site.btaВ Софрониево представят 100-годишни носии в третото издание на влашкия събор „Моричика”

В Софрониево представят 100-годишни носии в третото издание на влашкия събор „Моричика”
В Софрониево представят 100-годишни носии в третото издание на влашкия събор „Моричика”
Снимка: Фейсбук страница на Община Мизия

В Софрониево представят 100-годишни автентични носии в третото издание на влашкия събор „Моричика”, каза за БТА организаторът на събитието и служител в общинска администрация Валя Беляшка. Съборът се организира от Община Мизия и НЧ „Пробуда” – 1927 с. Софрониево в събота в парковата зона на селото.  

Над сто самодейци от Антимово, Раброво, Флорентин, Брегово, Хърлец, Козлодуй и други населени места са заявили участие, информира Валя Беляшка. Тя допълни, че за всяка гостуваща група има осигурено огнище и маса, за да приготвят характерни ястия и задължителната традиционна влашка саламура. Беляшка каза, че са във връзка и с Асоциацията на власите в България и са в готовност да посрещнат техни представители на събора. 

Производство на чушлета, домашно сирене, местни зеленчуци ще бъдат демонстрирани още по време на събитието, информира Валя Беляшка. Тя каза, че ще има и обособен двор с кокошки в парка на Софрониево. Там са построени нови две беседки, обособени са кътове за почивка, предвижда се поставянето на пейки, барбекю и тоалетни, информираха преди дни от общината на официалната си страница във Фейсбук. 

Гост-водещ на събитието ще бъде председателят на читалището в Антимово – Цеца Христова, а като местен водещ ще се изяви секретарят на читалището в Софрониево Офелия Спасова, добави Беляшка. „На миналогодишното издание на влашкия събор учителят краевед Наташа Войкина разказа историята на власите от Софрониево, които по време на турското робство са избягали в Румъния и след Освобождението са се прибрали в селото, прихванали и привнесли влашки обичаи и традиции“, разказа Беляшка. 

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:13 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация