site.btaРастителните мазнини са по-полезни от маслото, показва проучване, продължило над 30 години

Растителните мазнини са по-полезни от маслото, показва проучване, продължило над 30 години
Растителните мазнини са по-полезни от маслото, показва проучване, продължило над 30 години
Илюстрация: Пиксабей

Растителните мазнини имат повече предимства за здравето на хората, които ги консумират в сравнение с маслото, показват данните от голямо проучване, продължило повече от три десетилетия, цитирани от електронното издание Юрикалърт.

Изследването, в което са участвали над 200 000 души, сочи, че растителните мазнини имат по-благоприятен ефект върху потребителите и дори допринасят за намаляване на риска от преждевременна смърт. 

Проучването е направено от специалисти от Масачузетската обща болница, Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт. То е публикувано в специализираното издание JAMA Internal Medicine и е представено пред Американската асоциация по сърдечни заболявания. 

Изследователите анализират данни за начина на хранене и здравословното състояние на над 200 000 души, наблюдавани в продължение на повече от 30 години. Те установяват, че по-големият прием на растителни масла, особено соево, рапично и зехтин, е свързан с по-ниска обща смъртност, такава от рак и сърдечносъдови заболявания, отколкото при консумацията на масло. 

"Изненадваща е връзката, която открихме - 17% по-нисък риск от смърт, когато моделирахме замяна на маслото с растителни мазнини в ежедневното хранене. Това е доста голям ефект върху здравето", казва водещият автор на проучването Ю Чжан от Харвардския университет.

Основната разлика между мазнините от животински и от растителен произход е във вида на съдържащите се в тях мастни киселини. Маслото е богато на наситени мастни киселини, а олиото на растителна основа съдържа повече ненаситени. 

В новото проучване са анализирани данни за хранителния режим на 221 054 души. На всеки четири години те отговарят на въпроси, свързани с честотата на консумация на определени видове продукти. Изследователите използват данните, за да изчислят количествата употребени масло и растителни мазнини.

Общият прием на масло включва само този продукт в комбинация с маргарин, масло за мазане, добавяно към храни и хляб, и такова, използвано за печене и пържене в домашни условия. Приемът на растителни мазнини е оценен на базата на данни, предоставени от участниците за употреба при пържене, сотиране, печене и дресинг за салати.

Изследователите също така установяват участниците, които са починали по време на проучването, и причините за тяхната смърт. Използвайки статистически данни за сравняване на смъртността при различните нива на прием на храна, учените констатират, че при доброволците, консумирали най-много масло, има 15 процента по-висок риск от смърт, отколкото при тези, които са употребявали продукта най-малко. За разлика от тях, при хората които са консумирали най-много растителни масла, рискът от фатален изход е с 16 на сто по-нисък от този при другите.

"Хората вероятно ще се замислят, че една промяна на хранителния режим - замяната на маслото със соево олио или зехтин - може да доведе до значителни дългосрочни ползи за здравето", казва д-р Даниел Уанг, доктор на медицинските науки и част от екипа, провел анализа. "От гледна точка на общественото здраве това е значителен брой смъртни случаи от рак или от други хронични заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени".

Изследователите също така установяват, че заместването на 10 грама масло на ден (по-малко от една супена лъжица) с еквивалентни калории от растителни мазнини може да намали смъртността от рак и общата смъртност със 17 на сто.

Изследователите се надяват в бъдеще да проучат биологичните механизми и защо тази промяна в хранителния режим има толкова голямо въздействие.

/ВБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:01 на 10.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация