site.btaНационалният ученически конкурс по актьорско майсторство започва на 18 март в Пловдив

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство започва на 18 март в Пловдив
Националният ученически конкурс по актьорско майсторство започва на 18 март в Пловдив
Заместник-кметът по култура, археология и туризъм в Пловдив Пламен Панов и директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ – Пловдив) Николай Томов ще дадат старт на Националния ученически конкурс по актьорско майсторство в града на 28 март, съобщават организаторите. Снимка: НГСЕИ-Пловдив

Националният ученически конкурс по актьорско майсторство започва в Пловдив на 28 март, съобщават организаторите. Стартът ще бъде даден от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив – Пламен Панов, и от директора на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ) – Николай Томов.

Конкурсът е с продължителност два дни и се провежда в НГСЕИ. Участват ученици от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации от цялата страна. 

Победителите получават едногодишни стипендии, които Министерството на културата (МК) отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби, като за втора година, две едногодишни стипендии отпуска и община Пловдив, посочват домакините.

Участие в конкурса са заявили ученици от театралните паралелки на пет училища по изкуствата към МК: НГСЕИ, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“– Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, и НУИ „Проф. Веселин Стоянов" – Русе.

Те ще представят своите творчески постижения в три категории – „Драматичен театър“, „Куклен театър“ и „Невербален театър“/“Пантомима“. Учениците ще се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, се казва още в съобщението.

Голяма част от инициативите, които НГСЕИ организира през настоящата година, са посветени на 50-годишния юбилей на учебно заведение. 

/АДМ

/ДД/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:59 на 28.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация