site.btaМонографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева ще бъде представена в Нов български университет

Монографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева ще бъде представена в Нов български университет
Монографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева ще бъде представена в Нов български университет
Снимка: НБУ

Център за книгата и департамент „Антропология“ в Нов български университет (НБУ) представят монографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева на 10 април в книжарницата на корпус I на висшето училище, съобщиха от НБУ.

Водещ на представянето ще бъде доц. д-р Михаил Груев. Това изследване е първо по рода си и важно за развитието на антропологията в България, казва проф. д-р Райна Гаврилова, цитирана от организаторите.

Книгата осветлява по нов начин културата на потребление и хранене, модерните хранителни ритуали и всекидневните практики на младите. Въведена е нова смесена методология, която би могла да служи за модел за бъдещи проучвания. Показано е формирането на своеобразни културни мрежи чрез храненето, които оформят и крепят колективни идентичности, посочва проф. д-р Мира Маркова.

Според проф. д.н.Кристиан Банков монографията е резултат от дългогодишната преподавателска дейност на доц. Благоева и отличното ѝ взаимодействие със студентите през годините. "Самият факт, че те са откликнали толкова масово и са участвали като респонденти, подчертава колко значим е курсът „Храна и култура“ за тях. Това е пример за иновативно включване и ангажиране на студентите към тематиката на курса, а и за моментално конвертиране на резултатите от изследванията на преподавателя в учебно съдържание", посочва той, цитиран от НБУ.

/СС/

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:30 на 07.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация