site.btaКитайски учени идентифицираха бактерии, предизвикващи затлъстяване

Китайски учени идентифицираха бактерии, предизвикващи затлъстяване
Китайски учени идентифицираха бактерии, предизвикващи затлъстяване
Снимка: АП/ Спенсър Грийн

Китайски учени идентифицираха бактерии, които предизвикват затлъстяване, предаде агенция Синхуа.

Има хора, които в ежедневието си могат да се хранят обилно и да изглеждат стройни, докато други сякаш напълняват с всяка хапка и са естествено предразположени към трупане на излишни килограми.

Основната причина може да е семейство бактерии Megamonas, които причиняват затлъстяване, показват данните от проучване на китайски изследователи.

Констатациите им са публикувани в списанието Cell Host & Microbe.

Специалисти от Медицинския факултет на Шанхайския университет и Института за интелигентни медицински изследвания са идентифицирали потенциалните бактерии, причиняващи затлъстяване.

Множество проучвания подчертават изключително важната роля на чревните пробиотици при затлъстяването. Въпреки това специфичните микроби, които допринасят за трупането на килограми и основните механизми, остават неопределени, отбелязва Синхуа.

Изследователският екип провежда метагеномно секвениране на фекални проби от група от 631 лица със затлъстяване и 374 доброволци с нормално тегло. Установено е наличието на микроби, сред които доминиращи са Megamonas, особено при участниците с наднормено тегло.
  
Учените идентифицират три ентеротипни клъстера сред 1005 проби - Bacteroides, Prevotella и Megamonas. Хората, при които е установено наличие на Megamonas, имат и по-висок индекс на телесната маса, както и по-голям дял на затлъстяване в сравнение тези, при които има от другите два типа.

Последващ анализ показва, че трите вида Megamonas са свързани с телесното тегло, обиколката на талията и индекса на телесната маса. Поради това изследователският екип установява значителна връзка между Megamonas и затлъстяването, отбелязва Синхуа.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:20 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация