site.btaПразник на готвача събра в Етнографския комплекс в Побит камък жители и гости на селото
Есенен празник на берекета и щедростта събра в Етнографския комплекс в Побит камък жители и гости на селото. Събитието, организирано за четвърта поредна година от Народно читалище „Самообразование 1894“, бе по повод на Международния ден на готвача.
Преди да седнат на трапезата всички запретнаха ръкави и приготвиха заедно разнообразни гозби, характерни за балканджиите. На една от поляните в комплекса върху печка на дърва бе разположен голям меден готварски казан, на който къкреше боб. В подготовката и приготовлението на пресните зеленчуци за гозбата се включиха мъже и жени. В боба се слага лук, чушки, домати, растително масло, казаха майстор-готвачите, но не издадоха рецептата докрай, като отбелязаха, че най-важното за едно хубаво ястие е да има кой да го хвали.
Тайната на вкусния балканджийски кебап е в хубавото месо и в мерудията, заявиха местни кулинари, ангажирани с подготовката на специалитета за скарата.
Рецептата за пърленките е традиционна. Лесни и бързи са за направа, чудесни за похапване, сподели секретарят на читалището Росица Герджикова. Тя и местна жителка месиха на открито тестото за пърленките. В съседство други майстори-кулинари пържеха кюфтета на сач. Председателят на читалището Йонета Карастоянова беше заета с рязането на зелето, морковите и камбите за пъстрата есенна салата.
Празникът беше съпътстван с музика, кръшни хора и забавления за малки и големи.
/ТТ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text