателни секции имаше дълги опашки. Не беше възможно да се определи дали това отразява по-голямата избирателна активност, която според опозицията трябва да бъде ключът към победата, но някои гласоподаватели в Каракас казаха, че не са виждали толкова дълги опашки от много години, отбелязва "Вашингтон пост".

Към 12:40 ч. местно време вчера Мадуро се обърна към нацията, за да обяви активирането на операция „Ремате“ - дума, която означава „довърши“ - ръководено от правителството усилие за привличане на поддръжници към избирателните секции. Предизборният щаб на Мадуро и неговите поддръжници се обаждаха на хората, за да им окажат натиск да гласуват и да им предложат храна и консумативи.

„Да се мобилизираме със сила“, каза Мадуро в послание, излъчено по държавната телевизия и добави: „Да гласуваме със сила, както беше планирано, и със силата на социалните програми“.

Правителствената помощ потече в селския източен щат Делта Амакуро. В една от тамошните общности на коренното население на хората се предлагаха торби с храна в замяна на подкрепа, каза Йоксамар Хименес, наблюдател на изборите от страна на опозицията, пред "Вашингтон пост".

Гонсалес, бивш дипломат, беше непознат за повечето венецуелци само допреди няколко месеца. С наближаването на изборите обаче социологическите проучвания предричаха, че той може да победи Мадуро с двуцифрена разлика.

Предизборният щаб на Мадуро представяше опозицията като крайнодясна заплаха, която ще доведе до нестабилност. Самият Мадуро предупреди за „кървава баня“, ако загуби изборите.

„Съдбата на Венецуела зависи от нашата победа“, каза той на митинг този месец и добави: „Ако искаме да избегнем кървава баня или братоубийствена гражданска война, предизвикана от фашистите, трябва да гарантираме най-голямата изборна победа в историята“.

При затварянето на избирателните секции снощи Хорхе Родригес, високопоставен политик от лагера на чавистите, заяви пред журналисти в столицата Каракас, че е уверен, че Мадуро ще се върне на власт за третия си шестгодишен мандат, посочва "Гардиън". „Гласът на народа проговори“, каза Родригес и прогнозира, че неговият лагер е постигнал „голяма победа“.

Подобна бе и увереността на привържениците на съперника на Мадуро за президентския пост, доскоро малко известния бивш дипломат Гонсалес. Той бе подкрепян от известната консервативна парламентаристка Мария Корина Мачадо, вместо която се кандидатира, след като на нея ѝ беше забранено да се участва в изборите.

„Ще празнуваме спокойно“, заяви Гонсалес пред журналисти, докато гражданите на богатата на петрол южноамериканска страна очакваха с нетърпение резултатите.

Седемдесет и четири годишният бивш посланик изпрати видеопослание до поддръжниците си, в което ги призова да гласуват. „Днес е денят. Днес е вашият ден“, каза им Гонсалес.

Мадуро, който беше избран за президент след преждевременната смърт на Уго Чавес от рак и се върна на поста на широко критикуваните избори през 2018 г., бойкотирани от опозицията, изрази увереност в успеха си, докато посещаваше вчера на зазоряване гроба на покойния лидер в Каракас, за да положи венец, посочва в. "Гардиън".

Облечен в розова гуаябера и придружен от първата дама Силия Флорес, Мадуро сравни изборите, които бяха насрочени за 70-ия рожден ден на Чавес, с една от най-известните военни битки в борбата на Венецуела за независимост от Испания. „Това е нашата битка при Карабобо и ние вървим право към победата“, заяви той, посвещавайки кампанията си на Чавес, при управлението на когото е бил външен министър и вицепрезидент. „Тази победа е твоя, команданте!“, написа Мадуро в "Екс".

Няколко часа по-късно, след като гласува, Мадуро се обърна към журналистите, облечен в горнище на анцуг, щамповано с цветовете на националното знаме. „Сигурен съм, че всичко ще се развие добре и че утрешният ден ще бъде прекрасен“, каза 61-годишният Мадуро.

В съвместно изявление министрите на външните работи на Аржентина, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай заявиха, че следят отблизо събитията във Венецуела и смятат, че е изключително важно резултатите да отразяват волята на венецуелските избиратели.

„САЩ подкрепят народа на Венецуела, който изрази своя глас на днешните исторически президентски избори. Волята на венецуелския народ трябва да бъде уважавана“, написа вчера в "Екс" вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.

Венецуелската опозиция обяви победа на президентските избори, като заяви, че нейният кандидат Едмундо Гонсалес е спечелил 70 процента от гласовете и отказа да признае резултатите, обявени от Националния избирателен съвет, който обяви за победител досегашния президент Николас Мадуро, посочва френскиятв. "Монд".

Чилийският президент Габриел Борич заяви на "Екс", че преизбирането на Николас Мадуро е „трудно за вярване“. „Режимът на Мадуро трябва да разбере, че на резултатите, които публикува, е трудно да се повярва“, каза Борич и добави, че „Чили няма да признае нито един резултат, който не може да бъде проверен“. В прессъобщение, публикувано в същата социална мрежа, президентът на Коста Рика Родриго Чавес Роблес заяви, че „отхвърля“ обявяването на „фалшивата“ победа на венецуелския президент.

„Сега, след като гласуването приключи, е изключително важно всеки глас да бъде преброен честно и прозрачно. Призоваваме изборните органи да публикуват подробното преброяване на гласовете, за да се гарантира прозрачност и отчетност“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който изрази „сериозни съмнения“ относно точността на резултатите от вота. „Имаме сериозни опасения, че обявеният резултат не отразява волята или вота на венецуелския народ“, каза той на пресконференция в Япония.

Богатата на петрол страна, която дълго време беше една от най-успешните в Латинска Америка, сега е затънала в безпрецедентна икономическа и социална криза: добивът на петрол се е сринал, БВП е спаднал с 80  процента за 10 години, има хиперинфлация, бедност, а здравната и образователната система са в разруха. По оценки на ООН повече от 7 милиона венецуелци са избягали от страната заради политическата и икономическата криза, посочва "Монд".

Правителството обвинява „престъпната блокада“ за всички икономически проблеми. САЩ затегнаха санкциите си в опит да отстранят Мадуро от власт след спорното му преизбиране през 2018 г. на избори, които според опозицията бяха белязани от измами и доведоха до жестоко потушени протести, припомня френското издание.

 

 

 

 

 

 

 

/ПГ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:27 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация