site.btaЗатлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно, установи изследване

Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно, установи изследване
Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно, установи изследване
Снимка: АП/Kirsty Wigglesworth, File

Затлъстяването сред юношите в САЩ е достигнало тревожни нива, като засегнати са приблизително 21 процента от тези на възраст между 12 и 18 години, съобщи изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Според авторите му състоянието оказва влияние върху текущото здраве и значително увеличава вероятността от затлъстяване в по-късна възраст и свързаните с него заболявания. 

Основните фактори, допринасящи за тази епидемия, включват въздействия на гените, околната среда и начина на живот. 

Оценките на наследствеността показват, че тя съставлява между 40 и 70 процента от риска от затлъстяване, според изследването.

Начинът на живот, като например прекомерното време, прекарано пред екрана, и лошият сън, също играят решаваща роля. 

За юношите, например, които прекарват повече от два часа на ден в развлекателни дейности пред екрана, рискът от наднормено тегло или затлъстяване е с 67 процента по-висок.

Изследването подчертава сложната патофизиология на затлъстяването, която включва дисбаланс между приема и разхода на енергия, повлиян от хормоните, които регулират глада и ситостта.

Затлъстяването при юношите е свързано с множество здравословни усложнения, включително инсулинова резистентност, хипертония, дислипидемия, нарушения на съня и депресия.

Тревожно е, че затлъстяването в юношеска възраст е свързано с по-висока смъртност при възрастни от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, се посочва в изследването.

Стратегиите за лечение варират, но крайъгълен камък остава промяната на начина на живот. Ефективните интервенции включват промени в режима на хранене, повишена физическа активност и поведенчески консултации, според проучването.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:16 на 06.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация