site.btaОБНОВЕНА Ахмед Магамаев ще се бори за бронзов медал на Световното първенство в Загреб, Ванеса Георгиева отпадна

Ахмед Магамаев ще се бори за бронзов медал на Световното първенство в Загреб, Ванеса Георгиева отпадна
Ахмед Магамаев ще се бори за бронзов медал на Световното първенство в Загреб, Ванеса Георгиева отпадна
Магамаев (червено трико) в схватка с кубинеца Артуро Силот (синьо) в квалификациите на категория до 92 кг свободен стил от световното първенство по борба в Белград през 2023 / Снимка: БТА, архив

Българският национал Ахмед Магамаев ще се бори за бронзово отличие на Световното първенство в Загреб, след като записа две победи в репешажите на последните категории в свободния стил.   

Магамаев започна турнира на 97 кг с победа срещу молдовеца Раду Лефтер със 7:3, след което обаче отстъпи с 3:6 на иранеца Амирали Азарпира. Той стигна до финала на турнира в Хърватия и по този начин даде втори шанс за медал на представителя на България.  

В репешажите Магамаев записа две поредни победи. Той спечели с 5:3 срещу Ганкуяг Ганбатар от Монголия, след което тушира индиеца Вики Вики само 44 секунди след началото на схватката. Така довечера българският национал ще спори за бронз с действащия олимпийски шампион Ахмед Тажудинов, който се бори за Бруней.   

Днес участието си на турнира приключи Ванеса Георгиева, която преодоля първата си съперничка на 76 кг Кристина Шумова от Русия с 5:2. В последствие тя загуби с туш срещу шампионката от Панамериканските игри Кайли Уелкър от САЩ, която пък бе отстранена от трикратната номер 1 на Азия Айпери Кизи (Киргизстан).

В сряда участието си започват още две българки. На 62 кг Биляна Дудова ще стартира от осминафиналите и чака победителката от двубоя между Аурора Кампаня (Италия) и Ким Ок Джу (КНДР). Юлияна Янева пък ще стартира на 68 кг срещу европейската шампионка от 2020 Ханум Велиева (Русия). 

/АВ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 06:22 на 27.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация