site.btaЖители на малки населени места В Плевенско пазят и показват традиционни умения и занаяти
Жители на малки населени места в две плевенски общини пазят, показват и предават на младите поколения традиционни умения и занаяти. Това става възможно чрез творчески работилници, организирани от Местна инициативна група (МИГ) "Долна Митрополия – Долни Дъбник". Част от дейността й е популяризиране на подхода "Водено от общностите местно развитие".
"Нашата дейност като МИГ на първо място е да изпълнява стратегията за развитие на групата, но се стремим да популяризираме подхода "Водено от общностите местно развитие". От миналата година започнахме с тези творчески работилници, тъй като смятаме, че по този начин ще е по-лесно да достигнем до хората и да представим този подход, който на територията на България функционира в 64 местни инициативни групи, както и във всички европейски държави", каза пред БТА Елица Дякова, изпълнителен директор на МИГ "Долна Митрополия – Долни Дъбник". Според нея този подход показва как чрез европейски средства може да се откриват и подкрепят силните страни и възможностите, които предоставя територията.
"Смятам, че за нашата територията това са хората, които са тук, живеят в малките населени места, пазят духа и историята на всяко село и градче и с радост я споделят помежду си, на внуците си, на младите хора и така запазват духа и живинката в по-малките населени места", допълни Дякова.
По думите й най-голям интерес и най-добре се получават работилниците, свързани с готвене, с показване на различни традиционни ястия, тъй като на територията на двете общини има характерни общности като банатските българи в Гостиля, в Байкал и Крушоевене – влашката кухня, в Горна Митрополия – славонската кухня, в Крушовица и Петърница местните жени правят чудни баници.
"Оказа се, че тези рецепти имат нужда да бъдат запазени, младите жени да се учат, да могат да готвят. Храната е едно средство, чрез което се създават трайни спомени у човека – посетил едно място, опитал дадена храна, той винаги ще свързва това място с определена храна", категорична е Дякова.
От местната инициативна група организират работилници и за макраме, за сапуни по традиционна рецепта по студен метод с натурални продукти, за леене на свещи от пчелен восък.
"Изцяло се чувстваме пазители на местните традиции и смятам, че като такива успяхме да достигнем до хората, особено след периода на ковид, когато всеки се беше затворил в дома си. Успяваме да се съберем хора ентусиасти, които милеят за родните места, жени, които имат много ценни знания и умения, но дори не осъзнават, че това е уникално и идентично за нашата територия. Когато се срещнеш с такива хора, наистина е много вдъхновяващо. Вдъхновяващо е, когато се сбират хора, които мислят по един и същи начин и искат да запазят духа на родните си места и да го покажат в същото време пред гостите на селата и градчетата ни", каза още Елица Дякова.
През тази година от МИГ "Долна Митрополия – Долни Дъбник" са организирани 22 работилници, предстоят още три за Димитровден и Коледа.
/ХТ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
news.modal.header
news.modal.text