site.btaОтборът на Юридическия факултет на Софийския университет победи в регионален кръг на международно състезание по права на човека

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет победи в регионален кръг на международно състезание по права на човека
Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет победи в регионален кръг на международно състезание по права на човека
Отборът на Юридическия факултет на СУ победи в регионален кръг на състезание по права на човека. Снимка: Софийски университет

В Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition. В него взеха участие отбори от цяла Европа, които се състезаваха за достигане на финалните кръгове, които ще се проведат през месец май 2024 г. в гр. Страсбург, Франция, съобщават от Софийския университет (СУ) “Св. Климент Охридски‘‘.

Участниците от Софийския университет - Жанин Ал-Шаргаби, Албена Джамбазова и Едуард Кайн, с треньори Петя Аджопова и Зинети Йетим, представиха успешно устните си пледоарии в състезателни срещи с отбори от полски и немски университети. В края на състезанието отборът бе удостоен с двете призови награди на регионалния кръг. Отборът на СУ получи наградата за най-добър отбор на регионалния кръг, а Жанин Ал-Шаргаби – индивидуалната награда за най-добър оратор на регионалния кръг.

Отличното представяне на отбора в Дъблин е една от предпоставките за класиране за участие на финалните кръгове на състезанието през месец май 2024 г. в Европейския съд по правата на човека, допълват от висшето училище.

Helga Pedersen Moot Court Competition се организира от Европейската асоциация на студентите по право (ЕЛСА) в сътрудничество със Съвета на Европа. Състезанието симулира процедурите по жалба пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и дава възможност на участниците да взаимодействат практически с Европейската конвенция за правата на човека.

/РБ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:22 на 14.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация