site.btaУчени установиха връзка между пиенето на кафе в офиса и повишения холестерол


Учени от Швеция установиха, че кафето от повечето кафемашини на работните места съдържа относително високи нива на вещества, които повишават холестерола, пише Юрикалърт, позовавайки се на публикация в сп. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Авторите на изследването от университета на Упсала, в сътрудничество с колеги от Технологичния университет "Чалмърс", са открили голяма разлика в сравнение с кафето, приготвено в обикновени кафемашини с хартиен филтър, които премахват повечето от тези вещества.
"Имайки предвид колко кафе се консумира на работните места в Швеция, искахме да придобием представа за съдържанието на вещества, повишаващи холестерола в кафето от тези видове машини", пишат авторите на изследването.
Специалистите са изследвали 14 кафемашини и са установили, че нивата на тези вещества са много по-високи в приготвеното в тях кафе, отколкото в обикновените кафемашини с капков филтър.
Изследователите са стигнали до извода, че процесът на филтриране е от решаващо значение за наличието на повишаващите холестерола вещества, като според тях не всички кафемашини успяват да ги филтрират.
Фактът, че приготвеното в кафеварка кафе съдържа високи нива на най-вредните вещества, повишаващи холестерола - дитерпени, кафестол и кахвеол, вече е известен, и дори фигурира сред най-новите препоръки за хранене в скандинавските страни.
Въпреки това, обикновена кафемашина, която използва хартиен филтър, успява почти напълно да филтрира повишаващите холестерола вещества.
Доколко конвенционалните кафемашини, които се намират в обществена среда като работното място, филтрират тези вещества, не беше проучвано досега.
Авторите на настоящото изследване отбелязват, че консумацията на недостатъчно филтрирано кафе в работно време може да е пренебрегван фактор за сърдечносъдовото здраве заради ефекта върху концентрациите на холестерол в плазмата.
Изследователите отбелязват също, че все още "се знае малко за това как консумацията на приготвено по този начин кафе влияе на здравето в дългосрочен план".
Заключението на научния екип е доста предпазливо. Като цяло изследователите смятат, че "внимателно филтрираното кафе изглежда е предпочитаният избор за сърдечносъдовото здраве" и че хората трябва да филтрират кафето си, включително на работното място.
Публикувано миналата година изследване установи, че сутрешното кафе е на 600 000 години.
/ХТ/
news.modal.header
news.modal.text