site.btaПлодородната почва в община Сухиндол доказано наподобява тази в Бордо и Шампания във Франция, каза кметът Пламен Чернев


Плодородната почва в община Сухиндол доказано наподобява тази в Бордо и Шампания във Франция, каза пред журналисти кметът Пламен Чернев, който бе домакин на тържествата по случай Деня на Община Сухиндол и празника на винаря и лозаря. Той припомни, че районът се оформя като лозаро-винарско средище още през древността. За това свидетелства откритата по тези земи обредна плоча, на която са изобразени Херакъл и Дионис, като измежду постоянните атрибути на Дионис присъстват и гроздове, увити около главата му.
Празникът Трифон Зарезан се празнува за 160-и път в Сухиндол, посочи кметът на общината. Това е още преди Освобождението и е така, защото дедите ни са разбрали, че само единни и обединени могат да пречупят трудностите на времето, смята той. Преди 105 години в града започва да се прави и Зарезанската вечеринка, което продължава и до днес.
Когато в Сухиндол Марко Вачков създава първата модерно оборудвана лозаро-винарска кооперация със собствена изба на Балканския полуостров по френски модел, вече се е знаело, че в подножието на сухиндолския вулкан почвата е подходяща за отглеждане на лозя и винопроизводство, разказа Чернев. Сега основният винопроизводител в Сухиндол си остава предприятието, наследило тази кооперация. То разполага с около 4000 декара лозови масиви, които обработва на територията на цялата община. Преди 7 години са създадени около 80 декара нови лозя, а сега тече конверсия и преструктуриране за други лозя.
Лозарството е живо въпреки трудностите на времето и събитията в цял свят, коментира Чернев. Оказва се, че излишъкът на вино навсякъде е голям, защото всички произвеждат много вино, а не могат да го продадат и това е много интересна тенденция, допълни кметът, който е и потомствен винопроизводител.
Според Чернев Сухиндол няма голяма конкуренция, защото произвежда гъмза и други хубави вина, които се продават не само в България, но и в цяла Европа. Заводът в града си е намерил и пазарна ниша с новите модерни опаковки с по-голяма вместимост и по-ниска цена.
Чернев пожела на лозарите и винарите здрава и мирна година, която да е плодородна, защото сушите напоследък са оказали своето неблагоприятно въздействие върху качеството на гроздето. „Най-важното, което сега трябва да се мисли заради промяната на климата в цял свят, е за задължително капково напояване на лозята. Гроздето не обича много вода, но не може и без нея“, каза специалистът и професионален технолог на вината.
/ВБ/
news.modal.header
news.modal.text