site.btaУчени установиха повече генни мутации при пациенти с болестта на Паркинсон

Учени установиха повече генни мутации при пациенти с болестта на Паркинсон
Учени установиха повече генни мутации при пациенти с болестта на Паркинсон
Илюстрация: Пиксабей

По-висока от очакваната честота на генни мутации е установена при пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, което предполага, че е нужно да се правят повече генетични тестове, предаде Ройтерс, като цитира учени. 

Изследване на повече от 8000 пациенти от различни раси и етноси, всички с болестта на Паркинсон, показва, че 13 процента от тях имат генетична форма на прогресивното мозъчно заболяване, установиха специалисти.

Този процент е 18 на сто при пациенти с известни рискови фактори, като поява на болестта в по-ранна възраст, роднини от първа степен или определен произход, например евреи ашкенази, испански баски или северноафрикански бербери, отбелязва Ройтерс.

С навлизането на нови генно-специфични лекарства в изследователския процес, последиците от откритията са значими, казват учените.

Предишни проучвания сочат, че около пет до десет процента от случаите на болестта на Паркинсон са свързани с генетични вариации - повечето от тези изследвания обаче са ограничени до пациенти с известни рискови фактори, отбелязва Ройтерс.

В момента малка част от хората, страдащи от болестта на Паркинсон, преминават генетични изследвания, казва Джеймс Бек,  старши вицепрезидент и главен научен директор на фондация "Паркинсон", която е спонсор на изследването.

В ход са изпитвания на специфични генетични изследвания, като резултатите могат да повлияят на прогнозата за развитие на заболяването и да хвърлят светлина върху фамилните рискове. Затова и клиничните генетични изследвания трябва да бъдат предлагани на всички пациенти, страдащи от болестта на Паркинсон, е мнението на изследователите. 

Резултатите са публикувани в медицинското списание Brain.

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:16 на 30.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация