обзор - втора част

site.btaКакво се случи в българския футбол през 2023-а година?

Какво се случи в българския футбол през 2023-а година?
Какво се случи в българския футбол през 2023-а година?
снимка: БТА/Цветомир Петров

Краят на 2023-а година беше пълен с емоции във всички краища на палитрата, а без никакво съмнение 100-ата годишнина от създаването на БФС ще остане в историята. Тържествата, планирани за последните месеци не само не се състояха, но и бяха заменени от оставка на президента на централата Борислав Михайлов, предшествана от скандали около провеждането на последната европейска квалификация. Тя трябваше да се играе в Пловдив, но след отказа на местната власт да приеме националния отбор, беше преместена без публика в София. Истински хаос и безредици властваха в продължение на малко над три часа в центъра на столицата.

В страни остана факта, че България беше водена вече от старши треньора на Черно море Илиан Илиев, който замени уволнения Младен Кърстаич. А още по-незабележимо за обществото беше представянето на отбора, който секунди преди края водеше с 2:1, за да изпусне победата за пореден път с 2:2.

И докато в първата част на годината чисто футболните страсти бяха на първи план, то в края битките извън терена преобладаваха.

Най-добрият български футболист в последните години Кирил Десподов направи трансфер в популярния гръцки клуб ПАОК (Солун), Илия Груев смени Бундеслигата с Лига Чемпиъншип, а Валентин Антов си намери мястото след пристигането в Кремонезе. Друг български национал Филип Кръстев се премести в Лос Анджелис и вече раздава пасове по американските терени.

Накрая на годината Черно море (Варна) – за мнозина изненадващо, оглави класирането в Първа лига, Левски отпадна също толкова изненадващо от Хебър (Пазарджик) за Купата на България. А противоречията между Наско Сираков и част от сините фенове не стихваха.

Димитър Бербатов пък отново заяви намерението си да оглави БФС след оставката на Борислав Михайлов.

Футболният юли започна с шокираща загуба в европейските турнири на Лудогорец от косовския клуб Балкани, което сякаш беше знак, че до края "орлите" няма да намерят постоянство в изявите си. И за да бъде потвърдено това твърдение, миникризата продължи и със загуба от новака Крумовград.

Макар и вече извън изпълнителния комитет на УЕФА, президентът на БФС Борислав Михайлов доказа, че името му е далеч по-позитивно приемано в Европа. Той получи доверието на централата да оглави комисия от бивши легенди на играта, сред които Збигнев Бониек, Луиш Фиго, Деметрио Албертини и Деян Савичевич.

В края на месеца един от младите и талантливи български футболисти Филип Кръстев премина в американския ФК Лос Анджелис, за да даде начало на трансферите на българските звезди. Също в последните дни на месеца останалите три български отбора се включиха в европейските турнири. ЦСКА-София и ЦСКА 1948 обаче започнаха с домакински поражения, което предопредели и ранното им отпадане. Левски обаче победи Шкупи от Република Северна Македония с 2:0 като гост.

Ден след загубата от румънския Сепси у дома ЦСКА-София се раздели със Саша Илич, а на следващия ден обяви назначението на Нестор Ел Маестро. Сърбинът с британски паспорт се връща за втори път на стадион "Българска армия".

В първия ден на август Лудогорец приключи участието си в Шампионската лига срещу противник, който беше напълно преодолим. При визитата в Любляна срещу местния Олимпия шампионите паднаха с 1:2, но това се случи след пропусната дузпа от Кирил Десподов в 11-ата минута на добавеното време. Така тимът продължи в Лига Европа.

И докато в българския футбол чуждестранните треньори са нещо съвсем нормално, но рядко се среща клуб да покани ръководител от друга страна. Но при Ботев (Пловдив) това логично се случи, а полякът с доста впечатляваща визитка Артур Платек дойде Под тепетата, за да въведе европейски порядки.

Още един чужденец пристигна в България, за да помогне с опита си, но този път в съдийството. Известният испанец Давид Фернандес Борбалан оглави Съдийската комисия на БФС с намерението да свали напрежението върху родните рефери и да им помогне да подобрят представянето си в Европа.

В средата на месеца Левски преодоля израелския Апоел (Беер Шева) и стигна до плейофния кръг в турнира Лига на Конференциите. По същото време Лудогорец елиминира казахстанския Астана в Лига Европа. Малко преди тези срещи лидерът на Левски Ивелин Попов напусна "Герена" и се озова в Ботев (Пловдив). Конкретните причини не станаха ясни, но бившият капитан на националния отбор много бързо показа, че и в Пловдив е в свои води.

Останалите два български отбора в Европа премериха сили с доста по-качествени отбори в опитите да влязат в груповата фаза. И докато отпадането на Лудогорец от Аякс (Амстердам) все пак им гарантира място в Лигата на Конференциите, то при Левски план Б не съществуваше. "Сините" обаче направиха страхотно второ полувреме в София и напълно заслужено приключиха при равен резултат. По същото време Лудогорец отстъпи в Разград на именития съперник.

Към края на август стана ясно, че един от успешните български футболист, който е част от отбора от Световното първенство САЩ 94 – Петър Хубчев се бори с коварно заболяване. Новината беше съобщена от друг български играч с много сериозни успехи – Стилиян Петров. Петров направи това по време на пресконференция, посветена на  благотворителен "Мач на надеждата", организиран от неговата фондация през септември.

В последния ден на месец август българският национал Илия Груев премина в английския Лийдс Юнайтед, след като беше навъртял четири години в мъжкия отбор на Вердер (Бремен). Груев е сочен за една от големите надежди на бъдещия български национален отбор. Няколко часа по-рано друг български национал - централният защитник Валентин Антов, беше изпратен под наем от Монца в Кремонезе в Серия Б.

Натовареният осми месец от годината приключи с престижен успех без квалификационна стойност на Лудогорец срещу Аякс, а Левски загуби с 0:2 при визитата си във Франкфурт.

А веднага след евромачовете започна и лагерът на националния отбор за мачовете с Иран и Черна гора. Някъде по същото време през септември трансфер направи и най-качественият български футболист в момента Кирил Десподов. Той премина в гръцкия гранд ПАОК (Солун) за малко над 3 милиона евро и осъществи мечтата си да заиграе в по-силно първенство. Вече бившият му отбор Лудогорец научи съперниците си в Лигата на Конференциите, а предстояха интересни мачове с шокиращи резултати.

Трансфер през септември направи и Мартин Минчев. Юношата на Черно море (Варна) премина от Спарта (Прага) в новака в турската Суперлига Ризеспор. Роденият през 2001-а година нападател стана единственият българин през миналия сезон, който триумфира като шампион зад граница.

"Мачът на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров и неговата фондация с благотворителна цел, противопостави отбори на родни и световни звезди и завърши при равенство 3:3. Около 20 хиляди души се събраха на Националния стадион Васил Левски, а много фигури от висшия политически ешелон у нас подкрепиха инициативата.

Ден по-късно националният отбор изигра контролна среща с Иран, а това беше и първи международен мач на стадион Христо Ботев след отварянето му. Иранците показаха защо са редовни участници на Световните първенства с победата с 1:0.

И ако в мачовете през пролетта, България страдаше от липса на късмет, то при визитата на Черна гора в Подгорица малшансът се удвои и дори утрои. България беше по-добрият отбор, диктуваше темпото и дори имаше числено превъзходство. Но поредица пропуски и нереализирана дузпа от капитана Кирил Десподов станаха причина за шокиращо поражение с 1:2, отново в последните секунди. Критиците на селекционера Младен Кърстаич пък вече започнаха много по-гласно да коментират бъдещето му.

Агонията на легендата на Барселона Хосе Мария Бакеро в София приключи на 18-и септември. До момента на раздялата той спечели само 4 точки в осем мача. Бакеро беше наследен от опитния Иван Колев, за когото обстановката на Овча купел е добре позната. А в Лигата на Конференциите Лудогорец започна с убедително 4:0 над Спартак (Търнава, Словакия).

На 5-и октомври се състоя нещо, което до момента нямаше аналог в българския футбол. БФС взе иновативното решение цялата съдийска бригада, която получи назначение за "вечното дерби" ЦСКА – Левски, да седне в залата за пресконференции и да отговори на всички въпроси на медиите. Младият Радослав Гидженов, който е сочен за наследник на Георги Кабаков от голямата сцена, се справи чудесно пред микрофоните. Два дни по-късно той се справи чудесно и на терена, като срещата завърши 1:1 и едва ли и най-пристрастните фенове са имали претенции към него.

Два дни по-рано Лудогорец претърпя най-тежкото и унизително поражение в историята си в европейски мач – загуба с 1:7 в груповата фаза на Лигата на Конференциите и столът на старши треньора Ивайло Петев започна да се клати много сериозно. Най-напред цялото спортно-техническо ръководство на шампионите подаде оставки, но още тогава беше ясно, че ще си тръгне само един – старши треньорът.

Някъде в тези ранни дни на октомври мечтата на ЦСКА и феновете им да имат нов, модерен стадион започна да се движи в правилната посока.

В средата на октомври започна и лагерът на националния отбор на България, който щеше да се окаже последен за селекционера Младен Кърстаич. Проблемите, които през целия му период го следваха, този път намериха израз в политическата ситуация в Израел, която остави Йоан Стоянов още четири допълнителни дни в страната.

На 14-и октомври България претърпя шокираща загуба от Литва в Европейска квалификация в група G, която беше чакана с надежди за първа победа. 0:2 дойде след пропуски на българите в началото на срещата и безумен червен картон на Андриан Краев малко преди края на първата част. Феновете поискаха оставки със скандиранията си от трибуните, и то не толкова на Кърстаич, колкото на ръководството на БФС. А че дните на Кърстаич са на приключване в Бояна също не беше изненада и се разбра някъде между този мач с Литва и гостуването на Албания три дни по-късно за контролна среща.

Поражението от литовците дойде като перфектно подаване към опозицията на ръководството на централата и още на следващия ден Димитър Бербатов призова за рестарт на българския футбол, каквото и да означаваше това.

А в контролен или официален мач, българският национален отбор и в Тирана не показа кой знае каква промяна в поведението и си загуби очаквано с 0:2. Договорът на селекционера, който имаше доста различни виждания за футбола, официално беше прекратен на 26-и и това стана ясно на специална пресконференция. Още тогава стана ясно, че фаворит за нов национален селекционер е Илиан Илиев. Дългогодишният наставник на Черно море (Варна) беше еднакво силна кандидатура и на ръководството на централата, и на фейсбук-публиката, която се впечатли от израстването на моряците.

На 22-и октомври Арда (Кж) и Лудогорец не си вкараха голове, което беше последната среща от втория период на Ивайло Петев начело на шампионите. Ден по-късно две треньорски смени бяха обявени в еfbet Лига. Златомир Загорчич се върна за трети път начело на Славия, заменяйки Иван Колев. Също за трети път Дерменджиев се върна в Разград, макар официалното му представяне да стана на следващия ден.

Новият национален селекционер на България по футбол се казваше Илиан Илиев и в първия ден на бурния ноември той беше представен от шефовете на БФС. Но едва ли си е представял в каква обстановка ще трябва да дебютира по-късно същия месец.

Националният отбор по минифутбол завърши на четвъртфинал на Световното първенство, което се проведе в ОАЕ. "Лъвовете", трети от Европейското миналата година, сега бяха спрени от Азербайджан.

Предстояха най-бурните и важни дни в годината, които щяха да доведат до ескалация, подобна на тази от преди четири години по време на мача България – Англия (0:6). Отново проблеми с публиката и последвала оставка на президента на БФС Борислав Михайлов. А всичко започна с писмо на УЕФА, в което централата препоръча срещата България – Унгария, планирана за 16-и ноември, да се премести в Пловдив и да се изиграе без публика. Причината - високата оценката на риска след анализ от страна на отдела по сигурност и безопасност. А в социалните мрежи вече вървяха призиви все повече и повече хора да се включват в протест срещу настоящото ръководство на БФС, сочено като единствен и абсолютен виновник за лошите резултати на българските футболни отбори.

А Ивайло Петев не стоя дълго без работа, след като се раздели с Лудогорец. Качествата му на треньор бяха оценени подобаващо от един от финансово стабилните клубове в Румъния и той подписа дългосрочен контракт с Университатя (Крайова).

Пет дни преди Европейската квалификация се оказа, че строителят на стадион "Христо Ботев" не дава разрешение мачът да се състои, тъй като по същото време имало довършителни работи. Човекът обясни, че го били заплашили с отнемане на лицензите на двата клуба от Пловдив – Ботев и Локомотив, но после се оказа, че е точно така.

В полемиката се включи техническият директор на БФС Георги Иванов, който като свидетел на разговора гарантира, че обвиненията на Илиан Филипов не отговарят на истината. Словесните престрелки продължиха и на следващия ден, а от Пловдив – община и фирма-изпълнител категорично и задружно отбиваха атаките България да не играе домакинската си среща там.

На 13-и вече и общината влезе в ролята си и официално отказа да приеме националния отбор на България, сякаш става дума за частно парти, а не за представителния тим на страната.

В тази ситуация БФС трябваше да реагира максимално бързо, тъй като до началото на срещата оставаха по-малко от три дни, но опциите не бяха никак много. Разград и Кърджали бяха разглеждани като варианти, но международните летище бяха твърде далече по стандартите на УЕФА. Накрая мачът отиде към единствения логичен вариант – да се проведе на Националния стадион "Васил Левски" без публика. Министърът на спорта се разпореди стадионът да бъде приведен в готовност за мача, но не стана ясно защо не взе отношение по казуса с "Христо Ботев" в Пловдив.

Същия ден се състоя среща и в Министерството на спорта, на която заместник-изпълнителният директор на БФС Борислав Попов повтори, че решението мачът да се проведе без публика е на УЕФА. Никой обаче не искаше да го чуе и това щеше да продължи и в следващите дни. Срещата, инициирана от министър Димитър Илиев, имаше и още една тема – той трябваше да изслуша изключените клубове, които опитаха в разрез с Устава на БФС да проведат алтернативен конгрес.

По същото време футболистите се подготвяха за първия от последните два мача, вече при новия треньор Илиан Илиев. Илиев обясни, че се опитва да се концентрира върху чисто спортно-техническите неща. В деня на срещата от СДВР обясниха, че ще направят всичко възможно, за да може планираният протест да премине мирно по улиците в центъра на столицата. Беше оповестено, че около 1600 служители от различни полицейски подразделения ще се грижат за опазването на реда, което явно е било недостатъчно, предвид последвалиет събития.

Протестиращите започнаха да се събират пред Националния стадион и в района на площад Орлов мост около два часа преди самата среща. Първоначално протестът беше действително безконфликтен, но веднага след като мачът започна започнаха и сблъсъците. Хаос, бомбички, ранени, пребити случайни граждани и протестиращи, наранени полицаи, увредено имущество на полицията и на граждани , изтръгнати антипаркинг колчета и преградни пана, кофи за боклук, кашпи, стоянки за велосипеди, пътни шахти – най-общо това бяха резултатите от протеста. И за непредубедените стана ясно, че мачът правилно се е провел без публика, а демонстрантите се оказаха странно подготвени с подръчни средства. Имаше щети и по фасадата на ММС, ден по-късно се чуха и гласове за иск срещу организаторите.

А на терена България отново трябваше да изстрада резултата – автогол на Алекс Петков в 96-ата минута отне първата победа за годината и 2:2 срещу Унгария. След мача, а и в следващите дни, Илиан Илиев трябваше да отговаря на множество въпроси, които не са в неговата сфера на работа. Някои от които дори срамни. Премиерът Николай Денков пък е уволнил заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, стана ясно ден по-късно.

Някак между другото мина трагичната кончина на един от най-добрите и симпатични футболни треньори Ферарио Спасов, който беше убит при автомобилна катастрофа. Ден след мача България - Унгария мегазвездата Христо Стоичков откри свой музей, в който ще бъдат показани реликвите, белязали кариерата му.

И за да се разбере от всеки, че протестът не е бил съвсем спонтанен, някои политици започнаха да искат оставката на президента на БФС Борислав Михайлов за случилото се, сякаш легендарният вратар оглавява МВР или Столична община. Същия ден Михайлов се яви в сградата на КПКОНПИ, където беше разпитван по стари обвинения. Оставката, която всички очакваха, тогава не беше подадена, но все пак се случи 10 дни по-късно на друго заседание на Изпълнителния комитет на БФС.

"Подавам оставка, няма да отговарям на въпроси. Нито един клуб не ми иска оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се искат оставки", каза Михайлов пред репортерите. А по време на пресконференцията на Илиан Илиев по повод мача със Сърбия беше свикан нов изпълком, на който да се насрочи провеждането на извънреден изборен конгрес. Датата е 15-и март.

Иначе на новия стадион в Левсковац във втората среща на Илиев България отново показа наченки на добър футбол, в определени моменти се противопостави чудесно на класния сръбски състав. Пристигна президентът на УЕФА Александър Чеферин, който ден по-рано откри нов стадион в Зайчар, Източна Сърбия. Той видя как българите обърнаха развоя от 0:1 до 2:1 през втората част, но 9 минути преди края трябваше да преглътнат ново равенство – 2:2 и завършиха кампанията без победа.

Извън терена беше остана напрегнато и след тази среща, както и че Михайлов е перфектен избор за виновник. Той беше привикан в Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание, но се защити перфектно, като напомни на политиците, че държавата така или иначе е длъжник на спорта и не е много редно те да му искат оставката.

Бившият треньор на Левски Станимир Стоилов също не стоя дълго без работа, както и Ивайло Петев. Той се премести в турското първенство и пое работата във втородивизионния Гьозтепе (Измир) – първият клуб от тази страна, достигнал до полуфинал в европейските клубни турнири.

По същото време българският фен трябваше да преглътне още един срам. Юношите до 19 години загубиха шокиращо от футболното джудже Андора с 1:2 във Варна и напусна Европейските квалификации. Старши треньорът Йордан Петков ден по-късно обяви, че си тръгва.

декември

Лудогорец най-напред победи в последната секунда Спартак (Търнава) с 2:1 като гост и улесни максимално задачата си. Тя беше изпълнена през декември, когато разградчани си върнаха за кошмарната загуба от Нордселанд. А крайното 1:0 на 14-и декември с гол на Якуб Пьотровски ги изпрати в елиминациите.

В края на годината имаше малко радост и за женския футбол. Националният отбор при дамите мина през доста перипетии, но все пак се добра до бараж за изкачване в Лига В на турнира Лига на Нациите. Това стана след 2:2 в София срещу състава на Република Северна Македония.

В последните дни от футболната година Левски сензационно отпадна от турнира за Купата на България, след като загуби от изправения пред финансова несигурност отбор на Хебър (Пазарджик). Това не повлия на отношенията между собственика Наско Сираков и част от "синята" публика, които си бяха сложни преди това, такива си остават към момента.

ЦСКА-София стартира проекта за нов стадион. Последната среща на стария Българска армия вероятно няма да бъде запомнен с добро от феновете заради поражението с 0:1 от Лудогорец, но цялата седмица преди мача беше изпълнена с емоции – всички, които обичат клуба, си взеха по нещо за спомен за миналите години.

А без изненади, Димитър Бербатов потвърди, че ще се кандидатира за президент на БФС на Конгреса, който трябва да се проведе на 15-и март в хотел "Маринела".

Добрата година за Черно море (Варна) и за треньора Илиан Илиев завърши по подходящ начин. "Моряците" станаха есенни първенци след класически успех с 3:0 над Славия, а 2024-а година предвещава да бъде крайно интересна и по терените, и в конгресните зали.

/АВ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:32 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация