site.btaВ Стопанския факултет на Софийския университет беше открит проектът ConsuWAIS

В Стопанския факултет на Софийския университет беше открит проектът ConsuWAIS
В Стопанския факултет на Софийския университет беше открит проектът ConsuWAIS
В Стопанския факултат на Софийския университет беше открит проектът ConsuWAIS. Снимка: СУ

В Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе даден официален старт на проектa ConsuWAIS (Consumers Wanted AI Suport), c водещ изследовател д-р Светлана Бялкова. Проектът e по програмата ВИХРЕН 2024 на Фонда „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на висшето училище.

През следващите пет години, екип, състоящ се от докторанти и постдокторанти, ще работи по интригуващата тема за взаимодействието потребител - изкуствен интелект.

Целта на ConsuWAIS е да осигури така необходимото разбиране относно това как да бъдат защитени потребителите от манипулативни маркетинг практики, като по този начин им се предложи желана подкрепа от изкуствен интелект (ИИ).

Фокусът е върху това как да се подобри капацитетът за обмен на информация; как да се навигира добре информиран потребителски избор; как по този начин да се възпрепятства злоупотребата c генерирано от потребителите cъдържание.

Ще бъде разработена цялостна рамка, обхващаща ключови фактори, движещи ефективността на обменa на информация, когато става въпрос за взаимодействието човек - изкуствен интелект. Въз основа на задълбочен одит на литературата, емпирична работа и анализ на подвеждащи онлайн практики, които са вредни за хората, ще бъдат търсени мерки за противодействие.

Ще бъде разработен и oриентиран към потребителя съветник - ConsuWAISer, който да предложи умен съвет и преживяване, без да пренебрегва етичността и обяснимостта на използваната от ИИ система.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:13 на 30.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация