site.btaСливен ще бъде домакин на кръгла маса, посветена на Стефан Панаретов, първия български дипломат в САЩ

Сливен ще бъде домакин на кръгла маса, посветена на Стефан Панаретов, първия български дипломат в САЩ
Сливен ще бъде домакин на кръгла маса, посветена на Стефан Панаретов, първия български дипломат в САЩ
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго

Кръгла маса на тема „170 години от рождението на Стефан Панаретов – първият български дипломат в САЩ" ще се състои на 10 ноември в Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, която е организатор на събитието в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков" – Сливен и университетски преподаватели.

В програмата са предвидени три панела - „Стефан Панаретов – сливенецът, пръв пълномощен-министър на Царство България в САЩ", „Дипломатическите отношения между България и САЩ през годините" и „Развитие и перспективи пред българо-американските отношения". 

Модератори на форума ще бъдат доц. д-р Николай Сираков, директор на Сливенския музей, доц. д-р Румяна Христиди от Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски" и доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Стефан Панаретов, роден в град Сливен, е радетел за развитието на отношенията между Съединените американски щати и България. Панаретов е първият пълномощен министър на България в САЩ (1853 - 1931 г.). Той оставя цялото си състояние от близо 5 млн. лева за развитието на просветата, науката и културата в родината си.

Сведения къде са положени тленните му останки бяха намерени през 2010 г. по инициатива на тогавашния областен управител Марин Кавръков, с активната подкрепа на българското посолство във Вашингтон. От 2010 г. се спазва традицията през октомври да бъдат поднесени цветя на гроба на Стефан Панаретов от името на българското посолство и областната администрация в Сливен.

Годишнината бе отбелязана и в сливенското село Панаретовци, което носи неговото име.

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:19 на 24.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация