site.btaФранцузинът Ги Савоа е най-добър готвач в света за осма поредна година

Французинът Ги Савоа е най-добър готвач в света за осма поредна година
Французинът Ги Савоа е най-добър готвач в света за осма поредна година
Илюстрация: Пиксабей

Французинът Ги Савоа е обявен за най-добър готвач в света за осма поредна година, съобщи АФП, позовавайки се на класацията La Liste. 

Класацията включва хиляда ресторанта от цял свят. 

Французинът Арно Донкел е собственик на най-добрите ресторанти - "Ла Ваг д'Ор (La Vague d'Or) в Сен Тропе и "Пленитюд" (Plеnitude) в Париж. Класацията е сравнително стабилна в Европа и САЩ, но динамична в Азия, подчерта Филип Фор, който е президент и основател на La Liste. По думите му има натиск от страна на Южна Корея, която е позната във Франция главно със своите рамен супи. "Видях смайващи неща там, те биха могли да влязат в елита на световната гастрономия", каза още Фор. Два корейски ресторанта се класират на осмо място. 

Япония е най-добре представилата се страна в списъка - от 1000-та ресторанта 126 са японски. На второ място е САЩ с общо 114 ресторанта. Франция влиза в класацията с 111 ресторанта и с почетно отличие за Жорж Бланк за цялостна кариера, чийто ресторант "Вона" е обявен за третия най-добър в света. 

Според мен няма спад в интереса към френската кухня, коментира Филип Фор. Има спад в интереса към ексцесиите. Някои готвачи предлагат ястия, с които много се гордеят, но които са неприемливи за клиентите дълго време, каза още той. Според него гастрономията се отваря към удоволствието. 

Специална награда за забавно меню тази година получават пет ресторанта от Дубай, Мадрид, Мелбърн, Париж, Токио.  

Класацията La Liste е основана през 2015 г. Тя следи 35 000 ресторанта в 200 държави с помощта на алгоритъм, който компилира данни от над 1100 източника - гидове, блогове, статии. 

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:32 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация