site.btaЦъфналите в лилаво минзухари привличат масово фотографи на Роженските поляни

Цъфналите в лилаво минзухари привличат масово фотографи на Роженските поляни
Цъфналите в лилаво минзухари привличат масово фотографи на Роженските поляни
Роженските поляни са оцветени в лилаво от цъфналите минзухари. Снимка: Кореспондент на БТА в Смолян Елена Павлова

Цъфналите през ранната пролет в лилаво планински минзухари на Роженските поляни са любим обект за заснимане от фотографи и видео оператори от цялата страна.

За да уловят с обективите пролетната красота на прочутите поляни са пристигнали операторът Димитър Таков от Смолян и Даниел Апостолов - любител фотограф. „Всяка година идвам да снимам цъфналите минзухари, защото цветовете, които придават на тези обширни поляни, са уникални и никъде другаде не може да се види“, каза пред БТА Таков, който е и запален планинар. Той издигна и дрон, за да снима от високо поляните, тъй като местността е едно от най-обширните находища на планински минзухар в страната.

В момента Роженските поляни са оцветени целите в лилаво от първите минзухари. Цветето, предвестник на пролетта, все още е в начална фаза на цъфтеж. Въпреки че лилавият цвят е обагрил поляните, на места все още има следи от снега. Цветята привличат погледа със своя наситен лилав цвят и са желан обект за снимане не само от професионални фотографи, но и от туристи и местни жители. През уикенда поляните са пълни с любители на планината и деца, които се снимат за спомен с цветята.

На Роженските поляни се провежда Националният събор на народното творчество „Рожен“ и тук е издигнат 111-метровия пилон „Рожен“ - Паметник на Обединението.

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:06 на 23.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация