site.btaМайсторът на шевици Ани Йовева разкри пред самоковски ученици тайните на занаята


В Исторически музей – Самоков майсторът на шевици Ани Йовева разказа пред ученици от Основно училище „Митрополит Авксентий Велешки“ за самоковската шевица. Тя им показа и как да я бродират.
По думите на Йовева шевиците в народните носии в Самоковския край се бродират върху женската долна риза, наричана още „кошуля“. Тя е изработена от ленено, конопено или памучно платно. Кошулята се носи под сукмана. На ръкавите е отделено специално място и на тях се поставят шевиците, които са самостоятелно оформени. Тя каза, че мъжката носия не е толкова пъстра, колкото женската. Везбата украсява ризата най-много там, където е извадена на показ – пазва, ръкави. Тези части обикновено са направени от памучно платно, а невидимата част може да бъде направена от лен. По правило всички отвори на ризата трябва да бъдат обшити с бродерия за предпазване от зли сили.
В самоковските шевици много често се срещат наименования – Слънцето, Малото слънце, а в същото време шевицата изобщо не наподобява слънце. В местната носия може да се види и богинята майка – Кибела.
Инициативата е по проект „Шевицата, зрънцето и хляба“. Той има за цел да съхрани и популяризира местните културни традиции, като обединява три основни елемента от българското наследство - везбеното изкуство, земеделието и хлебарството . Проектът „Опознай и съхрани българското – предай нататък. Пътят на зрънцето, шевицата и песента!“ е резултат от партньорство между създадените пет Местни инициативни групи (МИГ) – „МИГ-Лясковец-Стражица“ (водещ партньор), „МИГ-Белене-Никопол“, „МИГ-Самоков“, „МИГ-Троян-Априлци-Угърчин“ и „МИГ-Сливница-Драгоман“. Основните цели на проекта включват опазване и популяризиране на хляба, шевицата и песента като носители на българската идентичност, създаване на иновативни продукти за устойчиво развитие на териториите и реализиране на съвместни инициативи за мобилизиране на местните общности.
В рамките на проекта са предвидени редица дейности, сред които творчески работилници, фестивални събития, създаване на виртуален музей на хляба, шевицата и песента, както и мобилно приложение, което да улесни достъпа до информация за българското културно наследство.
В интервю за БТА майсторът на шевици Ани Йовева разказа повече за тях. Интервюто може да прочетете тук.
/ХК/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text