site.btaКитайците празнуват Фестивала на фенерите и приготвят ястия под формата на панда, талисманът на Олимпиадата

SPORT 10:45:31 15-02-2022
BD1041SP.008
Пекин 2022 - празник, талисман

Китайците празнуват Фестивала на фенерите
и приготвят ястия под формата на панда,
талисманът на Олимпиадата


Пекин, 15 февруари (БТА).
Китайците празнуват Фестивала на фенерите, който бележи края на двуседмичното празнуване на лунната Нова година. Традиционна храна на този ден е юансяо - пълнени топчета с оризово брашно, които тази година много китайци започнаха да приготвят под формата на олимпийския талисман - пандата "Бинг Дундун".
Лунната Нова година започва на 1 февруари, Фестивалът на фенерите се празнува на 15-ия ден от първия лунен месец. На този ден е обичайно да се палят цветни фенери и да се събират хората на семейна вечеря, неразделна част от която са кнедли юансяо, които символизират кръглата луна и пълнотата на житейското благополучие. Тези топчета от оризово брашно се правят с голямо разнообразие от пълнежи (паста от червен боб, фурми, глог, сусам, фъстъци и шоколад) и обикновено се сервират като супа.
Тази година, на фона на популярността на талисмана на Олимпийските игри - панда на име Бинг Дундонг - юенсяо често приема формата на бамбукова мечка. Много преди Фестивала на фенерите в страната интернет потребителите започнаха да споделят стъпка по стъпка рецепти за приготвяне на кнедли във формата на олимпийския талисман. Често има оризови топки под формата на символ на Параолимпийските игри - традиционен китайски фенер.
Преди пандемията специфичните фенери бяха неразделна част от празненствата, фестивали в паркове, както и пускането на многоцветни такива, пълни с горещ въздух в небето. За трета поредна година масовите прояви по време на празнуването на Нова година в Китай са отменени. Освен това тази година противоепидемичните мерки в страната и преди всичко в Пекин бяха засилени заради Олимпийските игри.

(БД)



/БД/



news.modal.header

news.modal.text

Към 05:05 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация