site.btaПървата в историята Световна купа по електронни спортове събра над половин милиард зрители от цял свят, Team Falcon спечели отборния трофей и 7 милиона щатски долара

Първата в историята Световна купа по електронни спортове събра над половин милиард зрители от цял свят, Team Falcon спечели отборния трофей и 7 милиона щатски долара
Първата в историята Световна купа по електронни спортове събра над половин милиард зрители от цял свят, Team Falcon спечели отборния трофей и 7 милиона щатски долара
Играчите на Team Falcon с титлата на турнира в Call of Duty: Warzone / Снимка: Esports World Cup.

Първата в историята Световна купа по електронни спортове (EWC) събра повече от 500 милиона зрители онлайн във всички страни, след като излъчи на живо почти всички мачове и състезания от турнирите в 22 игри. Краен победител в отборното класиране стана саудитският тим Team Falcons, който получи 7 милиона долара от общия награден фонд в размер на 60 милиона. 

Турнирът бе проведен в град Рияд, Саудитска Арабия, който ще бъде домакин на състезанията на най-добрите професионални геймъри в света и през 2025. 

Световната купа по електронни спортове продължи цели осем седмици и произведе 250 милиона часа съдържание, което я прави най-гледаният турнир за 2024. Най-голяма аудитория събра финалната серия на League of Legends, където воденият от легендата Faker отбор на Т1 стана първият шампион в историята. Игрите бяха изгледани от 3.5 милиона души, а самият турнир в Рияд привлече 2 милиона души на живо.

Team Falcons, представящи домакина Саудитска Арабия, спечели крайното класиране, след като взе участие в 18 от 22-та гейминг турнира. Отборът завърши със сбор от 5 665 точки, след като спечели трофеите в Call of Duty: Warzone и Free Fire, завършвайки и шест пъти в топ 3 на други игри. 

В EWC взеха участие над 1 500 професионални геймъри от над 100 държави, сред които и двама българи. Общият награден фонд беше в размер на 60 милиона долара, като 40 милиона от тях бяха разпределени между игрите, а 20 милиона останаха за бонуси в отборното класиране. Зад Team Falcons (5 665 точки) завършиха Team Liquid (2 545), Team BDS (2 000), Team Vitality (1 650), T1 (1 600) и други.

League of Legends

Първият голям финал на турнира бе в League of Legends, където Т1 победиха с 3-1 игри TOP Esports. Корейците, водени от считания от мнозина за най-добър за всички времена Faker, прибраха 400 хиляди долара за победата си на финала и станаха световни шампиони за пети път в историята, но за първи път това помага и за отборна премия за пето място. Faker очаквано взе наградата за най-добър играч на турнира по LoL.

Call of Duty: Warzone

Вторият голям финал бе в CoD: Warzone и той маркира първия триумф на Team Falcons. Представителите на Саудитска Арабия събраха 227.9 точки в големия финал, след като триото Biffle, Shifty, и Soka се представиха далеч по-добре от всички останали и записаха 137 елиминации за осем мача. Team Falcons спечелиха наградата от 200 хиляди долара, но по-важното - хиляда точки за общото класиране сред отборите.

Shifty и Biffle спечелиха и Световните серии в Warzone през 2023.

Mobile Legends: Bang Bang 

Във втората седмица на EWC бе проведен и първият исторически финал на мобилна игра. Шампион в ML:BB станаха Selangor Red Giants, които победиха Falcons AP.Bren. Във финалния двубой бяха изиграни всичките седем игри, след като в течение на турнира Selangor и Falcons бяха загубили само по една - първите в груповата фаза, а вторите в полуфиналите.

Falcons AP.Bren до голяма степен бяха фаворити в двубоя заради опита си в големи турнири, ранк S, но в битката за титлата те бяха спрени най-вече от MVP играча на турнира Мухамад Хакула "Sekys" Ахмад Шахрул Заман. Освен 1 000 точки, Selangor прибраха 1 милион долара от наградния фонд на обща стойност 3.5 милиона. Sekys получи и допълнителни 50 хиляди за представянето си в най-важния двубой.

По-късно през месеца имаше и турнир за дами, който беше спечелен от Smart Omega Empress. На финала те елиминираха Team Vitality, които влязоха в турнира на ML:BB в серия от 24 поредни титли от различни надпревари.

Free Fire

Скроо след това завърши и още една мобилна игра - Free Fire. В нея победител стана отново Team Falcons, този път с тайландските играчи Cozq, OnFire, Peter и Onemore, въпреки че отборът не бе фаворит. Те стигнаха до първия Booyah (звукът, който се чува, когато всички съперници са отстранени - б.а.) след 28 елиминации и 40 точки. От този момент насетне представителите на Team Falcons доминираха и спечелиха 300 хиляди долара, а Moshi от Buriram United Esports бе обявен за MVP.

Dota 2

Българско участие на Световната купа започна и приключи в третата седмица. Божидар "bzm" Богданов и неговият отбор OG финишираха в групата между девето и 12-о място, печелейки 100 хиляди долара от наградния фонд. Канадците от Gaimin Gladiators пък станаха шампиони след категорична победа с 3:0 срещу нидерландския Team Liquid във финалния двубой. Световните първенци взеха 1.5 милиона долара и 1 000 точки за отборното класиране.

Counter-Strike 2 

Успоредно с този турнир бе проведена и надпреварата в Counter-Strike 2, който феновете на поредицата чакаха с нетърпение повече от десет години и бяха възнаградени съвсем наскоро със заместник на CS:GO. Награда имаше и за българина Денислав "dennyslaw" Димитров, който заедно с отбора си JiJieHao завърши на местата 12-15. Китайският тим бе елиминиран от Sashi Esports, който пък в следващия кръг отстъпи на отбора, собственост на бразилската футболна звезда Неймар. Той изгледа двубоите на своя FURIA от трибуните и в компанията на Диого Жота. Нападателят на Ливърпул също има отбор, който обаче не успя да се класира за EWC.

Украинският NAVI не бе считан за фаворит, но в плейофите бе понесен от новото си попълнение Aleksib и стигна заслужено до титлата. NAVI надвиха последователно два от фаворитите на турнира FaZe и MOUZ, а на финала се изправиха срещу бившия отбор на Aleksib - G2. Германците взеха първата карта Ancient отвъд часовника, но NAVI направи пълен обрат на Nuke и Inferno и така Aleksib остаnа непобеден срещу бившите си съотборници в седем поредни срещи.

NAVI прибра 400 хиляди долара, a NiKo взе наградата за най-добър играч, придружена с чек за 50 хиляди.

Overwatch 2

Турнирът в Overwatch 2 бе спечелен от японския отбор Crazy Racoons, съставен от изцяло корейски геймъри. По пътя към финала CR елиминираха големия си враг Team Falcons, който надвиха и на Шампионските серии в Далас по-рано през годината. Победата бе постигната с 4:1 на полуфиналите и в решаващата битка отборът се изправи срещу американо-корейския тим Toronto Ultra, който води в световната ранглиста на Overwatch 2.

Crazy Racoons обаче доминираха напълно и взеха двубоя с 4-1, прибирайки 400 хиляди долара и още 50 хиляди от MVP наградата на Shu. В интервюто след финала той обеща да изведе съотборниците си на вечеря и гарантира, че ще бъде щедър.

Honor of Kings

След преполовяването на турнира стартира и Honor of Kings. Шампион стана големият фаворит KPL Dream Team от Китай, който излезе от група "Б" с перфектен баланс 5-0, остана непобеден в плейофите и най-накрая разби LGD Gaming за титлата. Китайците завършиха с баланс 13-0 и игрите им продължаваха средно по 11:09 минути, което им донесе 1 милион долара от наградния фонд.

Rainbow Six: Siege

Един от големите фаворити Team BDS взе трофея в Rainbow Six: Siege след изразителна победа на финала срещу w7m. Турнирът бе част и от сериите Gamers8, в които французите триумфират за трети пореден път, така че те на практика защитиха шампионската си титла. Наградата за това бе 750 хиляди долара, а Джош "Yuzus" Причард, единственият англичанин в отбора, прибра приза за най-полезен играч.

Apex Legends

Този шутър бе спечелен от Alliance, който надви 40 други отбора по пътя към финала. Той пък бе най-дългият в историята на една от най-популярните игри в света. Финалният двубой бе решен във формат "мачпойнт", в който един от отборите трябва да стигне първи до 60 точки. Изтощителният ден продължи цели седем часа и 13 мача, в последния от които Alliance записа най-важната победа и прибра 600 хиляди долара. IGL Hakis ги направи 650 хиляди с премията за MVP.

Teamfight Tactics

В плейофите на турнира доминираха два отбора. Единият от тях бе Wolves Esports, който е собственост на английския футболен клуб Уулвърхемптън и е спонсориран именно от него. Wolves преминаха с лекота през елиминациите и за титлата срещнаха Т1, който изтръгна от тях само една карта. С това англичаните, за които всъщност играеха четирима китайци, станаха световни шампиони. Ли "LiShao" Чънюй взе премията за най-добър играч, а отборът получи 200 хиляди долара.

Fortnite

В любимата игра на милиони малки и големи от целия свят шампион стана северноамериканският отбор XSET, като този турнир не бе в стандартния "батъл роял" формат. Вместо това, играчите бяха разделени на различни схеми 4 срещу 4 и се състезаваха в различни стилове игра. Първият с четири успеха бе и победител, а шампион станаха XSET. Те срещнаха на финала други северноамериканци - Exceed, които в последните години са най-големите им съперници във Fortnite. Двата отбора си разделиха по две карти, а в решаващата пета тийнейджърът Ritual превключи в тотално различен режим със снайпер и изведе отбора си до титлата със серия от елиминации.

XSET получи 400 хиляди долара, а едва 18-годишният Ritual очаквано взе 50-те хиляди за MVP.

Street Fighter 6

В 37-годишната бойна игра хората и очакваха, и не очакваха победа за легендарния китаец Xiao Hai (Шяо Хай - малкото дете от китайски). Очакваха я, защото той е най-добрият за всички времена. Не я очакваха, защото той е възрастен почти колкото играта - на 35. Китаецът стигна до финала и в него срещна десет години по-младия японец Kawano, а с подкрепата на съпругата си от трибуните той загуби само два рунда и стана отново шампион.

Тази титла обаче върви с най-големия награден фонд в историята - 300 хиляди долара.

Starcraft II

Турнирът в стратегията SC 2 ще остане завинаги в историята с това, което направи френският младок Clem от Team Liquid. Клеман Депланш, който до момента не бе достигал до голям финал, този път изнесе мастърклас с расата "теран" и обзървърите трудно хващаха всичките му атаки. Клем загуби само две карти през целия турнир - срещу световния шампион от 2021 Reynor на полуфиналите. След това той надви с категоричното 3-0 може би най-великия за всички времена Serral, изчака финландеца да мине през схемата на загубилите и го срази с 5-0 на финала.

Клем прибра 400 хиляди долара от общия награден фонд от 1 милион. Team Liquid пък взе много точки благодарение на Clem, но по това време Team Falcons вече бе сигурен шампион.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Само две седмици след провала си в Warzone, Atlanta FaZe взе ценен реванш в CoD: MW3, побеждавайки на финала 100 Thieves. Американците спечелиха в серия от шест мача и заслужиха 600 хиляди долара от наградния фонд, а техните съперници се задоволиха с 320 хиляди. Cellium от отбора на шампионите взе 50-те хиляди за най-добър играч на турнира.

EA FC

В заключителните дни на EWC бе проведен и турнирът във футболната симулация EA FC, която през последните три десетилетия носеше името FIFA. Шампион стана португалецът Жоао "jafonso" Васконселос, който дори нямаше сигурно място в турнира в началото на седмицата и си го спечели с последната квалификация. Той излезе като първенец от група "А" с баланс 6-1, а на финала надви с 6-2 бразилеца Габриел "Young" Фрейташ.

С победата jafonso си спечели 300 хиляди долара и хиляда точки за Luna Galaxy. 

Tekken 8

Световната титла в бойната симулация се завърна в Република Корея, след като Лим "Ulsan" Со-хун записа чиста победа с 5-0 на финала срещу Atif. Той доминираше през по-голямата част от турнира и прибра 300 хиляди долара, а KWANGDONG FREECS влезе в отборното класиране със задължителното условие за първо място.

RENNSPORT

Финалът в състезателната симулация започна със 100 точки за Team Redline и 28 повече от втория в класирането Team Vitality. в крайна сметка създаденият преди вече 24 години отбор не отстъпи от първата позиция и завърши турнира с категорично предимство срещу Vitality и MOUZ, които се задоволиха с втората и третата позиция. 

Team Redline спечелиха и пилотската надпревара, като в топ 4 влязоха трима от представителите на отбора. Словенецът Кевин Сиги бе първи, британецът Себастиан Джоб финишира зад него, а четвърти бе неговият сънародник Люк Бенет. Отборът прибра 140 хиляди долара, а тримата добавиха общо 53 хиляди към тази сума.

Rocket League

Скоро след това завърши още една симулация - Rocket League, която често е описвана като футбол с бързи автомобили. Шампион стана Team BDS, който на финала надви Team Falcons за наградата от 200 хиляди долара. 

PUBG

Последният финал бе в шутъра PUBG и шампион стана Soniqs. Северноамериканците бяха най-добрият състав от общо 24, въпреки че в груповата фаза бяха едва девети със 78 точки. Играчите на отбора обаче се пробудиха в плейофите, а в големия финал спечелиха 25% от рундовете и записаха върховите 60 елиминации. Това бе първа голяма титла за Soniqs от създаването им през 2019, като тя им донесе 700 хиляди долара.

По-рано в Рияд имаше и турнир за мобилната версия на PUBG, който бе спечелен от Alpha7 Esports.

/МД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:09 на 27.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация