site.btaУчени установиха връзка между пиенето на кафе в офиса и повишения холестерол

Учени установиха връзка между пиенето на кафе в офиса и повишения холестерол
Учени установиха връзка между пиенето на кафе в офиса и повишения холестерол
Снимка: АП/Williams-Sonoma

Учени от Швеция установиха, че кафето от повечето кафемашини на работните места съдържа относително високи нива на вещества, които повишават холестерола, пише Юрикалърт, позовавайки се на публикация в сп. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

Авторите на изследването от университета на Упсала, в сътрудничество с колеги от Технологичния университет "Чалмърс", са открили голяма разлика в сравнение с кафето, приготвено в обикновени кафемашини с хартиен филтър, които премахват повечето от тези вещества.

"Имайки предвид колко кафе се консумира на работните места в Швеция, искахме да придобием представа за съдържанието на вещества, повишаващи холестерола в кафето от тези видове машини", пишат авторите на изследването.

Специалистите са изследвали 14 кафемашини и са установили, че нивата на тези вещества са много по-високи в приготвеното в тях кафе, отколкото в обикновените кафемашини с капков филтър. 

Изследователите са стигнали до извода, че  процесът на филтриране е от решаващо значение за наличието на повишаващите холестерола вещества, като според тях не всички кафемашини успяват да ги филтрират.

Фактът, че приготвеното в кафеварка кафе съдържа високи нива на най-вредните вещества, повишаващи холестерола -  дитерпени, кафестол и кахвеол, вече е известен, и дори фигурира сред най-новите препоръки за хранене в скандинавските страни. 

Въпреки това, обикновена кафемашина, която използва хартиен филтър, успява почти напълно да филтрира повишаващите холестерола вещества. 

Доколко конвенционалните кафемашини, които се намират в обществена среда като работното място, филтрират тези вещества, не беше проучвано досега. 

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че консумацията на недостатъчно филтрирано кафе в работно време може да е пренебрегван фактор за сърдечносъдовото здраве заради ефекта върху концентрациите на холестерол в плазмата.

Изследователите отбелязват също, че все още "се знае малко за това как консумацията на приготвено по този начин кафе влияе на здравето в дългосрочен план". 

Заключението на научния екип е доста предпазливо. Като цяло изследователите смятат, че "внимателно филтрираното кафе изглежда е предпочитаният избор за сърдечносъдовото здраве" и че хората трябва да филтрират кафето си, включително на работното място. 

Публикувано миналата година изследване установи, че сутрешното кафе е на 600 000 години.

 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:54 на 25.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация