site.btaПразникът Трифон Зарезан събра жители и гости на Враца в Етнографско-възрожденския комплекс „Св.Софроний Врачански“

Празникът Трифон Зарезан събра жители и гости на Враца в Етнографско-възрожденския комплекс „Св.Софроний Врачански“
Празникът Трифон Зарезан събра жители и гости на Враца в Етнографско-възрожденския комплекс „Св.Софроний Врачански“
Кметът Калин Каменов зарязва лоза в Етнографско-възрожденския комплекс във Враца Снимка: Мая Ценова/БТА

С традиционно зарязване на лоза, с чаша вино и народни хора във Враца днес бе отбелязан Трифон Зарезан. По традицията празникът се проведе в Етнографско-възрожденския комплекс „Св.Софроний Врачански“. Тази година освен общинска администрация, съорганизатори бяха и членовете на местната „Задруга на майсторите“, които под звуците на младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца демонстрираха какво трябва да направи всеки лозар на този празник.

Преди зарязването майсторство демонстрираха и танцьорите от Представителния танцов състав „Хемус“ към Община Враца, а присъстващите бяха поздравени от кмета Калин Каменов. Той припомни, че днешният ден, освен че е празник на любовта и виното, е и ден, „в който почитаме успението на един от най-великите български светци и европейски просветители – св. Кирил Философ, създателят на глаголицата и един от съпокровителите на Европа.

„Ден, в който трябва да се гордеем, че сме потомци на толкова велики наши предшественици, дали писменост на милиони хора по света. Затова днес трябва да празнуваме, да се радваме, а не да спорим, защото това, което имаме е повод да се гордеем и да сме щастливи“, посочи Каменов и пожела здраве и берекет на всички.

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:11 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация