site.btaХората се завръщат към истинските натурални продукти, смята шеф Тони Иванов

Хората се завръщат към истинските натурални продукти, смята шеф Тони Иванов
Хората се завръщат към истинските натурални продукти, смята шеф Тони Иванов
Снимка: Павлина Дудева, кореспондент на БТА в Стара Загора

Хората се завръщат към истинските натурални продукти, към фермерските продукти. Това каза в интервю за БТА шеф готвач Тони Иванов, един от организаторите на Националния кулинарен форум за модерна кухня „Chef's Secrets – Еволюция на вкуса“ 2025 и председател на Шефс клуб България. Той обясни, че в „последно време много се търсят фермерски продукти, има създадени специални групи в социалните мрежи, където се предлагат именно такива домашни продукти от производители на сирена, яйца, плодове и други. Търсят се чисти продукти“, добави той.

Кулинарният експерт допълни, че малките земеделски производители работят с малки количества, а индустриалните продукти се изработват за финансов резултат, „няма как от един литър мляко да се получи над килограм сирене“. Според шеф Иванов „високата цена на млечен или месен продукт не обуславя неговото качество“. 

Именно предлагането на качествена храна е и насоката, в която се развива ресторантският бизнес у нас. „Българинът е традиционалист. Това е вкоренено в нашата народопсихология. Все още обичаме запържените храни, но поколенията се сменят и започва да се забелязва тенденция за навлизане на по-здравословни храни като киноа и авокадо“, смята готвачът. От думите му стана ясно, че „клиентите се умориха от мода. Хората вече пътуват много по света и виждат всякакви неща. След два часа полет всеки може да отиде до хубав ресторант в Западна Европа. Цените вече не са толкова различни между хубав ресторант в София и хубав ресторант във Верона“, заключи шефът.

Според него връщането на данъчната ставка за ресторантите на 20 на сто „няма да повлияе добре, защото бизнесът се адаптира към 9-процентна ставка и ще има корекции в цените. Възнагражденията на работещите в този сектор, в който има вакуум като предлагане на работна ръка, се качиха неимоверно. И бизнесът няма да има друг изход освен да повиши цените“. Шеф Иванов посочи, че според него ще има кратък отлив на клиенти, но „това ще бъде за кратък период“. От думите му стана ясно, че именно такива ситуации създават конкурентна среда и „оцеляват най-адаптивните“.

За съжаление, според кулинаря професията на готвача в България става все по-неатрактивна. „Поколенията вече са различни, младите хора искат много бърз успех. Малко хора извървяват този път на обучение. В този сектор възнагражденията са добри, но се работи дълго време и се иска отдаденост години наред“. Според шеф Иванов „излъчването на различни кулинарни предавания по телевизията обърква младите хора, защото дава една погрешна представа у младия човек. Той си мисли, че на шестия месец ще започне да „рисува“ по чиниите“, каза той. И допълни, че за да стане един човек добър готвач, „трябва абсолютна дисциплинираност. Има хора с талант и такива без талант, но има ли постоянство да се научат нещата, то се случва. Това е дълъг процес“.

Тони Иванов добави, че „един готвач няма как да бъде добър в професията, ако не му харесва да я практикува. Един готвач е егоист, защото, когато той готви, иска първо да му хареса на него. Хареса ли се ястието на него, това означава, че той се стреми към най-доброто“, смята шеф готвачът.

/ВБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:29 на 11.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация